Η κοινωνική δυναμική των μουσείων

Η κοινωνική δυναμική των μουσείων

Δράσεις με αφορμή τη διεθνή ημέρα μουσειακών χώρων στις 18/5

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σειρά δράσεων που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον συμμετέχουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη στη φετινή Διεθνή Ημέρα των Μουσείων (18/5). Φορείς τους, αφενός, το Μουσείο της Ακρόπολης που ξεκινά τις εκδηλώσεις του γιορτάζοντας και την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων (14/5) και, αφετέρου, ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus), που είναι, άλλωστε, ο τιμώμενος φορέας για το 2022 από το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Το ICOM, στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Εκτοτε, κάθε χρόνο, η ημέρα αφιερώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τόσο τα μουσεία όσο και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέτος το θέμα είναι «Η δύναμη των μουσείων», υπογραμμίζοντας την ισχύ τους ως φορέων κοινωνικών αλλαγών. Οι στόχοι που επιδιώκονται είναι η βιωσιμότητα, η καινοτομία σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, που ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια άλλαξαν την καθημερινή ζωή μας, αυξάνοντας την προσβασιμότητα στο αγαθό του πολιτισμού, και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, μέσω της εκπαίδευσης.

Οι πυλώνες ανάπτυξης που θέτει το ICOM γι’ αυτήν τη χρονιά αποτελούν ιδρυτικούς στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού του MOMus, γεγονός που αναγνωρίζει η φετινή επίσημη διεθνής διάκρισή του. Με βάση τις ίδιες έννοιες οργανώθηκε από τα στελέχη του MOMus εξαήμερο εορταστικό πρόγραμμα δράσεων (17-22/5). Περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο (στις 18 και στις 21/5) σε όλους τους χώρους του στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ξεναγήσεις σε όλες τις τρέχουσες εκθέσεις, εργαστήρια για ενηλίκους, παιδιά, εφήβους και οικογενειακό κοινό, δημόσιες παρουσιάσεις καλλιτεχνικών εργασιών, κινηματογραφικών ταινιών, ψηφιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επίσης μουσική και συναντήσεις. Ειδικά στις 18/5 επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των χώρων του MOMus έως τις 9 μ.μ. και παρουσιάζεται για πρώτη φορά το animation graphic «Η δύναμη των μουσείων», παραγωγή από την ομάδα Die Woke Art Group στα κοινωνικά δίκτυα του οργανισμού και την ιστοσελίδα του.

Το εξαήμερο εορταστικό πρόγραμμα (17-22/5) περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε επίλεκτους τόπους στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Το Μουσείο της Ακρόπολης συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας των εκθεσιακών χώρων του (8 π.μ. έως τα μεσάνυχτα), ενώ την Τετάρτη το ωράριο διαμορφώνεται από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Εκείνη την ημέρα οι ενήλικοι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε δύο καινούργιες παρουσιάσεις, με θέμα «Κρυφές ιστορίες διασποράς» και «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης – Νέες διαδραστικές εφαρμογές». Στην πρώτη, οι αρχαιολόγοι αφηγούνται στο κοινό τις όχι και τόσο γνωστές ιστορίες διασποράς μερικών από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης. Στη δεύτερη παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, καινοτόμοι ψηφιακές εφαρμογές – οι νέες οθόνες αφής που παρέμειναν ανενεργές εξαιτίας της πανδημίας. Επίσης, για τις οικογένειες θα διατίθεται δωρεάν το νέο έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού».

Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή