Εξωφρενικότεροι των παλαβών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι τον χαρακτήρισαν «ωραίο τρελό», άλλοι τον κατηγόρησαν ως «ελληνολάτρη». Μερικοί εκτίμησαν την «ελληνική αναγέννηση» που επιχείρησε να αποτυπώσει στο εκκεντρικό λογοτεχνικό του έργο, ορισμένοι τον περιφρόνησαν. Σε κάθε περίπτωση, ο Περικλής Γιαννόπουλος (1869-1910) έζησε ιδιοσυγκρασιακά, πέθανε όπως εκείνος επέλεξε και είναι αυτά τα στοιχεία, καθώς και τις εμμονές του ή τον έρωτά του για τη ζωγράφο Σοφία Λασκαρίδη, που επιχειρεί να αναδείξει μέσα από τη μυθιστορηματική βιογραφία του με τίτλο «Εμείς οι εξωφρενικότεροι των παλαβών της γης» (εκδ. Μεταίχμιο) ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στα Public (Καραγεώργη Σερβίας 1). Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Στέλιος Ράμφος.

Το «γράμμα»της Ντίκινσον

Εκατόν εξήντα ποιήματα που καλύπτουν όλο το εύρος του έργου της Εμιλυ Ντίκινσον (1830-1886), της κορυφαίας Αμερικανίδας ποιήτριας, που αμφισβήτησε τις συντηρητικές αντιλήψεις της εποχής της, αντιστάθηκε στις ισχύουσες ποιητικές επιταγές και προανήγγειλε τον μοντερνισμό, περιλαμβάνει η δίγλωσση έκδοση «Εμιλυ Ντίκινσον – Αυτό είναι το γράμμα μου στην Οικουμένη» (εκδ. Πατάκη), που κυκλοφορεί σε εισαγωγή και μετάφραση του συγγραφέα, μεταφραστή και διευθυντή του περιοδικού «Ποιητική», Χάρη Βλαβιανού. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί αύριο, στις 7.30 μ.μ., στο καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12), με ομιλητές τους Ευριπίδη Γαραντούδη, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, Αννα Γρίβα και τον μεταφραστή. Ποιήματα της Εμιλυ Ντίκινσον θα διαβάσει η Ζυράννα Ζατέλη.

Σπάνια σκίτσα του Χάρι Πότερ

Είκοσι πέντε χρόνια έχουν περάσει από το ντεμπούτο του Χάρι Πότερ, στο βιβλίο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» και όσα έχουν μεσολαβήσει (έξι βιβλία ακόμη, μεταφράσεις σε 80 γλώσσες, οκτώ δημοφιλέστατες ταινίες) δικαιολογούν μάλλον τον θόρυβο που συνοδεύει την επετειακή επανέκδοση εκείνης της πρώτης περιπέτειας του νεαρού μάγου. Η επανακυκλοφορία της έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουνίου, από τις εκδόσεις Bloomsbury, και το αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά θα παρουσιάζει επισήμως τα σκίτσα που είχε φιλοτεχνήσει τότε για το βιβλίο η ίδια η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, αλλά που τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT