Από τη Δήλο στη Σελήνη για τη Γη

Από τη Δήλο στη Σελήνη για τη Γη

Μια νέα διεθνής πρωτοβουλία για το κλίμα και τον πολιτισμό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε μερικά χρόνια, ένα κομμάτι της Δήλου, το κάτω μέρος του νησιού, θα είναι μέσα στη θάλασσα», τόνισε ο καθηγητής και εμπειρογνώμων φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης μιλώντας για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που ήδη επηρεάζουν το νησί του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος. «Αυτή η αλλαγή έχει “κλειδώσει”», πρόσθεσε.

Είναι δεδομένο ότι μέχρι το 2050 η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει από 20 έως 40 εκατοστά και το φαινόμενο της βύθισης σημαντικών αρχαιολογικών θέσεων θα επιταχυνθεί, όπως συμπλήρωσε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης. «Ολες οι παραθαλάσσιες αρχαιολογικές θέσεις αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο. Μπορούν να γίνουν εργασίες ανάσχεσης αυτών των φαινομένων που είναι δύσκολες και κοστοβόρες, αλλά πρώτα πρέπει να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα. Ελπίζουμε η Δήλος να γίνει ένας φάρος επαγρύπνησης», σημείωσε.

Την ανάδειξη της Δήλου ως φορέα της επείγουσας ανάγκης να φροντίσουμε τον πλανήτη μας έχει στον πυρήνα της η πρωτοβουλία «Alpha Mission Δelos».

Την ανάδειξη αυτής της πλευράς της Δήλου, ως φορέα ευαισθητοποίησης της επείγουσας ανάγκης να φροντίσουμε τον πλανήτη μας, έχει στον πυρήνα της η πρωτοβουλία «Alpha Mission Δelos» που παρουσιάστηκε χθες και θα κάνει την εναρκτήρια εκδήλωσή της με μια συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού. «Οραμά μας είναι αυτή η πρωτοβουλία να γίνει θεσμός και να ταξιδέψει η μουσική και το φως της Δήλου σε όλο τον κόσμο», σημείωσε η πρόεδρος του World Human Forum Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. «Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά, η “A Generation”, που θα καταλάβει ότι η σωτηρία του πλανήτη είναι προτεραιότητα», συμπλήρωσε.

Από τη Δήλο στη Σελήνη για τη Γη-1
Η νέα πρωτοβουλία θέλει να συνδέσει τη Δήλο με το Διάστημα. [World Human Forum]

To πρόγραμμα Apollo έστειλε τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη το 1962 επιλέγοντας στον τίτλο του έναν από τους δίδυμους θεούς που γεννήθηκαν στη Δήλο. Η δεύτερη θεότητα ήταν η Αρτεμις, που έδωσε το όνομα στη νέα αποστολή της NASA που θα στείλει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό άνδρα στη Σελήνη το 2025. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα γίνει μια προσπάθεια να συνδεθεί η «Alpha Mission Δelos» με την αμερικανική διαστημική αποστολή. «Πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να συντηρήσει το διαστημόπλοιο που λέγεται Γη και ότι δεν υπάρχει Κιβωτός του Νώε που θα μας πάει σε άλλους πλανήτες για να ζήσουμε», σημείωσε ο διακεκριμένος αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής.

Στις 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συναυλία της πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων και την επόμενη χρονιά η «Alpha Mission Δelos» θα επιστρέψει με πλήρες καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στη συναυλία η ορχήστρα θα παρουσιάσει τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι και μια «πειραγμένη» εκδοχή του έργου, το «Floating Autumn» από τις «[αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές» της Κάρμεν Φιτζαρότι. Πρόκειται για μια αλγοριθμική ανασύνθεση του «Φθινοπώρου» του Βιβάλντι που δημιουργήθηκε από συνθέτες, μουσικούς, κλιματολόγους και επιστήμονες της πληροφορικής και απεικονίζει ηχητικά πώς θα μοιάζει ο κόσμος αν δεν αντιστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας μέχρι το 2030. Στη συναυλία, που θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ, το ARTE και από οθόνες που θα στηθούν στο Μέγαρο Μουσικής και στη Μύκονο, θα συμπράξει η Ουκρανή σολίστ του βιολιού Ντιάνα Τσιτσένκο και ο δεξιοτέχνης της λύρας Σωκράτης Σινόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή