Το διαρκές μυστήριο της γυναικείας ύπαρξης

Το διαρκές μυστήριο της γυναικείας ύπαρξης

Η τέχνη δεν μπορεί να έχει άλλο σκοπό παρά να αποκαλύπτει το μυστήριο του όντος, την αναδημιουργία του κόσμου, υποστηρίζει η εικαστικός Βάνα Ξένου.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τέχνη δεν μπορεί να έχει άλλο σκοπό παρά να αποκαλύπτει το μυστήριο του όντος, την αναδημιουργία του κόσμου, υποστηρίζει η εικαστικός Βάνα Ξένου. Ετσι, ένα μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού της έργου, που αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες, έχει στηριχθεί στους μύθους και στη φιλοσοφία των ελληνικών Μυστηρίων και ιδιαιτέρως στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Μυστικισμός και γυναικεία φύση είναι το ζήτημα που την απασχολεί στη ατομική της έκθεση με τίτλο «Για εκείνη», που παρουσιάζεται τώρα στην γκαλερί Citronne. Από τη Δήμητρα και την Περσεφόνη της ελληνικής αρχαιότητας στην Εύα του βιβλίου της Γένεσης, και από την Ιουδήθ της Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι έως τις εικαστικές δημιουργίες του 20ού αιώνα, ο οποίος με αμέτρητα έργα αποσταθεροποίησε τα χαρακτηριστικά –ανατομικά, βιολογικά, πολιτισμικά– που παραδοσιακά συνδέονταν με το φύλο, η τέχνη αναζητά την αλήθεια που κρύβεται στο σώμα. Αυτή είναι και η επιδίωξη της κ. Ξένου που συνεχίζει να ιχνηλατεί τη γυναικεία παρουσία.

Την ίδια στιγμή που σε ένα άλλο χώρο, στον Πεδίον του Αρεως, η ψηφιακή ομαδική έκθεση «Πλάσματα» δίνει την ευκαιρία σε δημιουργούς να προβληματιστούν πάνω στο θέμα της ρευστότητας του φύλου αλλά και των συνδηλώσεών του με τη βοήθεια της πιο προηγμένης τεχνολογίας, η κ. Ξένου ξετυλίγει την προβληματική της με πιο οικεία εκφραστικά μέσα: τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Η γενιά των καλλιτεχνών που πειραματίζεται με τα επιστημονικά δεδομένα των νευροεπιστημών και δημιουργεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αντλώντας εικόνες από αιώνες ιστορίας της τέχνης, συνθέτει εντέλει οντότητες με ρευστά χαρακτηριστικά. Ομοίως και τα έργα της εικαστικού κινούνται και μετακινούνται μέσα στην Ιστορία, με αφετηρία τη γυναικεία φύση. Η καλλιτέχνις αναμοχλεύει μορφές και σύμβολα που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορική μνήμη και στο κοινωνικό υποσυνείδητο. Στο μεγάλο τραπέζι με τις θεότητες της γης, ο θεατής έχει την αίσθηση ότι παρακολουθεί μεταμορφώσεις του αρχικού προτύπου το οποίο βρίσκεται ίσως στα βάθη της γης – εκεί που άλλοτε τελούνταν τα κρυφά Ελευσίνια.

Διάρκεια έως 10/6.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή