Βραβείο Jan Wallander στον κορυφαίο Ηλ. Λιβιεράτο

Βραβείο Jan Wallander στον κορυφαίο Ηλ. Λιβιεράτο

Η βράβευση του Ηλία Λιβιεράτου, πρώτου κορυφαίου στις βιόλες στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με το σουηδικό βραβείο Jan Wallander είναι μια υψηλή διεθνής διάκριση και αναγνώριση για τον Ελληνα σολίστ.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βράβευση του Ηλία Λιβιεράτου, πρώτου κορυφαίου στις βιόλες στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με το σουηδικό βραβείο Jan Wallander είναι μια υψηλή διεθνής διάκριση και αναγνώριση για τον Ελληνα σολίστ. «Αυτό το βραβείο, εκτός από δικαίωση πολύχρονων προσπαθειών, είναι και ένα εφαλτήριο για μια πιο διεθνή συναυλιακή παρουσία», λέει ο Ηλίας Λιβιεράτος. «Η Gagliano βιόλα του 1800 δε, που το συνοδεύει, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για το οποίο είμαι ευγνώμων στην Handelsbanken Sverige».

Το βραβείο Jan Wallander πήρε το όνομά του από τον Σουηδό οικονομολόγο Γιαν Βαλάντερ (1920-2016), γόνο παλαιάς οικογενείας, τα μέλη της οποίας διακρίνονται για την αγάπη τους στις τέχνες και στα γράμματα. Το 1970 όταν ο Γιαν Βαλάντερ ανέλαβε την εκ βάθρων αναγέννηση της τράπεζας Handelsbanken Sverige είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις πρωτοποριακές ιδέες του. Το βραβείο με το όνομά του άρχισε να δίνεται ετησίως από το 2010 σε εξέχοντες σολίστ της κλασικής μουσικής που εκπαιδεύτηκαν στη Σουηδία. Θεσπίστηκε από το Βασιλικό Κολέγιο της Σουηδίας σε συνεργασία με την Handelsbanken. Ο Ηλίας Λιβιεράτος έχει λαμπρές σπουδές στο Μόναχο, στο Σάλτσμπουργκ και στο Βίρτσμπουργκ, και από το 2021 κάνει ένα μάστερ στη Βασιλική Ακαδημία της Στοκχόλμης.

Ο διακεκριμένος σολίστ, πρώτος κορυφαίος στις βιόλες στην ΚΟΑ, συνεχίζει τη σύμπραξή του με τον Λεωνίδα Καβάκο.

Γεννημένος το 1991, ο Ηλίας Λιβιεράτος ακολουθεί με συνέπεια και μεθοδικότητα μια σταθερά ανοδική πορεία. Πρόσφατα (14 Απριλίου) ήταν ένας από τους σολίστ (μαζί με τον Βασίλη Βαρβαρέσο στο πιάνο και τον Τιμόθεο Γαβριηλίδη Πέτριν στο τσέλο) που συνόδευσαν τον Λεωνίδα Καβάκο στη συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία (τα έσοδα διατέθηκαν για τη ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης). Αλλά με τον Λεωνίδα Καβάκο θα υπάρχει περαιτέρω συνεργασία. «Στα σχέδιά μου είναι μια εξαιρετικά τιμητική σύμπραξη ως σολίστ με τον Λεωνίδα Καβάκο στις 4 Ιουνίου στη Sinfonia Concertante του Μότσαρτ», λέει ο Ηλίας Λιβιεράτος. Η συναυλία αυτή της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του πολέμου της Ουκρανίας (συμπράττει και ο Ουκρανός βιολονίστας Ντμίτρο Ουντοβιτσένκο). «Επίσης στις 7 Δεκεμβρίου επίκειται το πρώτο μου ρεσιτάλ/συναυλία μουσικής δωματίου στο Μέγαρο (ευχαριστώ τον κ. Γιάννη Βακαρέλλη που έκανε δεκτή την πρότασή μου) με τους εξαιρετικούς μουσικούς Νεφέλη Μούσουρα (πιάνο) και Σπύρο Μουρίκη (κλαρινέτο)».

Ο Ηλίας Λιβιεράτος τιμήθηκε με το βραβείο Jan Wallander για το 2022 μετά πολλών επαίνων. Η βιόλα του 1800 που του προσφέρθηκε μαζί με το βραβείο προέρχεται από το φημισμένο εργαστήρι κατασκευής εγχόρδων των αδελφών Γκαλιάνο της Νάπολης, που ήταν ονομαστοί στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. «Ο Ηλίας Λιβιεράτος κατέχει έναν θερμό και πλούσιο ήχο», αναφέρεται στο σκεπτικό της βράβευσης. «Το παίξιμό του είναι πολύπλευρο, βαθιά προσωπικό και πάντα ενδιαφέρον. Είναι ένας θαυμάσιος σολίστ και άξιος αποδέκτης του βραβείου Jan Wallander».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή