500 λέξεις με τον Χρήστο Βερνάρδο

500 λέξεις με τον Χρήστο Βερνάρδο

Ο Χρήστος Βερνάρδος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών και στο Aston University του Μπέρμιγχαμ και από το 2010 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Από μικρή ηλικία γράφει ποιήματα, πεζά και τραγούδια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χρήστος Βερνάρδος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών και στο Aston University του Μπέρμιγχαμ και από το 2010 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Από μικρή ηλικία γράφει ποιήματα, πεζά και τραγούδια. Το νέο βιβλίο του, «Συμβουλές για αναίμακτα διαζύγια – Εγχειρίδιο πρόπλυσης σκέψεων», κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 2022 από τις εκδόσεις Αρμός.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Εχω πάντα πολλά βιβλία συντροφιά και πιάνουν όλο τον χώρο… στο κομοδίνο και στο πάτωμα. Θα διαλέξω τρία που είναι στην κορυφή της στοίβας. «Sapiens – Η Γέννηση του ανθρώπου» του Γιουβάλ Νώε Χαράρι, «Οταν η ψυχή διαταράσσει το σώμα» της Κατερίνας Μαγγανά και «The Storyteller» του Ντέιβ Γκρολ.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Ροβινσώνας Κρούσος για να αφοσιωθώ απερίσπαστα στη συγγραφή!

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Ιρβιν Γιάλομ, τον Φρίντριχ Νίτσε και τον Τσαρλς Μπουκόφσκι για ένα υπαρξιακό μενού.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Ο τρόπος που ο Γκαμπόρ Ματέ συνοψίζει σε μερικές γραμμές τι χρειάζεται για να έχουμε συναισθηματική δεξιότητα (και η έννοια της συναισθηματικής δεξιότητας).

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Την «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

«Ενας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης» τους Λουίς Σεπούλδεβα.

Υπάρχουν αναίμακτα διαζύγια;

Ισως εκείνα που κοιμάσαι σε όλη τη διάρκεια της σχέσης και του διαζυγίου και όταν ξυπνάς όλα μοιάζουν σαν ένα μακρινό κακό όνειρο. Κάθε απώλεια επαφής έχει ένα τίμημα. Εξαρτάται με τι είναι αυτό που διακόπτεται η επαφή. Μπορεί να πάρουμε διαζύγιο από πολλά διαφορετικά πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις. Αυτό που συνήθως λείπει είναι η σύνδεση με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που να συνδέει τα 24 αυτά διηγήματα;

Η συγγραφή τους ήταν… αναίμακτη, έστω και αν τα πρώτα πήραν ζωή σε αίθουσα αναμονής στα Επείγοντα.

Ενα σχόλιο για τον υπότιτλο της συλλογής, «Εγχειρίδιο πρόπλυσης σκέψεων»;

Ο κόσμος είναι ένα τεράστιο πλυντήριο που χωρά όλες τις σκέψεις, βρώμικες και μη, χρωματιστές, λευκές, σκονισμένες, λεκιασμένες και ξεθωριασμένες μαζί. Εγχειρίδιο πρόπλυσης σκέψεων χωρίς μαλακτικό για δύσκολους λεκέδες, με οικολογικό απορρυπαντικό για να μην ξεθωριάζουν οι εγκέφαλοι από τις συνεχείς πλύσεις. Είκοσι τέσσερις ιστορίες για τις 24 ώρες που χρειάζεται το γαλάζιο πλυντήριο με τις σκέψεις μας για να γυρίσει γύρω από τον εαυτό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή