Θέατρο: Αναζητείται λύση για τα «εκτός έδρας»

Θέατρο: Αναζητείται λύση για τα «εκτός έδρας»

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ ζητούν αύξηση της νόμιμης αποζημίωσης ύστερα από 11 χρόνια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση για το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν λόγω των αυξήσεων στο κόστος διαβίωσης οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κατά την παραμονή τους στην Επίδαυρο, όπου θα πρέπει να μεταβούν και να διανυκτερεύσουν για να υποστηρίξουν υλικοτεχνικά τις θεατρικές παραστάσεις που θα ανέβουν στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, αναζητεί εντός του υφιστάμενου δημοσιονομικού πλαισίου το υπουργείο Πολιτισμού.

Το πρόβλημα δημοσιοποιήθηκε προ ημερών από το σωματείο εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου και από τον σύλλογο εργαζομένων στο ΚΘΒΕ πάσης φύσεως προσωπικού, μέσα από κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία υπογραμμίζουν ότι έχουν περάσει έντεκα χρόνια από την τελευταία ρύθμιση της νόμιμης αποζημίωσης της εκτός έδρας εργασίας τους και ότι οι αλλεπάλληλες πρόσφατες αυξήσεις σε διάφορους τομείς, «τείνουν να μετατρέψουν την εκτός έδρας μετακίνηση των εργαζομένων σε μη βιώσιμη συνθήκη».

Αίτημά τους είναι η αύξηση της εκτός έδρας αποζημίωσης, την οποία προτίθενται να διεκδικήσουν και με την προκήρυξη στάσεων εργασίας στις 7 Ιουλίου, 28 Ιουλίου και 11 Αυγούστου, δηλαδή μία ημέρα προτού κάνουν πρεμιέρα στην Επίδαυρο η «Μήδεια» του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού (σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου), ο «Αίας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη (ομοίως) και η «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου (σε παραγωγή του ΚΘΒΕ). Τις ίδιες ημέρες είναι προγραμματισμένη και η γενική δοκιμή των τριών παραστάσεων.

Oπως εξήγησε στην «Κ» ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί σχετικά και αναζητεί μια φόρμουλα βασισμένη στις υπάρχουσες εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών, ώστε η αποζημίωση των εργαζομένων των δύο κρατικών σκηνών για τη διανυκτέρευσή τους σε κάποιο ξενοδοχείο εκτός έδρας να εξισωθεί προς τα πάνω με την αντίστοιχη που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού. «Το κόστος γενικά έχει ανέβει πάρα πολύ», επισήμανε ο κ. Γιατρομανωλάκης, «και γι’ αυτό εργαζόμαστε ώστε να κάνουμε τις βελτιωτικές κινήσεις που απαιτούνται, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι της διαμονής».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου, Μάκης Σπετσιέρης, τόνισε ότι η αύξηση στην αποζημίωση της εκτός έδρας εργασίας «δεν είναι χρήματα που θα βάλουμε στην τσέπη μας, αλλά εργαλείο της δουλειάς μας, χωρίς το οποίο, μέσα σε αυτό το κύμα ακρίβειας και γενικότερης κρίσης των δύο τελευταίων ετών, δεν μπορούμε να κάνουμε περιοδείες στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή