Tinos World Music Festival: Με αφορμή την παράδοση και βλέμμα στο Αιγαίο

Tinos World Music Festival: Με αφορμή την παράδοση και βλέμμα στο Αιγαίο

Φέτος, το Tinos World Music Festival υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μάρθας Μαυροειδή κάνει ένα νέο βήμα, εγκαινιάζοντας τον τριετή κύκλο μουσικής δημιουργίας με τίτλο «Μετασχηματισμοί»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε το 2013 στην Τήνο, έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 100 μουσικούς και το έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες θεατές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος, το Tinos World Music Festival υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μάρθας Μαυροειδή κάνει ένα νέο βήμα, εγκαινιάζοντας τον τριετή κύκλο μουσικής δημιουργίας με τίτλο «Μετασχηματισμοί» που σκοπό έχει να διερευνήσει τη σχέση των διαφόρων εκφάνσεων του λαϊκού μουσικού πολιτισμού με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Το φεστιβάλ στοχεύει να αναδείξει τη μουσική κοινότητα που αναπτύσσεται γύρω από τις παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, αναζητώντας νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων που εξελίσσουν τις τεχνικές των οργάνων τους, μετασχηματίζουν τα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα δημιουργώντας καινούργια μουσικά είδη. Για όλους αυτούς τους μουσικούς που δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ένας θεσμός αφιερωμένος στα είδη που υπηρετούν είναι ουσιαστικά χρήσιμος.

Το Tinos World Music Festival διοργανώνει για δεύτερη χρονιά δύο εκπαιδευτικά προγράμματα. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο παραδοσιακού τραγουδιού για παιδιά και ενηλίκους με θέμα «Από τη Μικρά Ασία στο Αιγαίο» και τραγούδια που εντάχθηκαν στο ρεπερτόριο της νησιώτικης μουσικής (διδασκαλία: Διονυσία Παπούλη). Μάλιστα και η εναρκτήρια εκδήλωση, την 1/7 στις 9 μ.μ., είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με όργανα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις μουσικές παραδόσεις της Μικράς Ασίας. Μέσα από τη ματιά νέων δημιουργών αυτά τα όργανα βρίσκουν τη θέση τους στη σύγχρονη μουσική δημιουργία.

Εχει επίσης προγραμματιστεί και ένα εργαστήριο γνωριμίας με το λαούτο (διδασκαλία: Μαρία Πλουμή). Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού το Σάββατο 2 Ιουλίου, ώρα 11.00-13.00. Ολες οι εκδηλώσεις θα γίνουν το τριήμερο 1-3 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή