500 Λέξεις με τον Ηλία Ευθυμιόπουλο

500 Λέξεις με τον Ηλία Ευθυμιόπουλο

Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος σπούδασε θετικές επιστήμες (διδακτορικό στη Φυσική της Ατμόσφαιρας). Υπήρξε πρώτος διευθυντής της Greenpeace και υφυπουργός Περιβάλλοντος. Eχει συγγράψει πολλά βιβλία, δοκίμια, άρθρα και μελέτες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος σπούδασε θετικές επιστήμες (διδακτορικό στη Φυσική της Ατμόσφαιρας). Υπήρξε πρώτος διευθυντής της Greenpeace και υφυπουργός Περιβάλλοντος. Eχει συγγράψει πολλά βιβλία, δοκίμια, άρθρα και μελέτες. Στη λογοτεχνία τον βρίσκουμε με το «Η καταγωγή του φωτός», εκδ. Αλεξάνδρεια, και με τη συλλογή «Ποιήματα» από την Athens Voice. H «Barcelona» είναι το πρώτο «σχεδόν μυθιστόρημα».

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το «Σικελικό ειδύλλιο» της Σώτης Τριανταφύλλου και την «Παραγουάη» του Μιχάλη Μοδινού.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Σίγουρα ο Νάρκισσος ή ο Χρυσόστομος του Ερμαν Εσε ή και τα δύο μαζί. Ο πρώτος γιατί αφιέρωσε τον εαυτό του σε μια πνευματικότητα στο όριο της ύπαρξης και ο δεύτερος γιατί τον κέρδισε η ζωή.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Από ποιητές τον Ζακ Μπρελ, τον Μπομπ Ντίλαν, τον Ελιοτ, τον Ρίτσο, τον Σαββόπουλο και απαραιτήτως τον Σεφέρη. Από συγγραφείς τη Μαργκερίτ Ντιράς, τον Κλαούντιο Μάγκρις, τον Πάτρικ Λη Φέρμορ, τον Φόστερ Γουάλας, τον Ρολάν Μπαρτ και τον Κλοντ Λεβί Στρος.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Οτι ο Μπρεχτ ήταν σταλινικός: «Alain Brossat, Brecht et Lukacs, staliniens en situation».

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τον «Δον Κιχώτη», του Θερβάντες.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Το «Μόμπιους Ντικ» του Αντριου Κρούμι, Πόλις, 2007. Σκεφτόμουν να το κάνω θεατρικό, αλλά απέτυχα.

Βαρκελώνη: Γιατί η συγκεκριμένη πόλη γίνεται το επίκεντρο της ιστορίας;

Το αρχικό ερέθισμα ήταν η Υπάτη (χωριό της Οίτης) από την οποία κατάγομαι. Τον 14ο αιώνα ήταν η έδρα του Δουκάτου των Καταλανών στην Ελλάδα! Από κει έφτασα εύκολα στη Βαρκελώνη και μετά στον ισπανικό εμφύλιο. Η Βαρκελώνη μου έδινε μια μοναδική ευκαιρία να μιλήσω για πολλά ιδεολογικά ζητήματα, από την αρχαία τραγωδία ώς την Αριστερά του Μεσοπολέμου, και απ’ την τρομοκρατία ώς τη σχέση των ανθρώπων με τη φύση.

Πώς ο πόλεμος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των κεφαλαίων;

Ο πόλεμος είναι το υπόβαθρο στην πορεία διαμόρφωσης του υλικού πολιτισμού, αν και ο Μπροντέλ διαφωνεί. Θεωρεί δηλαδή ότι πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε διαχρονικά το περιβάλλον.

Από τον Ηρακλή μέχρι τον Κένεντι και τους σταλινικούς. Πώς τα πρόσωπα εξυπηρετούν τη δομή;

Ο Ηρακλής ήταν η σημαντικότερη ευρωπαϊκή φυσιογνωμία πριν από τους ιστορικούς χρόνους. Ο Κένεντι ήταν μια ξαφνική αστραπή. Οι σταλινικοί είναι ακόμη μεταξύ μας, στο διπλανό γραφείο.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Σκαράκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή