Αναγνώριση για την Επισκοπή

Αναγνώριση για την Επισκοπή

Το μνημείο της Σικίνου τιμήθηκε με το βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις αρχές Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται τα εγκαίνια της Επισκοπής της Σικίνου, η οποία θα ανοίξει για το κοινό έπειτα από 50 χρόνια χάρη στο έργο της στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου, που χθες αναγνωρίστηκε και διεθνώς με το βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra.

Οι εργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έδωσαν ξανά ζωή στο ερειπωμένο και με μεγάλα προβλήματα στατικότητας μνημείο, επιτρέποντας τη διατήρηση όλων των ιστορικών του φάσεων, από τον 3ο αιώνα που ανοικοδομήθηκε μέχρι τους νεότερους χρόνους. «Το έργο είχε μεγάλες δυσκολίες, αφενός γιατί η Σίκινος είναι ένα απομακρυσμένο νησί χωρίς υποδομές, με αποτέλεσμα η μεταφορά όλων των υλικών να γίνεται από την ηπειρωτική χώρα, και αφετέρου επειδή τα προβλήματα του μνημείου ήταν πολύ σύνθετα και έπρεπε να το αποδώσουμε στο κοινό χωρίς να φαίνονται οι δικές μας παρεμβάσεις», σημείωσε στην «Κ» ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης.

Αδιάλειπτη χρήση

Η Επισκοπή κατασκευάστηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους ως μαυσωλείο και διατηρήθηκε λόγω της μετατροπής της σε βυζαντινό ναό με αδιάλειπτη χρήση. Στο αρχαίο οικοδόμημα έγιναν επεμβάσεις τον μεσαίωνα και τα νεότερα χρόνια, δημιουργώντας ένα σπάνιο παλίμψηστο ιστορικών περιόδων που δεν συναντάται σε άλλες περιπτώσεις.

Το μνημείο θα ανοίξει για το κοινό στις 3 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το μνημείο, ωστόσο, εγκαταλείφθηκε τον 20ό αιώνα έπειτα από εκτεταμένες ζημιές που υπέστη από σεισμούς και την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η μοναδικότητά του και ο συνδυασμός των πολλών ιστορικών περιόδων σε ένα κτίσμα οδήγησαν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του ΥΠΠΟΑ στην απόφαση να ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασής του το 2017, με στόχο να ανοίξει για το κοινό και να φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες και τους καθιερωμένους εορτασμούς του Δεκαπενταύγουστου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών και της παράλληλης αρχαιολογικής έρευνας, είχε προκαλέσει αίσθηση η αποκάλυψη του ασύλητου τάφου της Νεικώ το 2018. Ο γυναικείος τάφος, που χρονολογήθηκε στον 2ο-3ο αιώνα μ.Χ., έφερε χρυσά περικάρπια, δαχτυλίδια, ένα περιδέραιο, αγγεία, οστά και σπαράγματα από την ενδυμασία μιας νεκρής γυναίκας. Της αποδόθηκε το όνομα Νεικώ, το οποίοι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν λαξευμένο πρόχειρα σε ταφικό επίγραμμα σε έναν τοίχο του μνημείου.

«Οι νικητές των βραβείων της φετινής χρονιάς αποτελούν ισχυρά παραδείγματα του πώς η πολιτισμική μας κληρονομιά μάς επανασυνδέει με τη φύση, βοηθάει στη δημιουργία της αίσθησης του τόπου και του “ανήκειν”», είπε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Europa Nostra, δρ Χέρμαν Πάρτσινγκερ. Με το βραβείο Europa Nostra τιμήθηκε επίσης η δοκιμαζόμενη Ουκρανία μέσω των βραβείων που δόθηκαν στο έργο συντήρησης του καθεδρικού ναού του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο και στην Παγκόσμια Ημέρα «Vyshyvanka», μια γιορτή για τη διάσωση του παραδοσιακού ουκρανικού υποκαμίσου που ονομάζεται «vyshyvanka» και είναι σύμβολο της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με το βραβείο των Πρωταθλητών Πολιτισμικής Κληρονομιάς τιμήθηκε για την προσφορά του ο εκλιπών ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστας Καρράς.

Το εγχείρημα υποστήριξαν η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Ιδρυμα Α. & Μ. Μαρτίνου με τη χρηματοδότηση της στατικής και γεωτεχνικής μελέτης. Το συνολικό έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή