Η θυσία της Μήδειας και η τροπολογία

Η θυσία της Μήδειας και η τροπολογία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ειδικά για το χρονικό διάστημα από 1ης 7. 2022 έως 31.10.2022 για τους μετακινούμενους του πρώτου εδαφίου με εντολή του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, η ημερήσια αποζημίωση του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των 55 ευρώ και τα έξοδα διανυκτέρευσης στο ποσό των 55 ευρώ ανά διανυκτέρευση».

Ετσι καταλήγει η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ και δίνει την αύξηση που ζητούσε το Σωματείο του Εθνικού Θεάτρου και το ΣΕΗ στις εκτός έδρας αποζημιώσεις. Οσοι μετακινούνται για τα δύο θέατρα θα λάβουν αναδρομικά 110 ευρώ ημερησίως για τα προσωπικά τους έξοδα και το ξενοδοχείο τους, από 95 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα.

Πολλοί μπορεί να βγουν και να μιλήσουν για δικαίωση των σωματείων, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πύρρειο νίκη ενός, κατά τα άλλα, δίκαιου αιτήματος.

Αυξήθηκε η βενζίνη; Ναι. Το κόστος διαμονής; Επίσης ναι. Το κόστος διατροφής; Μάλλον ναι. Τα κόστη όμως αυξήθηκαν για όλους. Για τους εργαζομένους των θεάτρων, αλλά και για όσους έκαναν το ταξίδι στην Επίδαυρο την περασμένη Παρασκευή. Και εκείνοι έβαλαν ακριβή βενζίνη στο αυτοκίνητό τους, πλήρωσαν διόδια, ένα δωμάτιο για το βράδυ, έκλεισαν ένα τραπέζι σε μια ταβέρνα, αγόρασαν εισιτήριο και επέλεξαν να στηρίξουν το Εθνικό Θέατρο.

Αντί όμως να δουν τη «Μήδεια» του Μποστ, παρακολούθησαν τα σωματεία να παίζουν με το υπουργείο Πολιτισμού τη γάτα με το ποντίκι και να στέλνουν τελεσίγραφα. Το αίτημά τους για μια «γραπτή δήλωση» για την προφορική συμφωνία που έκαναν με τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη ικανοποιήθηκε από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ. Αντί όμως να άρουν τη στάση εργασίας, προτίμησαν να σκληρύνουν τη στάση τους και να αλλάξουν αίτημα, ζητώντας επιπλέον την ημερομηνία κατάθεσης της (ανωτέρω) τροπολογίας.

«Χρόνος υπάρχει», έγραφαν στο τέλος και αυτό ισχύει, ειδικά για όσους δεν ενδιαφέρονται για τον χρόνο των άλλων. Ενσυναίσθηση άραγε υπάρχει; Ισως το υπουργείο καθυστέρησε να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα, αλλά η γραπτή δήλωση, με όποιον τρόπο κι αν δημοσιεύεται, είναι δέσμευση. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο.

Οσοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων δεν βρήκαν στους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν αγοράσει εισιτήρια για το βράδυ της Παρασκευής έναν λόγο και μια αφορμή να τους ευχαριστήσουν για τη στήριξή τους σε έναν οργανισμό, που φέτος δοκιμάστηκε κάνοντας τη δουλειά τους. Αυτό όμως δεν διορθώνεται με καμία τροπολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή