Οι «μικρομηκάδες» επιστρέφουν και πάλι στη Δράμα

Οι «μικρομηκάδες» επιστρέφουν και πάλι στη Δράμα

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ γιορτάζει τα 45 χρόνια του και ξεκινάει τις προβολές τον Σεπτέμβριο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως γνωστόν το πιο φρέσκο, σύγχρονο κομμάτι του ελληνικού σινεμά μετακομίζει κάθε Σεπτέμβριο στη Δράμα για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της πόλης, το οποίο μάλιστα φέτος κλείνει 45 χρόνια ζωής με τη διεθνή του ταυτότητα. «Το Φεστιβάλ Δράμας για 45 χρόνια προβάλλει τις πρώτες ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών, από τη Φρίντα Λιάππα το 1980, τον Γιάννη Οικονομίδη το 1992, τον Γιώργο Λάνθιμο το 1995, μέχρι τον Βασίλη Κεκάτο το 2015», σημείωσε μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Σακαρίδης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη. Εξάλλου, η φετινή έκδοση μεταφέρεται ελαφρώς νωρίτερα και θα πραγματοποιηθεί στις 5-11 Σεπτεμβρίου, έπειτα και από συνεννόηση με άλλες εγχώριες διοργανώσεις του σινεμά.

Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας το εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, ο κ. Σακαρίδης στάθηκε στη σχεδόν τέλεια αριθμητική ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών δημιουργών, που οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ φρόντισαν να πετύχουν φέτος. Πράγματι, σε σύνολο 30 ταινιών οι 16 ανήκουν σε άνδρες και οι 14 σε γυναίκες κινηματογραφίστριες, ενώ μεγάλη ποικιλία υπόσχονται τόσο οι θεματικές (LGBTQ, πανδημία, απώλεια, παραβατικότητα κ.τ.λ.) όσο και οι αισθητικές τάσεις που εκφράζονται στα φιλμ.

Για να πάμε και στον κατάλογο των συμμετεχόντων, εκεί συναντάμε αρκετά γνωστά ονόματα όπως η Φαίδρα Βόκαλη, η Σοφία Γεωργοβασίλη, ο Στιβ Κρικρής και ο Μάκης Παπαδημητρίου, αλλά και (προφανώς) πολλούς πρωτοεμφανιζόμενους. Φυσικά αξίζει να σημειωθεί και η συμμετοχή-στήριξη πολλών γνωστών Ελλήνων ηθοποιών (Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρης Φραγκούλης, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Καταλειφός κ.ά.) στα συγκεκριμένα φιλμ. Επιπλέον, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού το «Airhostess-737», η νέα ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου, σε πανελλήνια πρεμιέρα έπειτα από εκείνη στο φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ωστόσο είχαμε και ανακοινώσεις, διά στόματος του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Συγκεκριμένα γνωστοποιήθηκε η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Δράμας και της ΕΤΑΔ με στόχο «την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη στη Δράμα σε ένα διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το φεστιβάλ, για το Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών που σχεδιάζεται, αλλά και για ανερχόμενες επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου».

Επίσης ανακοινώθηκε η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα δύο σχετικών με την πόλη έργων: ο εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου «Ολύμπια», τα βασικά σημεία δηλαδή όπου έως σήμερα πραγματοποιούνται οι προβολές του φεστιβάλ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή