Βίντεο «Κ»: Μια βόλτα με τον Αργύρη Ξάφη

Βίντεο «Κ»: Μια βόλτα με τον Αργύρη Ξάφη

Ο ηθοποιός επιστρέφει σε ένα γνώριμο μέρος, την Επίδαυρο, ως σκηνοθέτης του «Αίαντα» του Σοφοκλή. Τον συναντήσαμε στο επίσης γνώριμο Ωδείο Αθηνών για να μιλήσει για την πραγματικότητα του ελληνικού θεάτρου, την αναπόφευκτη αναμέτρηση με τον χρόνο και τους ανθρώπους, που, τελικά, είναι τα πάντα γι’ αυτόν

βίντεο-κ-μια-βόλτα-με-τον-αργύρη-ξάφη-561961987

Είναι μεσημέρι της αντικειμενικά πιο ζεστής ημέρας του φετινού καλοκαιριού ως τώρα. Το υπόστεγο του Ωδείου Αθηνών προσφέρει μια υποτυπώδη δροσιά μέχρι να φτάσει ο Αργύρης Ξάφης. Τα σκουρόχρωμα ρούχα δεν συνεργάζονται καλά με τον υψηλό υδράργυρο, αλλά το tiki πάτερν στο πουκάμισο είναι εναρμονισμένο με την εποχή. 

Η συνάντηση δεν δόθηκε τυχαία εδώ. Το Ωδείο είναι ένα «δεύτερο σπίτι» για τον Ξάφη, ο οποίος διδάσκει εδώ κοντά μια 15ετία. Όμως, η αφορμή γι’ αυτό το ραντεβού ήταν ένας άλλος χώρος με τον οποίο έχει εξοικειωθεί στο παρελθόν ως ηθοποιός, όμως φέτος, θα βρεθεί σε αυτόν για πρώτη φορά ως σκηνοθέτης.

Μιλάμε για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, που θα ανέβει για δύο παραστάσεις εκεί (29 & 30/7), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. 

Όπως λέει κι ο ίδιος ο σκηνοθέτης της παράστασης, τόσο η χαρά όσο και το άγχος τον κατακλύζουν σε γενναίες δόσεις, αλλά και η αίσθηση πως υπάρχει κάποιο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Η τραγωδία του «Αίαντα» πραγματεύεται την σύγκρουση ενός παλιού κι ενός νέου κόσμου και πίσω από όλα αυτά, όλα έχουν να κάνουν με τον χρόνο: «Ο Αίαντας σαν ήρωας δεν μπορεί να δεχτεί την μεταβλητότητα των πάντων. Δεν μπορεί να δεχτεί το πέρασμα του χρόνου αυτό που λέμε εμείς πολλές φορές ότι, “Μη στεναχωριέσαι, όλα θα πάνε καλύτερα, ο χρόνος θα τα θρέψει όλα”. Δεν μπορεί να δεχτεί αυτή την επουλωτική του διάσταση».

Με τον χρόνο αναμετρήθηκε κι ο ίδιος ο Αργύρης Ξάφης -όπως όλοι μας- κατά την διάρκεια της καραντίνας, οπότε και έγινε ένας από τους «Support Art Workers», για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους ανθρώπους του θεάτρου αλλά και της τέχνης γενικότερα. 

Τώρα, βλέπει ήδη μια νέα, καλύτερη πραγματικότητα στο ελληνικό θέατρο σε κάθε επίπεδο. Ο ίδιος, πάντως, θα συνεχίσει πάντα να θεωρεί σημαντικότερο κομμάτι σε ό,τι κάνει τους ανθρώπους. «Πιο ελεύθερος αισθάνομαι όταν αισθάνομαι ότι έχω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων γύρω μου. Ότι δηλαδή οι άνθρωποι γύρω μου με εμπιστεύονται και με πιστεύουν», παραδέχεται. 

Άραγε, ποιος θα ήταν ο Αργύρης Ξάφης χωρίς το θέατρο;

Για να το απαντήσει, ξεκινάμε την βόλτα μας και την ίδια στιγμή, από μία αίθουσα του Ωδείου ακούγεται ένα drum roll. Για να γίνει σωστά η αρχή. 

Ο «Αίας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, θα ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, για δύο παραστάσεις, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή