Από τη «Στρέλλα» μέχρι τον Σάμιουελ Μπέκετ

Από τη «Στρέλλα» μέχρι τον Σάμιουελ Μπέκετ

Oπερες εμπνευσμένες από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, βραβευμένα μιούζικαλ σε πανελλήνια πρεμιέρα, αλλά και αναβιώσεις επιτυχημένων παραγωγών περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο 2022-2023, που επιμελήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Αλέξανδρος Ευκλείδης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oπερες εμπνευσμένες από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, βραβευμένα μιούζικαλ σε πανελλήνια πρεμιέρα, αλλά και αναβιώσεις επιτυχημένων παραγωγών περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο 2022-2023, που επιμελήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Αλέξανδρος Ευκλείδης.

Ειδικότερα, στις νέες παραγωγές, η όπερα δωματίου «Στρέλλα», που βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του Πάνου Κούτρα, θα παρουσιαστεί με τη μουσική του Μιχάλη Παρασκάκη, τη σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και το λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ* (18 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου), ενώ ο «Θάνατος του Aντονυ», μια όπερα του Χαράλαμπου Γωγιού σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και λιμπρέτο Γιάννη Φίλια, θα παρουσιαστεί, μετά την πλατφόρμα GNO TV, στη σκηνική εκδοχή της (20-27 Νοεμβρίου). Ο βερολινέζικος θίασος Novoflot θα παρουσιάσει τα έργα «Η όπερα #2 – Στα σχοινιά (σχετικά με το τέλος)» και «Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές» (1-8 Οκτωβρίου) στην αίθουσα της Εναλλακτικής Σκηνής και στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Μια προσαρμογή του έργου «Οχι εγώ» του Σάμιουελ Μπέκετ, σε μουσική Ζήση Ζέγκλια και σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου (11-24 Φεβρουαρίου), την «Ωραία μυλωνού» του Σούμπερτ, με τους Λένια Ζαφειροπούλου και Τάσο Καραχάλιο (21, 23 Απριλίου), αλλά και το βραβευμένο «The last five years» του Τζέισον Ρόμπερτ Μπράουν, σε πανελλήνια πρώτη, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου και τη σκηνοθεσία του Δημήτρη Δημόπουλου, βρίσκουμε μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα μουσικού θεάτρου της Εναλλακτικής Σκηνής.

Το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την περίοδο 2022-2023.

Από τις αναβιώσεις δεν θα μπορούσε να λείπει το μιούζικαλ –επίσης βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη– «Φτηνά τσιγάρα», σε μουσική Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, λιμπρέτο Πέτρου Βουνισέα και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου (4 Δεκεμβρίου – 5 Ιανουαρίου), αλλά και το νεανικό μιούζικαλ «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή (30 Οκτωβρίου – 13 Νοεμβρίου), όπως και το οπτικοακουστικό έργο «Neapoly», των Κ. Βήτα και Νίκου Πατρελάκη (31 Μαρτίου – 2 Απριλίου).

Στο αμιγώς μουσικό σκέλος, θα ακούσουμε συναυλίες αφιερωμένες στη Μικρασιατική Καταστροφή –όπως «Ο ήχος της κραυγής» (9 Οκτωβρίου) και «Το πέρα Αιγαίο» (23 Οκτωβρίου)–, άλλες με έργα Μίκη Θεοδωράκη –όπως την «Τριλογία» με το σύνολο «Vamos», συνοδεία διακεκριμένων μονωδών (24 Σεπτεμβρίου) και τις «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού», με τους «Λιποτάκτες» πλάι στους Παναγιώτη Πετράκη και Μαργαρίτα Θεοδωράκη (21-22 Οκτωβρίου)–, καθώς και το καθιερωμένο Φεστιβάλ Πιάνου (23-27 Οκτωβρίου).

Το Μπαλέτο της Λυρικής, τέλος, θα παρουσιάσει το δίπτυχο σύγχρονου χορού «Human Nature» (11-24 Μαρτίου), ως συνέχεια της παραγωγής «Human Behaviour».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή