Η αισιοδοξία της μουσικής στα Κουφονήσια

Η αισιοδοξία της μουσικής στα Κουφονήσια

Με την πρεμιέρα του 7ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων ξεκίνησε μια διοργάνωση μικρής κλίμακας, αλλά μεγάλης ζεστασιάς

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αισθανόσουν στην ατμόσφαιρα, που αντί για τη βουή των μεγάλων αιθουσών, είχε έναν αέρα οικογενειακής σύναξης στην ησυχία μιας κυκλαδίτικης βραδιάς. Το έβλεπες στα πρόσωπα που, παρά τις διαφορές ηλικίας ή ενδιαφερόντων, προσέρχονταν σε τούτη την υπαίθρια συναυλία με την ίδια προθυμία. Και έπειτα, όταν ο Γάλλος κλαρινετίστας Νικολά Μπαλντεϊρού και ο συμπατριώτης του πιανίστας Λοράν Βαγκσάλ ανέβαιναν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν έργα Σεν-Σανς, Ντεμπισί, Πουλένκ κ.ά., το επιβεβαίωνες πανηγυρικά: η πρεμιέρα του 7ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, που πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα πριν στην οικία Μιχαηλίδη, στο Ανω Κουφονήσι, σήμαινε την έναρξη μιας διοργάνωσης μικρής κλίμακας, αλλά μεγάλης ζεστασιάς.

Δεν ήταν μόνο το σχεδόν ψηλαφητό και χωρίς εντυπωσιασμούς βάθος της ερμηνείας του Μπαλντεϊρού. Ούτε η στιβαρή και διακριτική παρουσία του Βαγκσάλ. Οπως έλεγε ο πρώτος μετά τη συναυλία, ο υπαίθριος χαρακτήρας της, η εγγύτητα μουσικών και ακροατών τής προσέδιδαν τόση οικειότητα, «ώστε μπορούσαμε να αισθανθούμε την προσοχή του κόσμου, την ανάσα του. Μας άρεσε πολύ αυτή η υπέροχη ησυχία· κάνει τις συναυλίες πιο ζεστές». Ο Βαγκσάλ προσέθεσε ότι τέτοιες εκδηλώσεις «είναι πιο προσβάσιμες από τα μεγάλα κοντσέρτα και οι άνθρωποι δεν αγχώνονται για το πώς να συμπεριφερθούν. Ερχονται οικογένειες, παιδιά, που ίσως έπειτα να θυμούνται μια ξεχωριστή εμπειρία. Ισως θελήσουν να μάθουν και κάποιο μουσικό όργανο».

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Διότι το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, ενώ ξεκίνησε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, τον πιανίστα και αρχιμουσικό Κορνήλιο Μιχαηλίδη, ως μια άτυπη σειρά καλοκαιρινών συναυλιών, σύντομα μεγάλωσε, μονιμοποιήθηκε, άγγιξε τα όρια του χώρου του (υπάρχει ήδη σκέψη για δημιουργία υπαίθριου αμφιθεάτρου) και έφθασε να προσελκύει όχι μόνον ειδήμονες τουρίστες που έρχονται να ακούσουν ολοένα και πιο σημαντικά ονόματα της κλασικής μουσικής, αλλά και φιλοπερίεργους ντόπιους και παιδιά.

«Το φεστιβάλ έχει πλέον διεθνή και τοπικό χαρακτήρα», τονίζει ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης. «Αποτελεί απόδειξη ότι η κλασική μουσική απευθύνεται σε όλους. Μάλιστα, ένας ακροατής ανεπηρέαστος, χωρίς προκαταλήψεις, μπορεί να την εκτιμήσει περισσότερο από κάποιον με απεριόριστη πρόσβαση. Εχω παρατηρήσει ντόπιους και παιδιά που δεν έχουν ξανακούσει κάτι παρόμοιο, να μένουν άναυδοι στις συναυλίες».

Κάποια παιδιά έφθασαν να ζητούν από τον Μιχαηλίδη εκείνο που πρόβλεψε ο Βαγκσάλ: να μάθουν ένα όργανο. Συνέβη έπειτα από κάποιες εκπαιδευτικές δράσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Ανω Κουφονήσι και έκτοτε ο Μιχαηλίδης θεώρησε χρέος του να ικανοποιήσει το παιδικό αίτημα. Απευθύνθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, εκείνο δέχθηκε να συνδράμει και κάπως έτσι, από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει προσφορά μουσικών οργάνων στα παιδιά και εκμάθησή τους. Μοιάζει, λοιπόν, επόμενο που το 7ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και της ΑΜΚΕ «Αιγέας», πραγματοποιείται φέτος με θεματική του την «Αισιοδοξία». Αυτό ήταν το πνεύμα και της προχθεσινής συναυλίας με τους Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ, Σάρα Κρίστιαν και Χισάκο Καουαμούρα.

Η εμφάνιση του πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσσου την Τετάρτη 27 Ιουλίου, το ρεσιτάλ της σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν και του πιανίστα Στέφαν Ματίας Λάντεμαν στις 4 Αυγούστου, το κλείσιμο του φεστιβάλ στις 8 Αυγούστου με τον μεγάλο Ουκρανό βιολιστή Βαλέριι Σοκόλοφ και άλλους τέσσερις μουσικούς (σε μια συναυλία της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του Ukrainian Emergency Art Fund – λεπτομέρειες στο koufonisiaclassical.com) θα γίνουν με ένα επίσης αισιόδοξο πνεύμα. Το μεγάλο μέγεθος θα ακολουθήσει.

«Δεν με ενδιαφέρει η ποσότητα, το να έρθουν 1.500 άτομα», καταλήγει ο Μιχαηλίδης. «Με ενδιαφέρει να νιώθεις ότι είσαι σε ένα οικογενειακό περιβάλλον. Οτι είσαι μέρος του δράματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT