Πολεμώντας δράκους με χάρτινες πανοπλίες

Πολεμώντας δράκους με χάρτινες πανοπλίες

Στην εισαγωγή του περίφημου «Βιβλίου των φανταστικών όντων», ο Χόρχε Λουί Μπόρχες γράφει πως η διαδρομή του αναγνώστη μέσα στο φανταστικό σύμπαν που δημιούργησε με τη γραφή, εκεί όπου «ζουν» 120 σπάνια πλάσματα γεννημένα από αμέτρητες πηγές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εισαγωγή του περίφημου «Βιβλίου των φανταστικών όντων», ο Χόρχε Λουί Μπόρχες γράφει πως η διαδρομή του αναγνώστη μέσα στο φανταστικό σύμπαν που δημιούργησε με τη γραφή, εκεί όπου «ζουν» 120 σπάνια πλάσματα γεννημένα από αμέτρητες πηγές –ευρωπαϊκές μυθολογίες, φυσιογνωστικούς οδηγούς του Μεσαίωνα, κινεζικούς και ινδικούς θρύλους, λαϊκές παραδόσεις, δοξασίες των ιθαγενών της Αμερικής, οδοιπορικά λόγιων περιηγητών προηγούμενων αιώνων και βεβαίως τον νου συγγραφέων όπως ο Κάφκα και ο Πόου– δεν χρειάζεται να γίνει συντεταγμένα. Ισα ίσα, η τάξη θα χαλούσε την απόλαυση. «Να βυθιστεί ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου κατ’ εκλογήν, όπως ακριβώς παίζει κανείς με τα μεταβαλλόμενα σχήματα ενός καλειδοσκοπίου», συστήνει.

Οι περιγραφές του Μπόρχες για αυτά τα αλλόκοτα όντα –πυκνές αλλά σύντομες– μας οδηγούν ολοένα και βαθύτερα στον περίπλοκο λαβύρινθο της γνώσης, συνδέοντας όνειρα και εφιάλτες σε ένα σύστημα εικόνων που τρέφει και τρέφεται από το φαντασιακό μας. Πολλές φορές σκέφτηκα το «Βιβλίο των φανταστικών όντων», βλέποντας τα έργα του Νίκου Ποδιά και του Αλέκου Κυραρίνη, τα οποία παρουσιάζονται αυτό το διάστημα στον Πόρο. Δεν είναι μόνον η θεματική τους που ταιριάζει με τον μπορχεσιανό ζωολογικό κήπο των φανταστικών όντων. Είναι κυρίως ο τρόπος με τον οποίο τα έργα μάς προτρέπουν να τα πλησιάσουμε: Αντλώντας από το υποσυνείδητο, και αφήνοντας τον εαυτό μας να γοητευτεί από το ανοίκειο.

Αυτές οι μικρές εικαστικές αφηγήσεις, που εμπνέονται από αρχετυπικούς μύθους, αναμειγνύουν στοιχεία από την ιστορία της τέχνης με παραδοσιακά σύμβολα, με κλασικές δυτικές και εγχώριες καλλιτεχνικές αναφορές. Χρησιμοποιώντας ταπεινά υλικά –πάπυρο, χαρτί, κόλλες– η δουλειά των δύο καλλιτεχνών τολμά να τα βάλει με τον δράκο, δηλαδή να αναμετρηθεί με τον αρχετυπικό μύθο του καλού και του κακού. «Μπορούμε να σταθούμε μπροστά στους φόβους μας με όπλα φτιαγμένα από χαρτί;» αναρωτιέται ο Νίκος Ποδιάς με τις αναπάντεχα ανθεκτικές πανοπλίες που δημιουργεί, φτιαγμένες από τα πιο εύθραυστα υλικά.

Εκθεση «Who will fight the dragon?» (Ποιος θα αντιμετωπίσει τον δράκο;). Γκαλερί Citronne Πόρου. Eως 10 Σεπτεμβρίου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT