Ο κόσμος σε δύο τροχούς

Επιλεγμένα έργα από ένα ταξίδι ανακάλυψης των δύο τροχών στις ηπείρους της Γης, το οποίο ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, είναι η έκθεση φωτογραφίας με ψηφιακή τεχνοτροπία του καλλιτέχνη Πολυδεύκη Σταθόπουλου με τίτλο «Χρωματίζοντας τους κύκλους της Γης (Colour the Earth Cycles)», που συνεχίζεται έως και τις 31 Αυγούστου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλεγμένα έργα από ένα ταξίδι ανακάλυψης των δύο τροχών στις ηπείρους της Γης, το οποίο ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, είναι η έκθεση φωτογραφίας με ψηφιακή τεχνοτροπία του καλλιτέχνη Πολυδεύκη Σταθόπουλου με τίτλο «Χρωματίζοντας τους κύκλους της Γης (Colour the Earth Cycles)», που συνεχίζεται έως και τις 31 Αυγούστου στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου Coco-Μat Athens BC.

Η «εμμονή» με τα ποδήλατα ξεκίνησε το 2000, σε ένα ταξίδι του στην Κούβα. «Εκεί οι άνθρωποι διέσχιζαν καθημερινά χιλιόμετρα με τα πόδια. Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τα μέσα μεταφοράς και όσοι κατάφερναν να αποκτήσουν ποδήλατο ήταν προνομιούχοι: μπορούσαν να πάνε στη δουλειά τους με δίτροχο, να μεταφέρουν εμπορεύματα», διηγείται.

Το ποδήλατο με αυτό τον τρόπο, από φετίχ απελευθέρωσης και διασκέδασης στη μικρή ηλικία, όπως το έχουμε στο μυαλό μας στην Ελλάδα, απέκτησε άλλες διαστάσεις. Κάπως έτσι ο καλλιτέχνης έφτασε να έχει φωτογραφήσει χιλιάδες ποδήλατα με τους αναβάτες τους ή και χωρίς σε πάνω από 20 χώρες – Ασία, Αφρική, Ευρώπη και Αμερική. Ο τρόπος που το χρησιμοποιούν σε όλες τις χώρες του κόσμου έχει απίστευτες διαφορές και ταυτόχρονα μεγάλες ομοιότητες. Ενα μέσο μετακίνησης που μπορεί να σου δώσει λύσεις και ελευθερία χωρίς πολλά έξοδα: ένα κινούμενο μαγαζί στο Βιετνάμ όπου τα εμπορεύματα κρύβουν τον αναβάτη και καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ποδήλατο μόνο από τη ρόδα που προεξέχει. Ενας τρόπος να πας βόλτα και ταυτόχρονα να γυμναστείς στην Ελλάδα. Δύο τροχοί που με μια πατέντα μπορούν να «κουβαλήσουν» τον μπαμπά με τα τρία του παιδιά μέχρι το σχολείο. Ποδήλατο παγωτατζίδικο, ποδήλατο μανάβικο, ποδήλατο ανθοπωλείο, ποδήλατο για να ακουμπήσεις σε μια στιγμή θλίψης – άπειρες εκδοχές.

Ο Πολυδεύκης Σταθόπουλος έχει παρέμβει στις φωτογραφίες και τις έχει επεξεργαστεί μέσω της ψηφιακής ελαιογραφίας, επιτυγχάνοντας να αποδώσει μια εικαστική πατίνα στο τελικό αποτέλεσμα. Μια παραπομπή ίσως στην αγάπη του για τη ζωγραφική. Κάθε φωτογραφία έχει δουλευτεί για πολλές ημέρες έτσι ώστε να φτάσει στο αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στην έκθεση. Τον ρωτάω εάν θα συνεχίσει να φωτογραφίζει ποδήλατα. «Εννοείται», απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή