Εγκαινιάστηκε το 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Εγκαινιάστηκε το 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Την ανάγκη στήριξης του βιβλίου υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινιάζοντας απόψε το 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε στο Ζάππειο το 50ό  Φεστιβάλ Βιβλίου, το οποίο φέτος περιλαμβάνει αφιερώματα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. 

Κατά τον χαιρετισμό της, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του βιβλίου, επισημαίνοντας ότι είναι «στενά συνδεδεμένο με την πολιτισμική εξέλιξη της κοινωνίας και αποτελεί φορέα πραγματικής αλλά και συμβολικής δύναμης», ενώ παράλληλα συνεχάρη τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη συνδιοργάνωση αυτής της όμορφης γιορτής, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και όλους όσους εργάστηκαν για να φτάσουν χιλιάδες βιβλία από τις αποθήκες στους πάγκους των περιπτέρων, δίνοντάς μας τη χαρά να τα φυλλομετρήσουμε, να τα συζητήσουμε, να τα αγοράσουμε και να τα διαβάσουμε, ενεργοί συμμέτοχοι μιας συναρπαστικής περιπέτειας. 

Ειδικότερα, κατά τον χαιρετισμό της, στα εγκαίνια της του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. ‘Είμαι κι εγώ εδώ’ – για να χρησιμοποιήσω τη φράση που είδα ότι διάλεξαν πολλοί συγγραφείς για να γνωστοποιήσουν τη συμμετοχή τους στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου, έναν θεσμό που έγινε πλέον πενήντα ετών. Είναι μια επέτειος, που μας δίνει την αφορμή να στοχαστούμε την προσφορά των ανθρώπων του εκδοτικού χώρου στην ελληνική κοινωνία, να τιμήσουμε την ενεργητικότητα, το πάθος, την επιμονή και την ανθεκτικότητά τους σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε. Διοργανώσεις όπως αυτή, με το εντυπωσιακό εύρος των συμμετοχών και τις ποικίλες, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις της, αποδεικνύουν τη ζωντάνια και τη δυναμική προσαρμογή του εκδοτικού χώρου στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας, καθώς και το συνεχές ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη του διαλόγου, της ανταλλαγής ιδεών, της κριτικής προσέγγισης των κοινωνικών και πνευματικών ζητημάτων της εποχής μας. 

Το βιβλίο, στενά συνδεδεμένο με την πολιτισμική εξέλιξη της κοινωνίας, αποτελεί φορέα πραγματικής αλλά και συμβολικής δύναμης. Η παραγωγή και η προώθησή του, εμπλέκει πλήθος συντελεστών, αφού εκτός από ευαίσθητο πολιτιστικό αγαθό είναι και εμπορικό προϊόν. Γι’ αυτό ακριβώς, όσο ελεύθερη και πλούσια είναι η κυκλοφορία του, τόσο συγκροτημένος, ισχυρός και μακροπρόθεσμος οφείλει να είναι ο σχεδιασμός της διαδρομής του. Με την αρωγή πάντοτε και της Πολιτείας, που είναι ακόμη πιο απαραίτητη σ’ αυτούς τους καιρούς της παρατεταμένης και πολυδιάστατης κρίσης, προκειμένου οι κλυδωνισμοί της παγκόσμιας οικονομίας να μη συμπαρασύρουν τον εύθραυστο εκδοτικό κόσμο. Η στήριξή του είναι υποχρέωση όλων μας.

Ωστόσο, η φετινή, πεντηκοστή επέτειος του θεσμού με γεμίζει αισιοδοξία. Η μοναχική συνάντηση του αναγνώστη με το κείμενο, η μυστική τους συνομιλία, εδώ, στους διαδρόμους του Ζαππείου, ανάμεσα στα περίπτερα, κοντά στους συγγραφείς και τους εκδότες, επικυρώνεται, βαθαίνει, διανοίγεται στον άλλον και επιβεβαιώνει τον σιωπηλό δεσμό που ενώνει τους αναγνώστες μεταξύ τους. 

Εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ Βιβλίου, το οποίο φέτος περιλαμβάνει αφιερώματα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και στο έργο του σπουδαίου Ιάκωβου Καμπανέλλη, θέλω να συγχαρώ κατ’ αρχάς τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου. Να συγχαρώ επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη συνδιοργάνωση αυτής της όμορφης γιορτής, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και όλους όσους εργάστηκαν για να φτάσουν χιλιάδες βιβλία από τις αποθήκες στους πάγκους των περιπτέρων, δίνοντάς μας τη χαρά να τα φυλλομετρήσουμε, να τα συζητήσουμε, να τα αγοράσουμε και να τα διαβάσουμε, ενεργοί συμμέτοχοι μιας συναρπαστικής περιπέτειας».

Εγκαινιάστηκε το 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο-1

«Το βιβλίο για μια ακόμα φορά αναβαθμίζει και δίνει μια νότα αισιοδοξίας στη ζωή μας» ήταν τα λόγια του προέδρου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) Γρηγόρη Πλαστάρα, με τα οποία καλωσόρισε το κοινό και τους προσκεκλημένους, στα εγκαίνια του 50ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με επετειακό χαρακτήρα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δύο κύρια αφιερώματα – «Διαφορετικότητα και Ρατσισμός» και «Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο πρωτοπόρος του μεταπολεμικού και σύγχρονου ελληνικού θεάτρου», πολλές παράλληλες εκδηλώσεις με μεγάλη εκπροσώπηση εκδοτών, πολιτικών φορέων, ανοιχτές συζητήσεις συγγραφέων με το κοινό, ο αγαπημένος και δημοφιλής θεσμός της πόλης, το Φεστιβάλ Βιβλίου, θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου, «επιβεβαιώνοντας τον βασικό του στόχο, να είναι μια κοινωνική δράση που θα αγκαλιάσει όλους τους πολίτες», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ.

Ο Γρηγόρης Πλαστάρας μίλησε για το βιβλίο «ως μέσο αφύπνισης και αντίστασης στην όποια αλλοτρίωση, ειδικά σήμερα, στην εξατομικευμένη κοινωνία μας, όπου κινδυνεύει να χαθεί η συλλογικότητα».

Και όπως επεσήμανε, «παρά την ανάπτυξη του διαδικτύου, η έντυπη έκδοση, το σώμα του βιβλίου που θα μπορούσε να θεωρηθεί και έργο τέχνης, συνεχίζει να ταυτίζεται με την αμεσότητα της επαφής και την έννοια της ανάγνωσης».

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ αναφέρθηκε στα χρονίζοντα προβλήματα στον χώρο του βιβλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε αυτή να ήταν η χρονιά όπου θα είχαν ήδη επιλυθεί, δυστυχώς όμως, πολλά, κρίσιμα προβλήματά μας, ακόμα περιμένουν λύση από τους αρμόδιους. Παρ’ όλα αυτά, είναι η θέληση για επαγγελματική και οικονομική επιβίωση που υπερβαίνει οριακά την καθήλωση μας , γεγονός όμως που δεν μπορεί να διαιωνίζεται για πάντα, επειδή υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο όπου ανατρέπεται η ισορροπία». Συνέχισε δε, επαναλαμβάνοντας επιγραμματικά τα προβλήματα «με την ελπίδα να εισακουστούν πριν γίνουν απροσπέλαστα»:

« -Η απουσία εθνικού φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο το βιβλίο, για την διαμόρφωση εθνικής πολιτικής βιβλίου, που θα ενισχύσει την φιλαναγνωσία και θα αναδείξει και εκτός των συνόρων την ελληνική λογοτεχνική παραγωγή. 

– Η ανάγκη για εξομάλυνση του ΦΠΑ στην παραγωγή του βιβλίου, με άμεσο στόχο τον μηδενισμό του, γεγονός που θα ενισχύσει τη ζήτηση, θα αφήσει ανεπηρέαστο το δημοσιονομικό κόστος και ταυτόχρονα θα δώσει ζωτική ανάσα στις εκδοτικές επιχειρήσεις

– Η εγκατάλειψη των προγραμμάτων των σχολικών βιβλιοθηκών

– Η ανάγκη για επανασχεδιαμό και αναβάθμιση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης αλλά και των ελληνικών συμμετοχών στις διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό. 

– Η ανάδειξη του έντυπου βιβλίου στα Πανεπιστήμια, δεδομένου ότι πολλοί φοιτητές θα μελετήσουν έντυπο σύγγραμμα για τελευταία φορά».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή