Οι «Στωικοί θεοί» και οι αναποδιές της ζωής

Οι «Στωικοί θεοί» και οι αναποδιές της ζωής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουίλιαμ Ιρβάιν
Η Στωική πρόκληση
μτφρ. Αντωνία Γουναροπούλου
εκδ. Ικαρος, σελ. 216

Στο προηγούμενο βιβλίο του, «Οδηγός για την καλή ζωή, η αρχαία τέχνη της Στωικής χαράς» (μτφρ. Αντωνία Γουναροπούλου, εκδ. Iκαρος), ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Wright State στο Ντέιτον του Οχάιο, Ουίλιαμ Ιρβάιν, παρουσίαζε τις βασικές αρχές της Στωικής φιλοσοφίας μ’ έναν πολύ προσιτό και ελκυστικό τρόπο. Στο νέο του βιβλίο, «Η Στωική πρόκληση – Ενας οδηγός φιλοσοφίας για να είστε πιο δυνατοί, πιο ήρεμοι και πιο ανθεκτικοί», ο Ιρβάιν κάνει ένα βήμα παρακάτω, περιγράφοντάς μας τη «Στωική στρατηγική αντιμετώπισης δοκιμασιών».

Η στρατηγική του Ιρβάιν είναι πολύ απλή. «Οταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια αναποδιά, πρέπει να την εκλαμβάνουμε ως δοκιμασία της ψυχικής μας ανθεκτικότητας και της επινοητικότητάς μας, ως ένα τέχνασμα που μας επιβάλλουν, όπως έχω πει, οι φανταστικοί Στωικοί θεοί. Ρίχνοντας στον δρόμο μας όλα αυτά τα αναπάντεχα, έχουν σκοπό να κάνουν τις μέρες μας όχι δυσκολότερες, αλλά καλύτερες». Ο συγγραφέας αναλύει μια σειρά Στωικών τακτικών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής, να διαχειριστεί τον θυμό του, να αποκτήσει μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα, να αποδεχτεί την αποτυχία και τον θάνατο. Δεν τον λες ασήμαντο τον στόχο του.

Ο Στωικισμός συνιστά μια πρακτική φιλοσοφία, και ο Ιρβάιν είναι σταθερά στο πνεύμα του. Οι ιδρυτές της σχολής δεν ενδιαφέρονταν αόριστα για τις μεγάλες ιδέες, τους ενδιέφερε κυρίως και πρωτίστως η καλή ζωή. Γι’ αυτό και τα κείμενα που αναφέρονται σ’ αυτούς μοιάζουν με βιβλία αυτοβοήθειας.

Το ζητούμενό τους είναι να διατηρούμε την ψυχική μας ηρεμία. Οπότε, μπείτε στον κόπο να διαβάσετε τη «Στωική πρόκληση» και δοκιμάστε να βάλετε σε εφαρμογή το βασικό του τέχνασμα. Αν κάτι σας πάει στραβά, θυμηθείτε τον Ιρβάιν. Χάσατε το αεροπλάνο, έπεσε το κινητό σας στη θάλασσα; Η αντίδρασή σας είναι αυτή που θα κρίνει την εξέλιξη της ιστορίας σας, κι όχι το ίδιο το γεγονός της αφορμής. Δείτε τις αναποδιές σαν περιπέτειες που σας διδάσκουν κάτι, κι αίφνης θα τις μεταμορφώσετε σε κάτι ευπρόσδεκτο. Αυτές θα σας διαμορφώσουν, και θα σας βελτιώσουν. Κάτι ξέρουν οι Στωικοί θεοί που τις ρίχνουν στον δρόμο σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή