Στέγη Ωνάση: Από την Κόνιτσα μέχρι την Αλεξάνδρεια

Στέγη Ωνάση: Από την Κόνιτσα μέχρι την Αλεξάνδρεια

Με Τζον Μάλκοβιτς, Μπερναρντίν Εβαρίστο, Καστελούτσι, Γαβρά και μια έκθεση για τον Γιαννούλη Χαλεπά ξεκινάει η Στέγη

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός και εκτός των τειχών της Στέγης Ωνάση, εντός και εκτός της Αθήνας, της Ελλάδας, της Ευρώπης, και λίγο του πλανήτη –μια έκθεση εικονικής πραγματικότητας στη Νέα Υόρκη παρουσιάζει γλυπτά και εγκαταστάσεις εμπνευσμένα από τις εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb της NASA– απλώνεται το πρόγραμμα του Onassis Culture, που ανακοινώθηκε για τη σεζόν 2022-2023, επιδιώκοντας να αποτελέσει «μια γέφυρα πάνω από τα ταραγμένα νερά του πλανήτη», όπως είπε η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, κατά την παρουσίαση.

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός είναι πλούσιος και διεθνής. Διαθέτει μεγάλα ονόματα, όπως ο Ρομέν Γαβράς, ο Ρομέο Καστελούτσι και ο Τζον Μάλκοβιτς, παραμένοντας παράλληλα πιστός στους δημιουργούς που μας έχει ήδη συστήσει η Στέγη. Ανάμεσά τους η εικαστικός Λουκία Αλαβάνου, ο συγγραφέας Ευθύμης Φιλίππου με νέο κείμενο, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης με το πολυταξιδεμένο «Elenit», ο χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος με το επιτυχημένο «Larcen C» και η χορογράφος Πατρίσια Απέργη με καινούργια δουλειά.

Το πρόγραμμα της Στέγης υποστηρίζει τον διακριτό χαρακτήρα του οργανισμού, που αναζητεί παγκοσμίως και προβάλλει στη χώρα την καλλιτεχνική πρωτοπορία, με μετακλήσεις όπως του Πολωνού Λούκατς Ταρκόβσκι που σκηνοθετεί το «Rothko», ένα θέαμα στα όρια θεάτρου, σινεμά και video art με «οδηγό» τον ζωγράφο Μαρκ Ρόθκο. Ακονίζει, ακόμη, τα πολιτικά και κοινωνικά αντανακλαστικά του, προσκαλώντας τον προσεχή Μάρτιο τη βραβευμένη με Μπούκερ μαύρη συγγραφέα και ακτιβίστρια Μπερναρντίν Εβαρίστο, σε μια συζήτηση για την τέχνη της συγγραφής, τη θέση της γυναίκας στο σήμερα και τη σημασία να είσαι ο εαυτός σου σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς.

Στέγη Ωνάση: Από την Κόνιτσα μέχρι την Αλεξάνδρεια-1
Έργο της έκθεσης «Gener8ion» του Ρομέν Γαβρά.

Στον Θεσσαλικό Κάμπο θα συναντηθούν η τραπ και το χιπ χοπ με το ρεμπέτικο.

Ξεκινώντας από τον μήνα που διανύουμε και καταλήγοντας στο επόμενο καλοκαίρι, το πρόγραμμα της Στέγης περιλαμβάνει περίπου 30 εκδηλώσεις που αφορούν το θέατρο, τη μουσική, τον χορό και τα εικαστικά σε όλο το εύρος τους (εγκαταστάσεις, προβολές, εκθέσεις). Πρώτη άφιξη με διεθνή ακτινοβολία, ο Γαβράς με τη video-art εγκατάσταση «Gener8ion» (22/9 – 23/10). Ακολουθεί το θεατρικό «Bros» του Καστελούτσι (28/9 – 2/10), που θα δούμε στην Κεντρική Σκηνή. Στον ίδιο χώρο, στις αρχές του 2023 κάνει παγκόσμια πρεμιέρα η θεατρική παράσταση «Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Κολτές, σε σκηνοθεσία του Ρώσου Τιμοφέι Κουλιάμπιν και με πρωταγωνιστή τον διεθνούς φήμης ηθοποιό Τζον Μάλκοβιτς (9 – 12/2).

Μένοντας στο θέατρο, ο Βασίλης Μπισμπίκης συνεχίζει τις ανατροπές διασκευάζοντας το μυθιστόρημα «Εγκλημα και τιμωρία» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, και φέρνει, όπως το συνηθίζει, την ιστορία στους δρόμους και στις γειτονιές της Αθήνας (18/3 – 9/4). Ο Δημήτρης Καραντζάς με «Το σπίτι» (10 – 28/5) γράφει έργο για πρώτη φορά –μαζί με την Γκέλυ Καλαμπάκα–, αντλώντας έμπνευση από το ομώνυμο διήγημα του Χούλιο Κορτάσαρ και το θεατρικό μονόπρακτο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η παρέλαση». Οσο για τον επίσης τολμηρό Γιάννη Οικονομίδη, αναλαμβάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια και γράφει το λιμπρέτο για το «Σπιρτόκουτο» (5/11 – 22/1), που γίνεται μιούζικαλ και βασίζεται στη γνωστή δραματική ταινία του 2002. Η παραγωγή ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και μουσική του πολυσυζητημένου ηθοποιού της προηγούμενης σεζόν Γιάννη Νιάρρου.

Στέγη Ωνάση: Από την Κόνιτσα μέχρι την Αλεξάνδρεια-2
Σκηνή από το «Rothko» του Λούκατς Ταρκόβσκι. Φωτ. ARTURS PAVLOVS

Ξεχωρίζουν, επίσης, η έκθεση «Το αίνιγμα του Χαλεπά», ένα αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του σπουδαίου γλύπτη, οι «Ανθρώπινες κοινότητες», μια έκθεση για τον αρχιτέκτονα του μοντερνισμού και πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη, και τα «ιπτάμενα χαλιά» των The Callas.

Φυσικά, ο προγραμματισμός για άλλη μία χρονιά ξεφεύγει από τα όρια της πόλης και της χώρας. Το Ιδρυμα Ωνάση ταξιδεύει στα Ιωάννινα με μια νέα έκθεση ψηφιακής τέχνης, στον Ψηλορείτη για ένα Stages A/Live με τον Ψαραντώνη, στην Κεφαλονιά, στην Τήνο, στον Θεσσαλικό Κάμπο και στην Κόνιτσα, σε μια συνάντηση της τραπ και του χιπ χοπ με το ρεμπέτικο, ενώ από την Αλεξάνδρεια και τις εργασίες αποκατάστασης της Οικίας Καβάφη έως τη Νέα Υόρκη και το δεκαήμερο Cavafy Festival 2023, η επέτειος των 160 ετών από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή τιμάται δεόντως.

Στέγη Ωνάση: Από την Κόνιτσα μέχρι την Αλεξάνδρεια-3
Το «Ελενίτ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη. Φωτ. JULIAN MOMMERT.

Στέγη Ωνάση: Από την Κόνιτσα μέχρι την Αλεξάνδρεια-4
Τα υφαντά των The Callas.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή