Με τη φωνή της Άλκης Ζέη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φωνή της Αλκης Ζέη θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ξανά μικροί και μεγάλοι, σχεδόν τρία χρόνια έπειτα από τον θάνατο της αγαπημένης συγγραφέως, μέσα από ένα καινούργιο audiobook των εκδόσεων Μεταίχμιο. Χάρη σε ηχογραφήσεις που έγιναν όσο εκείνη ήταν ακόμη εν ζωή, μπορούμε σήμερα να ακούσουμε τη Ζέη να διαβάζει ιστορίες μέσα από το τελευταίο βιβλίο της με τίτλο «Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;», το οποίο κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο το 2017, περιλαμβάνοντας αφηγήσεις από τα παιδικά και νεανικά χρόνια της συγγραφέως, την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης.

«Κομμένα» βιβλία στις ΗΠΑ

Περισσότερα από 1.600 βιβλία απαγορεύτηκαν από τα σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης για την ελευθερία του λόγου PEN, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Εχοντας συμπεριλάβει στην έρευνα περίπου πέντε χιλιάδες σχολεία, στα οποία φοιτούν περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια μαθητές, οι αναλυτές καταλήγουν πως τουλάχιστον 50 «ομάδες πίεσης» επιδίωξαν –και σε πολλές περιπτώσεις πέτυχαν– τη μερική ή ολική απαγόρευση συγκεκριμένων βιβλίων, συνήθως με ιδεολογικό, πολιτικό ή ηθικό πρόσχημα. Τα περισσότερα παραδείγματα τέτοιας λογοκρισίας παρατηρήθηκαν στην πολιτεία του Τέξας, ακολουθούμενης από εκείνες της Φλόριντα και της Πενσιλβάνια.

Νέες ιστορικές εκδόσεις

Πρόσκληση για την παρουσίαση δύο καινούργιων βιβλίων απευθύνουν οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια για τις προσεχείς ημέρες. Αύριο Τετάρτη, στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134), στις 7 μ.μ., παρουσιάζεται το «Από τον Λιποτάκτη στον Αντάρτη» του Νίκου Βαφέα, το οποίο ασχολείται με την «στάσιν των ανυπότακτων» στη δυτική Κρήτη το 1921-22. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι ακαδημαϊκοί Νίκος Ανδριώτης και Γιάννης Κουμπουρλής. Επιπλέον, την Πέμπτη στις 7 μ.μ. παρουσιάζεται στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα του Παντείου «Η οικοδόμηση του ελληνικού κράτους», συλλογικός τόμος σε επιμέλεια της Χριστίνας Κουλούρη. Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται οι καθηγητές και αντιπρυτάνεις Χαράλαμπος Οικονόμου και Χρίστος Παπαθεοδώρου και η αναπλ. καθηγήτρια Μαριλένα Κοππά. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT