Ένα μουσείο αναζητεί τους ήρωές του

Ένα μουσείο αναζητεί τους ήρωές του

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχετε φανταστεί ποτέ πώς θα μπορούσε να μοιάζει το Παλάτι του Θυμού; Τι μπορεί να παραμονεύει στις σκοτεινές γωνιές του και τι σέρνεται στους μεγάλους διαδρόμους του;

Πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια –την εποχή που θα θυμόμαστε ως εκείνη πριν από τον κορωνοϊό– επισκεφθήκαμε με τα παιδιά το Μουσείο Συναισθημάτων, το μοναδικό στον κόσμο μουσείο αφιερωμένο στα συναισθήματα. Κάπως είχε έρθει στο μέιλ μου ένα ενημερωτικό δελτίο του μουσείου, που εκείνη την εποχή υλοποιούσε μια διαδραστική έκθεση με θέμα τον θυμό. Επί σχεδόν δύο ώρες όλοι μας, μέσα από δραστηριότητες, συζητήσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια σκεφτήκαμε, προβληματιστήκαμε, εξομολογηθήκαμε, μερικές φορές θυμώσαμε και πολλές γελάσαμε. Ηταν ένα πρωτόγνωρο ταξίδι στον ανεξερεύνητο για όλους μας κόσμο των συναισθημάτων, οργανωμένο με σεβασμό και εμπειρία, που δεν άφησε πληγές, αλλά ενέπνευσε μια συναρπαστική δημιουργικότητα.

Πριν από λίγες ημέρες, ένα ακόμη μέιλ έφτασε στη θυρίδα των εισερχομένων, με θέμα-προτροπή-παράκληση «Πάμε να σώσουμε το Μουσείο Συναισθημάτων». Δυστυχώς, το μουσείο αδυνατεί πια να οργανώσει εκθέσεις, επισκέψεις, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στη διάρκεια της πανδημίας, αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του, έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια. Ο διαδραστικός χαρακτήρας του και η φύση των δραστηριοτήτων, που απαιτούσε τη συμμετοχή με τις αισθήσεις μέσα από κινήσεις, επαφή, αγγίγματα, δεν μπορούσε να υπηρετηθεί σε συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εκτοτε, δεν έχει καταφέρει να ξαναλειτουργήσει.

Εχοντας μηδενικά έσοδα από τον Μάρτιο του 2020, η ομάδα του αδυνατεί να συνεχίσει να υποστηρίζει τη λειτουργία του και το μουσείο κινδυνεύει να κλείσει. «Με τα έξοδα που συσσωρεύτηκαν τα δυόμισι χρόνια της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα μηδενικά έσοδα, με τη μη κερδοσκοπική φύση του οργανισμού και την αδυναμία του κράτους να καλύψει επαρκώς όλες τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημία, έφτασε σε αδιέξοδο. Εχοντας αναζητήσει χορηγίες από μεγάλους οργανισμούς και ιδρύματα, χωρίς ανταπόκριση, πραγματοποιούμε μια ύστατη προσπάθεια για να ξαναζωντανέψουμε το Μουσείο Συναισθημάτων μετά το πλήγμα της πανδημίας», σημειώνει η ομάδα του μουσείου. Ως ύστατη λύση, έχουν ξεκινήσει μια διαδικτυακή καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω δωρεών, η οποία λήγει σε 38 ημέρες. «Ο δρόμος μάς έφερε τώρα στην αναζήτηση γενναιόδωρων ξωτικών, καλόκαρδων γιγάντων και άλλων πλασμάτων που θεωρούν ότι το έργο του Μουσείου Συναισθημάτων αξίζει να επιβιώσει», σημειώνουν. «Θα είσαι εσύ ένας από αυτούς τους ήρωες στο παραμύθι του;».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή