«Ίριδα Visions», ένα νέο φεστιβάλ γεμίζει ξανά με τέχνη την Ίριδα

«Ίριδα Visions», ένα νέο φεστιβάλ γεμίζει ξανά με τέχνη την Ίριδα

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών ετοιμάζει μία πολύμηνη διοργάνωση με κινηματογραφικές προβολές, masterclasses, εκθέσεις, με ελεύθερη είσοδο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη δεκαετία του ΄80 μέχρι και σήμερα, ο Π.Ο.Φ.Π.Α. έχει μία σταθερή δράση που έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας κοινότητας ανήσυχης γύρω από τις τέχνες και τον πολιτισμό. 

Με σταθερό σημείο συνάντησής του την Ίριδα, τώρα ο κινηματογραφικός, ο φωτογραφικός και ο θεατρικός τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διοργανώσουν το «Ίριδα Visions», ένα φεστιβάλ με πολυάριθμες καλλιτεχνικές δράσεις που ξεκινούν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2023.

Στο πρόγραμμα του «Ίριδα Visions» θα βρει κανείς προβολές γνωστών ταινιών, παρουσία των δημιουργών τους. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν φωτογραφικές εκθέσεις, μουσικά events, masterclasses καλλιτεχνών και τεχνικών του κινηματογράφου, όπως και παρουσιάσεις του έργου γνωστών φωτογράφων.

Όλες οι εκδηλώσεις του «Ίριδα Visions» θα έχουν ελεύθερη είσοδο. Οι περισσότερες θα λάβουν χώρα στο κτίριο της Ίριδας στην Ιπποκράτους, πάντως, εκδηλώσεις του «Ίριδα Visions» θα πραγματοποιηθούν και εκτός των χώρων της Πανεπιστημιακής Λέσχης. Για παράδειγμα, ο φωτογραφικός τομέας του Π.Ο.Φ.Π.Α., στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα παρουσιάσει έκθεση έργων, στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Γαλατσίου Το καμίνι. Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες των μελών και θα πραγματοποιηθεί από τις 20 μέχρι τις 26 Νοέμβρη.

Ένα μεγάλο μέρος του φεστιβάλ αποτελούν οι κινηματογραφικές προβολές ταινιών γνωστών και διακεκριμένων Ελλήνων σκηνοθετών, που θα γίνουν παρουσία τους. 

«Ίριδα Visions», ένα νέο φεστιβάλ γεμίζει ξανά με τέχνη την Ίριδα-1

Ενδεικτικά, μερικές προβολές που θα γίνουν στο πλαίσιο του «Ίριδα Visions»:

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, το φεστιβάλ ξεκινά με μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση. Παρουσιάζεται σε επετειακή προβολή σε φιλμ 35mm η ταινία «Ο Βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού, η οποία συμπληρώνει 20 χρόνια από την πρεμιέρα της. Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Midnight Express. Παρόντες θα είναι συντελεστές της ταινίας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Midnight Express και κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος.

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου η Ζακλίν Λέντζου θα δώσει το παρόν στην προβολή της ταινίας της «Σελήνη, 66 ερωτήσεις».

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Μαχαιροβγάλτης», παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Ρομ», παρουσία του σκηνοθέτη Μενέλαου Καραμαγγιώλη.

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει το «Paola Team Documentaries» και την Πάολα Ρεβενιώτη για την προβολή της ταινίας «Καλιαρντά». Μετά το τέλος της προβολής, θα πραγματοποιηθεί μουσικό live του σχήματος Solar Anus με live visuals.

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Ιστορία 52», παρουσία του σκηνοθέτη Αλέξη Αλεξίου.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Από την Άκρη της Πόλης», παρουσία του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γιάνναρη.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Ο Γιος της Σοφίας», παρουσία της Ελίνας Ψύκου.

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, «They Glow in the Dark», παρουσία του σκηνοθέτη.

Ένα πολύ ιδιαίτερο σκέλος του φεστιβάλ, καθώς σχετίζεται άμεσα με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Πολιτιστικού Ομίλου, θα είναι τα masterclasses και εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από γνωστούς καλλιτέχνες και τεχνικούς του κινηματογράφου και θα αφορούν μια γκάμα θεματικών. 

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου ο Ένρι Τσανάι, φωτογράφος του πρακτορείου Magnum Photos, θα παρουσιάσει το έργο του στην Ίριδα.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί masterclass του Ραφαέλ Ραμίρες Πούπο με τίτλο «Pabellón de Melancólicos». Ο Ραφαέλ Ραμίρες Πούπο είναι κινηματογραφιστής και καθηγητής στην Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Κούβας EICTV. Την προηγούμενη Κυριακή στις 27 Νοεμβρίου θα προβληθεί στην Ίριδα η μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη με τίτλο «Las campañas de invierno».

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, με αφορμή την ταινία μικρού μήκους «Καουμπόης» των Γιάννη Χαριτίδη και Θάνου Τοκάκη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των δημιουργών με τον πρωταγωνιστή Μανώλη Μαυροματάκη.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στο iridavisions.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή