Αίτημα για προστασία των Ιντεάλ και Αστορ

Αίτημα για προστασία των Ιντεάλ και Αστορ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από τις σελίδες της «Κ» αναδείξαμε πρόσφατα το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει για τους δύο κεντρικούς κινηματογράφους της Αθήνας, Ιντεάλ και Αστορ, οι οποίοι απειλούνται με κλείσιμο λόγω της απόφασης αλλαγής χρήσης των κτιρίων όπου στεγάζονται από τον (ιδιοκτήτη) ΕΦΚΑ. Θέση πλέον στο θέμα παίρνει και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία απηύθυνε χθες ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση για τη σωτηρία των δύο αιθουσών.

«Οι κινηματογράφοι υπό απειλή δεν είναι μόνο δύο από τους τελευταίους κινηματογράφους της πρωτεύουσας. Είναι δύο από τους τελευταίους κινηματογράφους της χώρας. Οι σκοτεινές αίθουσες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι το πατρικό σπίτι της έβδομης τέχνης. Οφείλουμε να επενδύσουμε το ανεκτίμητο κεφάλαιό τους στον πολιτισμό. Ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου να προστεθούν ρήτρες προστασίας των εν λόγω κινηματογράφων στο επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και να θεσμοθετηθεί νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των χειμερινών κινηματογραφικών αιθουσών, όπως είχε γίνει ανάλογα στο παρελθόν με τους θερινούς κινηματογράφους», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΕΑΚ.

Η δε τελευταία αναφορά παραπέμπει σε υπουργική απόφαση του 1997, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέα η χρήση 47 αθηναϊκών θερινών κινηματογράφων, με αποτέλεσμα αυτοί να διασωθούν και (οι περισσότεροι) να λειτουργούν έως σήμερα. Επιπλέον, η Ακαδημία παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου έγινε λόγος για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής στη χώρα. «Πόσο πικρή θα μοιάζει αυτή η άνθηση αν δεν υπάρχουν οι αίθουσες να φιλοξενήσουν τα έργα που θα παραχθούν», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT