Βραβείο στον Χ. Αϊντενάιερ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγάλη ετήσια εκδήλωσή της, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την απονομή των φετινών της βραβείων, διοργανώνει αύριο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, 7 μ.μ.) η Εταιρεία Συγγραφέων. Το ήδη ανακοινωμένο βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» θα απονεμηθεί στον ελληνιστή και συνιδρυτή του εκδοτικού οίκου Romiosini Verlag Χανς Αϊντενάιερ, ο οποίος θα μιλήσει για τη «Γραφή και ανάγνωση στην ελληνική κουλτούρα της ακοής». Θα ανακοινωθούν επίσης οι νικητές των βραβείων Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, τα οποία απονέμονται σε προωτοεμφανιζόμενους ποιητές και πεζογράφους, αντίστοιχα, και αφορούν εκδόσεις του 2021.

«Γκιακ» στα γερμανικά

Αν και αποτελεί δύσκολο μεταφραστικό στοίχημα –λόγω της προφορικότητας του κειμένου και της αρβανίτικης γλώσσας, που αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στις ιστορίες– έχει ήδη μεταφραστεί στα ρωσικά από την Ξένια Κλίμοβα και έχει κυκλοφορήσει από τις ρωσικές εκδόσεις O.G.I., αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Πλέον, η περίφημη συλλογή διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου «Γκιακ» (εκδ. Πατάκη) φτάνει και στο γερμανόφωνο αναγνωστικό κοινό, καθώς μεταφράστηκε στα γερμανικά από τους Ανγκελίκα Γκράβερτ και Θανάση Τσίγκα, και κυκλοφορεί από τον οίκο Mitteldeutscher Verlag. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ελληνας συγγραφέας επαίνεσε το έργο των δύο μεταφραστών, ευχαρίστησε τον εκδότη, ενώ σημείωσε και ότι πρόκειται για την πρώτη του hardback (σκληρόδετη) έκδοση.

«Goblin mode» από την Οξφόρδη

Ηταν συνυποψήφια με τη λέξη Metaverse, που περιγράφει το διαρκώς επεκτεινόμενο σύμπαν της εικονικής πραγματικότητας, αλλά και με το hashtag διαδικτυακού ακτιβισμού #Istandwith, που εσχάτως έχει χρησιμοποιηθεί με διάφορες αφορμές. Τελικά όμως ανακηρύχθηκε «λέξη της χρονιάς» του λεξικού της Οξφόρδης, συγκεντρώνοντας το 93% των ψήφων του κοινού. Ο λόγος για τον όρο «goblin mode», που αναφέρεται σε ένα είδος συμπεριφοράς η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπευθύνων του λεξικού, «είναι ανενδοίαστα εγωκεντρική, τεμπέλικη, τσαπατσούλικη, άπληστη και χαρακτηριστική στον τρόπο που απορρίπτει κοινωνικές νόρμες και προσδοκίες». Και αν μια τέτοια επιλογή του κοινού ακούγεται ανησυχητική, έχει την εξήγησή της: «Είναι ανακουφιστικό να αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε πάντοτε οι ιδανικές, επιμελημένες εκδοχές του εαυτού μας που καλούμαστε να παρουσιάζουμε στο Instagram και στο TikTok», δήλωσε ο πρόεδρος του αρμόδιου τμήματος, Oxford Languages, Κάσπερ Γκράθγουολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT