200 βιβλία που προτείνουν οι συντάκτες της «Κ»

200 βιβλία που προτείνουν οι συντάκτες της «Κ»

Συντάκτες της εφημερίδας ξεχώρισαν σχεδόν διακόσια βιβλία, όλων των κατηγοριών, της χρονιάς που μας αφήνει

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά είπαμε να μη φλυαρήσουμε. Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, συνηθίζουμε να προβαίνουμε σε ένα είδος απολογισμού των σημαντικότερων βιβλίων που κυκλοφόρησαν τη χρονιά που μας αφήνει. Ο απολογισμός αυτός λειτουργεί και σαν υπενθύμιση, αλλά, κυρίως, σαν μια σειρά από προτάσεις προς κάθε βιβλιόφιλο.

Σε αντίθεση, όμως, με άλλες χρονιές, που οι τίτλοι συνοδεύονταν από σύντομα κείμενα από τον εκάστοτε συντάκτη και συντάκτρια, φέτος σκεφτήκαμε να παραλείψουμε τελείως το όποιο σκεπτικό και ο καθένας και καθεμία από εμάς εδώ στην «Κ» απλώς να προτείνουμε τίτλους δίχως άλλο σχόλιο.

Σκεφτήκαμε ότι έτσι η λίστα γίνεται πιο χρηστική, πιο άμεση και, επιπλέον, έτσι δίνεται η δυνατότητα να συμπεριληφθούν ακόμα περισσότερα καλά βιβλία από αυτά που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2022. Εξυπακούεται ότι δεν μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε τα πάντα, τουλάχιστον από όσα κρίναμε πως άξιζαν. Κάποια καλά βιβλία ίσως και να τα χάσαμε: δεν προλαβαίνουμε τα πάντα σε μια παραγωγή που είναι άκρως πληθωρική έτσι κι αλλιώς.

Χωρίσαμε τα βιβλία σε διάφορες κατηγορίες. Σε ξεχωριστό δισέλιδο στο σημερινό ένθετο (σελ. 14-15) αφιερώσαμε (με περισσότερα λόγια) ειδικό χώρο στα παιδικά και εφηβικά βιβλία, καθώς επίσης μια ξεχωριστή σελίδα διαθέσαμε για μερικά από τα πιο αξιόλογα βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2022 (σελ. 16).

Ξεκινήσαμε από βιβλία που είχαν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 και μετά, σε ορισμένες περιπτώσεις από τα τέλη Νοεμβρίου.

Οσον αφορά δε τις κυκλοφορίες, θέσαμε ένα όριο: ξεκινήσαμε από βιβλία που είχαν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 και μετά, σε ορισμένες περιπτώσεις από τα τέλη Νοεμβρίου έως σήμερα.

Πλάι σε κάθε τίτλο, οι αναγνώστες θα διακρίνουν τα αρχικά γράμματα της υπογραφής του συντάκτη που ήθελε να καταθέσει τις προτάσεις του. Προτείνουν λοιπόν: ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς (Α.Π.), ο αρχισυντάκτης της «Κ» Κώστας Λεονταρίδης (Κ.Λ.), η αρχισυντάκτρια των Διεθνών Ξένια Κουναλάκη (Ξ.Κ.), οι αρθρογράφοι Μαρία Κατσουνάκη (Μ.Κ.) και Παντελής Μπουκάλας (Π.Μ.), η παλαιά κριτικός βιβλίου της «Κ» Ελισάβετ Κοτζιά και οι συντάκτες: Μάρω Βασιλειάδου (Μ.Β.), Νίκος Βατόπουλος (Ν.Β.), Λίνα Γιάνναρου (Λ.Γ.), Τασούλα Επτακοίλη (Τ.Ε.), Νικόλας Ζώης (Ν.Ζ.), Σάκης Ιωαννίδης (Σ.Ι.), Βασίλης Νέδος (Β.Ν.), Αιμίλιος Χαρμπής (Α.Χ.), ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Κ» Αθως Δημουλάς (Α.Δ.) και η συντάκτρια του kathimerini.gr Αλεξάνδρα Σκαράκη (Α.Σ.). Ακόμη, τίτλους προτείνουν και οι τακτικοί εξωτερικοί συνεργάτες της «Κ»: Κυριάκος Αθανασιάδης (Κ.Α.), Μανώλης Ανδριωτάκης (Μ.Α.), Δημήτρης Καραΐσκος (Δ.Κ.), Ζωή Καραμήτρου (Ζ.Κ.), Λίνα Πανταλέων (Λ.Π.), Μαριαλένα Σπυροπούλου (Μ.Σ.), Μαρία Τοπάλη (Μ.Τ.) και Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου (Κ.Χ.).

Καλά Χριστούγεννα σε όλες και όλους.

Η. Μ.

200 βιβλία που προτείνουν οι συντάκτες της «Κ»-1
200 βιβλία που προτείνουν οι συντάκτες της «Κ»-2
200 βιβλία που προτείνουν οι συντάκτες της «Κ»-3
200 βιβλία που προτείνουν οι συντάκτες της «Κ»-4
200 βιβλία που προτείνουν οι συντάκτες της «Κ»-5
200 βιβλία που προτείνουν οι συντάκτες της «Κ»-6
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή