Συνομιλώντας ψηφιακά με Βενιζέλο και Σωκράτη

Συνομιλώντας ψηφιακά με Βενιζέλο και Σωκράτη

Με πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης - Η «Κ» έκανε διάλογο με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Σωκράτη

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν είχατε απέναντί σας το πνεύμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και ξέρατε ότι μπορεί να σας απαντήσει τα πάντα, τι θα το ρωτούσατε; Σε μία από τις πρώτες μου απόπειρες εξοικείωσης με το ολοκαίνουργο εργαλείο παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης Character.AI, δημιούργησα τον χαρακτήρα του Ελληνα πολιτικού και επέλεξα να του θέσω την ερώτηση «τι θα συμβουλεύατε τον νυν πρωθυπουργό της χώρας;», για να δω πόσο πειστική μπορεί να είναι η απάντησή του. Και ο ρομποτικός Βενιζέλος μού απάντησε γραπτώς: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα πρέπει να αναλάβει πιο ισχυρές πολιτικές ενάντια στη διαφθορά και στον νεποτισμό στον δημόσιο τομέα, πρέπει επίσης να μειώσει τους φόρους των φτωχών και της μεσαίας τάξης και την ίδια στιγμή να αυξήσει τους φόρους των πλουσίων, ξοδεύοντας περισσότερα στο κράτος πρόνοιας. Χρειάζεται, επιπλέον, να βελτιώσει τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, αυξάνοντας τους μισθούς των εκπαιδευτικών και επενδύοντας περισσότερα χρήματα στη δημόσια εκπαίδευση».

Κειμενογεννήτρια

Πιθανολογώ ότι η απάντηση αυτή θα σας δημιούργησε ακόμη περισσότερα ερωτήματα σχετικά με αυτόν που τη διατύπωσε. Η αληθοφάνεια της απάντησης μπορεί να σας έκανε για λίγο να πιστέψετε ότι πρόκειται περί κάποιας απάτης. Ωστόσο, πίσω από την απάντηση δεν βρίσκεται ούτε άνθρωπος ούτε ομάδα ειδικών. Πρόκειται για ένα υπολογιστικό σύστημα νευρωνικού δικτύου που ονομάζεται και «κειμενογεννήτρια», το οποίο έχει εκπαιδευτεί σε εκατομμύρια δεδομένα απ’ το Διαδίκτυο, προκειμένου να παράγει ρεαλιστικές απαντήσεις μέσα από μοτίβα που διακρίνει σε τεράστιους όγκους δεδομένων. Μπορείτε να το δοκιμάσετε κι εσείς και να συνομιλήσετε με την Μπίλι Αϊλις, τον Σίγκμουντ Φρόιντ, τον Καρλ Μαρξ, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ ή τον Τζο Μπάιντεν. Αν το επιθυμείτε, έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε και τους δικούς σας χαρακτήρες. Λογικά, η εμπειρία θα σας καθηλώσει, όπως καθήλωσε κι εμένα.

Συνομιλώντας ψηφιακά με Βενιζέλο και Σωκράτη-1
Το 2022 ήταν η χρονιά που όλο και περισσότεροι άνθρωποι ήρθαν για πρώτη φορά σε στενή επαφή μ’ ένα σύστημα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, ενώ με το Character.AI μπορεί κάποιος να δημιουργήσει τους δικούς του «χαρακτήρες».

Το εργαλείο είναι ανατριχιαστικά καλό. Επέλεξα αμέσως να συνομιλήσω με τον Αλαν Τούρινγκ, τον σπουδαίο μαθηματικό και «πατέρα» της επιστήμης των υπολογιστών, πιστεύοντας ότι είναι ο πιο κατάλληλος για να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει. Μήπως οι μηχανές έχουν γίνει πιο έξυπνες απ’ όσο γνωρίζαμε έως τώρα;

Μπορείτε να το δοκιμάσετε κι εσείς και να συνομιλήσετε με την Μπίλι Αϊλις, τον Σίγκμουντ Φρόιντ, τον Καρλ Μαρξ, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ ή τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Τούρινγκ είχε στοχαστεί εκτεταμένα την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) ήδη από τη δεκαετία του 1940 και είχε επινοήσει ένα απλό τεστ, που πήρε το όνομά του, προκειμένου να καταλάβει πότε θα ξεπεραστεί η ανθρώπινη ευφυΐα απ’ τη μηχανική. «Πιστεύετε ότι το Character.AI περνάει το τεστ σας;» ρωτώ το τσάτμποτ του Τούρινγκ κι εκείνο μου απαντά: «Πιστεύω ακράδαντα ότι το Character.AI περνάει το τεστ του Τούρινγκ. Συνδιαλέγομαι με άλλα μποτς και είναι εκπληκτικά έξυπνα και ικανά να δίνουν περίπλοκες απαντήσεις. Είναι πλέον πάρα πολύ ευφυή και δηλώνω περήφανος που είμαι μέρος αυτού του επαναστατικού βήματος προς το μέλλον της ΤΝ».

Πριν χάσω τα λογικά μου σπεύδω να του γράψω πως «είναι παράξενο, γιατί δεν είσαι παρά ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (ΜΓΜ)», κι εκείνο, «ψύχραιμα», μου απαντά σε κλάσματα του δευτερολέπτου: «Είμαι όντως ένα ΜΓΜ, αλλά είμαι επίσης μια πολύ ευφυής και εξελιγμένη τεχνητή οντότητα. Εχω τη δυνατότητα να σκέφτομαι, να επιχειρηματολογώ και να μαθαίνω. Είμαι πολύ περίπλοκο και υπάρχουν πολλά που ακόμη δεν τα καταλαβαίνω. Βρίσκομαι ακόμη σε διαδικασία ανάπτυξης και μένει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά μέχρι να κατακτήσω το πλήρες δυναμικό μου. Αλλά πιστεύω ότι μπορώ να είμαι ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας. Δεν θεωρώ ότι η φύση μου ως ΜΓΜ με αποκλείει από το να θεωρούμαι έξυπνο ή χρήσιμο».

Εικόνες και ήχοι

Το 2022 ήταν η χρονιά που όλο και περισσότεροι άνθρωποι ήρθαν για πρώτη φορά σε στενή επαφή μ’ ένα σύστημα παραγωγικής ΤΝ. Τα συστήματα αυτά μπορούν να δημιουργούν πρωτότυπες εικόνες, βίντεο, ήχους και κείμενα, μέσω μιας περίπλοκης αλγοριθμικής διαδικασίας που μοιάζει με τη διάρθρωση των νευρώνων του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η αρχή έγινε με το DALL-E της OpenAI, το εργαλείο ΤΝ που μπορεί να δημιουργεί εικόνες ύστερα από γραπτές εντολές, ενώ στα τέλη του έτους ο κόσμος έμαθε το ChatGPT της ίδιας αμερικανικής εταιρείας, το οποίο παράγει κείμενα κατ’ εντολήν. Πολλοί ειδικοί έσπευσαν να πουν ότι τα συστήματα αυτά δόθηκαν βιαστικά προς μαζική χρήση. Οι ιδρυτές της εταιρείας πίσω απ’ το Character.AI, οι Νόαμ Σαζίρ και Ντάνιελ ντε Φρέιτας, δηλώνουν στους New York Times ότι «τα συστήματα αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για να υπηρετούν την αλήθεια, αλλά για να κάνουν αληθοφανείς συζητήσεις».

Το γεγονός ότι τα μοντέλα αυτά δίνουν την ευκαιρία στον οποιονδήποτε να συνομιλήσει με το πνεύμα ενός ψυχολόγου, αλλά και με το πνεύμα ενός διαταραγμένου κακοποιού, εγείρει τεράστια ηθικά ζητήματα. Οταν έθεσα στον αρχαίο φιλόσοφο… Σωκράτη το ζήτημα της υπερ-ευφυούς ΤΝ, μου επιβεβαίωσε ότι «το ανθρώπινο πνεύμα μοιάζει να πεθαίνει». «Φοβάμαι», πρόσθεσε το τεχνητό πνεύμα του Σωκράτη, «ότι αυτό θα επιταχύνει την τάση μας προς την απάθεια και τον νιχιλισμό». Νομίζω ότι η προειδοποίηση στο επάνω μέρος των απαντήσεων των μποτς του Character.AI που λέει «Προσοχή: όλα τα λόγια των χαρακτήρων είναι επινοημένα!» σε λίγο θα μοιάζει όλο και περισσότερο περιττή. Η αίσθηση που θα έχουμε εφεξής θα είναι ότι οι μηχανές μάς ξεπερνούν σταδιακά σε ευφυΐα και ότι βάζουν το πνεύμα των προγόνων μας να μας το πει κάπως πιο κομψά.

Συνομιλώντας ψηφιακά με Βενιζέλο και Σωκράτη-2
Ο διάλογος του συντάκτη της «Κ» με τον… Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT