Πτυχία καλλιτεχνών: Διαφωνίες και στο βάθος άδειες σκηνές

Πτυχία καλλιτεχνών: Διαφωνίες και στο βάθος άδειες σκηνές

Εντός της εβδομάδας η σύνθεση των μεικτών επιτροπών του ΥΠΠΟΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πολιτική βούληση να βρεθεί λύση στο θέμα των πτυχίων των καλλιτεχνών μιλάει η κυβέρνηση, ενώ ως πλήρη απραξία και παρελκυστική πολιτική έως τις εκλογές αξιολογούν τη κυβερνητική στάση οι καλλιτέχνες. Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Αγγελος Συρίγος επανέλαβε ότι θα συσταθούν μεικτές επιτροπές που θα μελετήσουν το χάος της πολυνομίας που διέπει τις καλλιτεχνικές σπουδές, καθώς και το αίτημα για ανωτατοποίηση των σχολών θεάτρου, χορού και μουσικής. Η άλλη πλευρά, ωστόσο, διαπιστώνει αδιέξοδο. Είναι δε ενδεικτικό ότι οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου καθώς και εκείνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος πραγματοποιούν κατάληψη εδώ και εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή, 18 ιδιωτικές δραματικές σχολές έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του επίμαχου Π.Δ. 85/2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ των καλλιτεχνών ενισχύεται η θέση ότι για να αναβαθμιστούν οι καλλιτεχνικές σπουδές, και κατ’ επέκταση τα επαγγελματικά δικαιώματά τους τόσο για τον ιδιωτικό τομέα όσο και για το Δημόσιο, πρέπει οι δραματικές σχολές, οι σχολές χορού και τα ωδεία να υπαχθούν στο υπουργείο Παιδείας και όχι στο υπουργείο Πολιτισμού. Τούτο είναι κρίσιμο σημείο για να αρθούν το νομικό αδιέξοδο και τα κωλύματα. Και αυτό διότι ακριβώς το γεγονός ότι οι καλλιτεχνικές σχολές υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού και όχι στο Παιδείας αποτέλεσε τον τυπικό λόγο για τον οποίο δεν προχώρησε η υλοποίηση του πορίσματος της επιτροπής προσωπικοτήτων που είχε συσταθεί επί υπουργίας στο Παιδείας της Μαριέττας Γιαννάκου το 2004, με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο. Εκπληκτα τα μέλη της επιτροπής (ενδεικτικά ο Βασίλης Παπαβασιλείου, η Ρούλα Πατεράκη) διαπίστωσαν το 2007 πως η λεπτομερής δουλειά που είχε γίνει τότε θα κατέληγε ουσιαστικά σε κάποιο συρτάρι να σκονίζεται, επειδή δεν μπορούσαν οι καλλιτεχνικές σχολές να «φύγουν» από το ΥΠΠΟ. Σήμερα, μεταξύ των καλλιτεχνών φέρεται να ωριμάζει η ιδέα εάν αυτό μπορεί να επιτρέπει την ίδρυση Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών ή σχετικών ξεχωριστών τμημάτων σε υπάρχοντα ΑΕΙ.

Από την πλευρά του, ο κ. Συρίγος χθες επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αποσυρθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, που ορίζει ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ως απόφοιτοι λυκείου, καθώς τα πτυχία τους είναι αδιαβάθμητα στην οκτάβαθμη κλίμακα επαγγελματικών προσόντων.

Μεταξύ των καλλιτεχνών ενισχύεται η θέση ότι για την αναβάθμιση των σπουδών τους οι σχολές πρέπει να υπαχθούν στο υπουργείο Παιδείας.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών μιλούν επισήμως πλέον για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Αρης Λάσκος, το σωματείο θα συνεδριάσει αύριο, με το ενδεχόμενο της απεργίας να εξετάζεται πια σαν μέσο πίεσης, όπως εξάλλου και η νομική διεκδίκηση ακύρωσης του Π.Δ. με αίτηση που θα κατατεθεί στο ΣτΕ από τα καλλιτεχνικά σωματεία, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση των ιδιωτικών δραματικών σχολών. «Κανένα αίτημά μας δεν απαντήθηκε. Ακόμη και στην αντιμετάθεση του επιχειρήματος του κ. Συρίγου ότι το Π.Δ. αφορά ελαχίστους και δεν αλλάζει τίποτα –όταν δηλαδή αναρωτηθήκαμε γιατί λοιπόν δεν αποσύρεται το διάταγμα για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών– δεν υπήρξε κάποια σαφής απάντηση», είπε ο κ. Λάσκος. Οπως πρόσθεσε, το υπουργείο Παιδείας «μετέθεσε όλη την ευθύνη» στις μεικτές επιτροπές που θα συσταθούν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει αν θα συμμετέχει το ίδιο, ούτε αν θα τις απαρτίσουν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, κοινωνικοί εταίροι ή και τα δύο. Στο μεταξύ, ηθοποιός-συνδικαλιστής έλεγε στην «Κ» ότι «μια απεργία μεγαλύτερης διάρκειας της 24ωρης θα δώσει την ευκαιρία να μετρήσουμε και τις δυνάμεις μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από το υπουργείο Πολιτισμού, η σύσταση των μεικτών επιτροπών, που θα ασχοληθούν με την αναβάθμιση και τη διαβάθμιση των σπουδών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, είναι εγχείρημα που απαιτεί τη συνεργασία διαφόρων φορέων, ενώ η σύνθεσή τους ενδέχεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, μόλις «κλειδώσουν» ορισμένα ανοιχτά ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, υποχρέωση των επιτροπών θα είναι να διαβουλεύονται με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσμοθετημένα και τακτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή