Παραιτήθηκαν και οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ

Παραιτήθηκαν και οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των παραιτήσεων των διδασκόντων και των διδασκουσών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι συνάδελφοί τους στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με σκοπό να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο Προεδρικό Διάταγμα 85. 

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους οι καθηγητές στη σχολή του ΚΘΒΕ υποβάλουν την παραίτησή τους και δηλώνουν αλληλέγγυοι με τους σπουδαστές στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και τους συναδέλφους τους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εδώ και ενάμιση μήνα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χρόνιο και σοβαρό ζήτημα διαβάθμισης των πτυχίων των καλλιτεχνών, που ήρθε βίαια στο προσκήνιο με την υπογραφή του Π.Δ. 85/2022. Βρεθήκαμε δίπλα στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές μας, θεωρώντας τα αιτήματά τους εύλογα, τον αγώνα τους πολιτισμένο και ώριμο, την αγωνία τους για το μέλλον ουσιαστική.

Μέχρι τώρα, δεν πήραμε δημόσια θέση ελπίζοντας σε μια άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας, που δεν θα άφηνε να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος σπουδών και, μαζί του, η δυνατότητα αυτών των νέων ανθρώπων να αποκτήσουν εχέγγυα για την αναγνώριση της εκπαίδευσής τους, αλλά και για τη μετέπειτα πορεία τους στον επαγγελματικό χώρο της τέχνης.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/αλληλέγγυοι πρώτα απ’ όλα στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές μας στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, αλλά και στους συναδέλφους μας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τους δικούς τους μαθητές, και ζητούμε από κάθε αρμόδιο να συνδράμει ώστε να αρθούν άμεσα οι όροι εκείνοι του Π.Δ. 85 που απαξιώνουν το πτυχίο των καλλιτεχνών, αλλά και της ρύθμισης που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλει τις συλλογικές συμβάσεις τους.

Σήμερα, διαπιστώνοντας ότι, ενώ οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί, δεν έχουν ληφθεί τα άμεσα μέτρα που θα διασφάλιζαν τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας από τον κίνδυνο να βρεθούν σε αδιέξοδο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα, να υποβάλουμε την παραίτησή μας.

Οι Διδάσκουσες / Διδάσκοντες

Ιορδάνης Αϊβάζογλου

Θέμις Βελένη

Πόλυ Βόικου

Κώστας Γεράρδος

Σιμόνη Γκουλούμποβιτς

Ηλέκτρα Καρτάνου

Διονύσης Καψάλης

Αναστασία Κελέση

Γιώργος Κολοβός

Αμαλία Κοντογιάννη

Νεφέλη Μπραβάκη

Χρήστος Μπρούφας

Γρηγόρης Παπαδόπουλος

Γιάννης Ρήγας

Μαρία Σαλτίρη

Ευανθία Σωφρονίδου

Δημήτρης Σωτηρίου

Ρεββέκα Τσιλιγκαρίδου

Χρύσα Τουμανίδου

Γιάννης Χαρίσης

Χριστίνα Χατζηβασιλείου»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT