Θέατρο: Πίεση από το Εθνικό, παραιτήσεις στο ΚΘΒΕ

Θέατρο: Πίεση από το Εθνικό, παραιτήσεις στο ΚΘΒΕ

«Οι λύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα από την πολιτεία δεν είναι επαρκείς», αναφέρει το Εθνικό Θέατρο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εντατικοποιήσει τη διαβούλευση για το Π.Δ. 85/2022 καθώς και τη νομοθετική διαδικασία που θα επιλύει ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει μετά την έκδοσή του, καλεί την πολιτεία το Εθνικό Θέατρο με χθεσινή ανακοίνωσή του, που υπογράφουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Μόσχος. Στην ανακοίνωση, στην οποία διαπιστώνεται ότι «οι λύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα από την πολιτεία δεν είναι επαρκείς και δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης», η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου προτείνει αφενός την άμεση τροποποίηση του επίμαχου Π.Δ. ώστε η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση να εμπίπτει σε κατηγορία υψηλότερη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (λ.χ. με δημιουργία μιας νέας βαθμίδας «Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης», ισότιμης με την Τεχνολογική Εκπαίδευση, την οποία διεκδικούν οι καλλιτέχνες) και αφετέρου, τη μεσοπρόθεσμη νομοθέτηση πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών, μέσα από ίδρυση επιπλέον πανεπιστημιακών τμημάτων παραστατικών τεχνών.

Η προχθεσινή παραίτηση των διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου χαρακτηρίζεται ως «θαρραλέα απόφαση», που συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, ενώ σημειώνεται ότι μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της σχολής (η οποία παραμένει υπό κατάληψη από τους σπουδαστές της), η σχέση με τους διδάσκοντες θα αποκατασταθεί. Οσο για τις καταλήψεις, η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου σημειώνει ότι όσο αυτές παραμένουν ειρηνικές δεν θα «διαρρήξει την ενότητα της θεατρικής κοινότητας με οποιαδήποτε ενέργεια» και θα έρθει σε διάλογο με τους σπουδαστές με στόχο την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του φορέα.

Στο μεταξύ, το παράδειγμα των διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού ακολούθησαν χθες βράδυ και οι συνάδελφοί τους στη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι επίσης παραιτήθηκαν. Οπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, «ζητούμε από κάθε αρμόδιο να συνδράμει, ώστε να αρθούν άμεσα οι όροι εκείνοι του Π.Δ. 85 που απαξιώνουν το πτυχίο των καλλιτεχνών, αλλά και της ρύθμισης (σ.σ.: η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση) που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλλει τις συλλογικές συμβάσεις τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT