Φόρμουλα εκτόνωσης με τους καλλιτέχνες

Φόρμουλα εκτόνωσης με τους καλλιτέχνες

Μισθολογικές και εκπαιδευτικές αλλαγές για τους καλλιτέχνες ετοιμάζει η κυβέρνηση

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε θετικό κλίμα και με καλή διάθεση» εξελίχθηκε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, όπως δήλωσαν στην «Κ» τόσο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Αστέρης Πελτέκης μετά το τέλος της δίωρης συνάντησης. Οι δύο διευθυντές μάς μετέφεραν την αισιοδοξία τους για τις εξελίξεις και ειδικότερα ο κ. Μόσχος ανέφερε πως «η σημαντική πρωτοβουλία του Μαξίμου φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία ανάμεσα στα σωματεία των καλλιτεχνών και στην κυβέρνηση».

Στην αρχή της συζήτησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για λάθη που έγιναν στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις, για παρεξηγήσεις και χρόνιες παθογένειες, ενώ επαναβεβαίωσε ότι στις προθέσεις του είναι η αλλαγή του άρθρου 16 σε επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Νέα ρύθμιση

Το ζήτημα που απασχολεί τον καλλιτεχνικό κόσμο θα γίνει σαφέστερο την Παρασκευή, ημέρα που η Πολιτεία δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει το κείμενο νέας ρύθμισης, η οποία –σύμφωνα με πηγές του ΥΠΠΟΑ– θα θεραπεύει μισθολογικά ζητήματα των ηθοποιών, που προέκυψαν από την παύση της ισοτίμησης των τίτλων σπουδών τους με τα ΤΕΙ το 2003, ώστε να αμείβονται κατ’ αναλογία με τη βαθμίδα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο Δημόσιο. Εως τότε, όπως εκτιμά ο κ. Μόσχος, «είναι εύλογο ότι η κατάληψη των φοιτητών της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου θα συνεχιστεί. Ωστόσο διαφαίνεται ότι θα βρεθεί λύση».

«Για σύγκλιση απόψεων σε πολλά σημεία» μίλησε και ο κ. Πελτέκης, με αφορμή τη συνάντηση, «κάτι που δείχνει ότι η φωνή των καλλιτεχνών ακούγεται και λαμβάνεται υπόψη». Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ανωτατοποίησης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, και στην κυβερνητική δέσμευση για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Για τον σκοπό αυτό, όπως είναι ήδη γνωστό, έχουν συγκροτηθεί διυπουργικές ομάδες εργασίας, οι οποίες έως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές, ιδιωτικές και δημόσιες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

Επίσης, ανακοινώθηκε συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών –ειδικότερα για τα Ωδεία που παραμένουν αδιαβάθμητα– με κατατακτήριες εξετάσεις στο τρίτο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου ανέφερε στην «Κ» ότι κατέθεσαν εκ νέου τα αιτήματά τους «σχετικά με τα διπλώματα των ανθρώπων του θεάτρου, της μουσικής, του χορού και του κινηματογράφου», και αναμένουν να εξετάσουν το περιεχόμενο της ρύθμισης. Μέχρι τότε συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει. Την Παρασκευή θα καταθέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του Π.Δ. 85/2022, και την ίδια μέρα έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

«Αυτή ήταν μια ιστορική συνάντηση», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ Αρης Λάσκος, «αλλά ιστορικό ήταν επίσης το μέγεθος και η διάρκεια των κινητοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μια νομοθετική λύση που θα καλύπτει πλήρως τα αιτήματά μας, και περιμένουμε να δούμε το κείμενο. Οφείλουμε να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί αλλά πρέπει να πούμε ότι το μεγάλο κέρδος της συνάντησης υπήρξε η μετατόπιση της κυβερνητικής θέσης περί παρεξήγησης και η αναγνώριση του ουσιαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή