Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ο δανεισμός δεν συνιστά επαναπατρισμό»

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ο δανεισμός δεν συνιστά επαναπατρισμό»

Γαλλίδα καθηγήτρια στο Παρίσι προτείνει λύση μέσω απόφασης του Λονδίνου για απόδοση των Γλυπτών στην Ελλάδα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έντονη δραστηριότητα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, η συζήτηση περί δανεισμού τους στο Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί να λειτουργεί και αποπροσανατολιστικά, καθώς ένα δάνειο ουσιαστικά δεν συνιστά επαναπατρισμό αλλά προσωρινή επιστροφή χωρίς οριστική απόδοση, σύμφωνα με Γαλλίδα καθηγήτρια στο Παρίσι.

Η καθηγήτρια Καταρίν Τιτί του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας στο Πανεπιστημίο της Σορβόννης παρεμβαίνει στη διεθνή συζήτηση με άρθρο της στη βρετανική επιστημονική ιστοσελίδα The Conversation, που φέρει τίτλο: «Λυπούμαι, Βρετανικό Μουσείο, αλλά ο δανεισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν είναι επαναπατρισμός».

Η επιχειρηματολογία της Δρος Τιτί είναι ότι ενώ οι Βρετανοί συγχαίρουν τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν για την «επίτευξη συμφωνίας», που θα κατευνάσει και την κοινή γνώμη στη Βρετανία (η οποία τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών), η επιλογή του δανεισμού που προτείνει το Μουσείο του Λονδίνου δεν είναι αυτό που διατείνεται.

Η καθηγήτρια που έχει ασχοληθεί επισταμένως με την υπόθεση των Γλυπτών έχοντας προ διετίας δημοσιεύσει και βιβλίο με τίτλο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και η διεθνής νομοθεσία», υπογραμμίζει στο άρθρο της ότι τα λόγια του κ. Οσμπορν αποτελούν «μεταξένια ρητορική η οποία φαίνεται να δίνει υποσχέσεις τις οποίες στην πραγματικότητα δεν έχει δώσει».

Εξηγεί μάλιστα πως «εάν προσφέρεται δανεισμός, τότε η Ελλάδα δεν μπορεί να το δεχτεί. Ενα δάνειο θα σήμαινε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν κατέχει μόνο τα Μάρμαρα αλλά και του ανήκουν. Η προσφορά δανείου είναι δόλωμα με συνέπειες για την ελληνική αξίωση βάσει του διεθνούς δικαίου και οι Ελληνες έχουν δίκιο να φοβούνται το Βρετανικό Μουσείο και δώρα φέρον», όπως γράφει παραφράζοντας τον Ομηρο. «Ενα δάνειο δεν είναι επαναπατρισμός και δεν ασχολείται με το υποκείμενο ζήτημα της ιδιοκτησίας», τονίζει.

Η Δρ Τιτί επισημαίνει λοιπόν ότι «είναι αναπόφευκτο τα Μάρμαρα να πάνε στην πατρίδα τους σύντομα, αν και δεν πιστεύω ότι το Μουσείο το ξέρει ακόμα».

Το θέμα επομένως είναι το εξής: «Να τα επιστρέψει το Μουσείο ή να ψηφίσει η Βουλή πράξη μεταφοράς τους στην Αθήνα;» λέει, αναφερόμενη στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο.

Η απάντηση που δίνει ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η Γαλλίδα καθηγήτρια και ερευνήτρια είναι πολύ ενδιαφέρουσα: «Από νομική άποψη, θα προτιμούσα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει μια πράξη μεταφοράς των Μαρμάρων στην Ελλάδα. Μια πράξη έδωσε την επιμέλειά τους στο Βρετανικό Μουσείο. Μια πράξη μπορεί να τα στείλει πίσω στην πατρίδα τους. Καλύτερα όσο μπορεί ακόμα να θεωρηθεί μεγαλοψυχία, με μεγαλοπρέπεια. Και η ιστορία θα το θυμάται».

Πηγή: The Conversation

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή