Ακτιβιστές του Κλίματος διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από πίνακα του Ρέμπραντ

Ακτιβιστές του Κλίματος διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από πίνακα του Ρέμπραντ

«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, δεν μπορούμε πλέον να την παραβλέπουμε: η γη θερμαίνεται, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και ο καιρός γίνεται όλο και πιο ακραίος. Είναι προφανές ότι αυτό οφείλεται στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, μια βιομηχανία την οποία το Rijksmuseum εξακολουθεί να χρηματοδοτεί».

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέοι ακτιβιστές της οργάνωσης Extinction Rebellion διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή μπροστά από τον πίνακα του Ρέμπραντ, «Νυχτερινή Περίπολος», στο μουσείο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ. 

Δύο ακτιβιστές κράτησαν μία τροποποιημένη εικόνα του διάσημου έργου του Ολλανδού ζωγράφου, που απεικόνιζε τα πρόσωπα του πίνακα βυθισμένα κάτω από το νερό. «Δεν υπάρχει τέχνη σε έναν πλημμυρισμένο πλανήτη», έγραφε το μήνυμα. Η παρέμβαση μεταδόθηκε live μέσω Instagram. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Extinction Rebellion Nederland (@extinctionrebellionnl)

Κάτω από τα παλτά τους, οι δέκα διαδηλωτές, ηλικίας 15 έως 22 ετών, φορούσαν μπλουζάκια με τη φράση «Σταματήστε τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων» με εικόνες από τον πίνακα με λεζάντα «Δεν μπορούν να κολυμπήσουν». 

«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, δεν μπορούμε πλέον να την παραβλέπουμε: η γη θερμαίνεται, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και ο καιρός γίνεται όλο και πιο ακραίος. Είναι προφανές ότι αυτό οφείλεται στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, μια βιομηχανία την οποία το Rijksmuseum εξακολουθεί να χρηματοδοτεί», δήλωσε ένας 19χρονος διαδηλωτής, ο Yara, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, αναφερόμενος στις συνεργασίες του μουσείου με την αεροπορική εταιρεία KLM και την επενδυτική τράπεζα ING.

Το προσωπικό του Rjiksmuseum τοποθέτησε γρήγορα λευκά και μπλε προειδοποιητικά έκτακτης ανάγκης μπροστά από τους διαδηλωτές, απομακρύνοντας τους επισκέπτες από τον πίνακα. 

«Τα τοποθετήσαμε για τη λειτουργία της επιχείρησης χωρίς διακοπές», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου στο ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Nederlandse Omroep Stichting. 

Στους διαδηλωτές δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν μετά από δεκαπέντε λεπτά.

Ο εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε επίσης στο NOS ότι το Rijksmuseum δεν σκοπεύει να κινηθεί νομικά. Σε αντίθεση με αρκετές άλλες διαμαρτυρίες για το κλίμα μπροστά από έργα τέχνης, σε μουσεία στην Ευρώπη και τον Καναδά, σε αυτή η διαμαρτυρία οι διαδηλωτές δεν πέταξαν φαγητό ή μπογιά σε πίνακες, ούτε κόλλησαν τα χέρια τους σε προθήκες ή κορνίζες.

Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα σε μια περίοδο μεγάλου ενδιαφέροντος για το Rijksmuseum. Τα εισιτήρια για την πολυαναμενόμενη και πολυδιαφημισμένη από τους κριτικούς αναδρομική έκθεση για τον Γιοχάνες Βερμέερ εξαντλήθηκαν μόλις δύο ημέρες μετά τα εγκαίνιά της για το κοινό. Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 4 Ιουνίου 2023. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, που το μουσείο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η πώληση εισιτηρίων σταματά «μέχρι νεωτέρας» λόγω προβλημάτων στην ιστοσελίδα του.

Πηγή Artnet

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή