Φως στο τούνελ μιας δωρεάς

Διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση του ΚΠΙΣΝ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «πολύ καλό δρόμο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και στα τρία συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Πολιτισμού και Παιδείας) για την επόμενη ημέρα της δωρεάς του ΙΣΝ, που εξασφάλιζε μέχρι σήμερα την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Αυτό, τουλάχιστον, διαβεβαιώνουν πηγές του Ιδρύματος, λίγες ημέρες μετά την εκπνοή και της πρώτης παράτασης της δωρεάς που είχε δοθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε δεσμευτεί να αναλάβει (εκτός από την πολυδάπανη κατασκευή των εγκαταστάσεων) και τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ για τα πρώτα πέντε χρόνια με 50 εκατομμύρια ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς έληγε η περίοδος αυτή, το ΙΣΝ έσπευσε να ανανεώσει για ένα χρόνο τη δωρεά του, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλο να μη μασάει τα λόγια του στη διάρκεια ανοικτής συζήτησης που είχε διοργανωθεί εκείνες τις ημέρες με αφορμή τον εορτασμό των πρώτων πέντε ετών λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού.

«Το ΚΠΙΣΝ ήταν η μεγαλύτερη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», είχε αναφέρει. «Κι εμείς, ως γονείς, το πονάμε και θέλουμε να συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους που έθεσε. Αυτό θέλει τρομερή δουλειά. Υπάρχει λίγο η φιλοσοφία “είναι από πίσω το ίδρυμα, άσ’ το”. Εμείς είμαστε εδώ, αλλά δεν θα είμαστε για πάντα, το έργο πρέπει να σταθεί στα πόδια του. Δεν πρόκειται να το παρατήσουμε, αλλά δεν είναι υγιές να είμαστε συνέχεια από πίσω».

Στις «προειδοποιήσεις» του κυρίου Δρακόπουλου δεν είχε υπάρξει επίσημη κυβερνητική αντίδραση, όπως δεν είχαμε και καμία νεότερη ανακοίνωση με το τέλος της παράτασης της δωρεάς, στις 23 Φεβρουαρίου, στην έκτη επέτειο από την παράδοση του έργου στο ελληνικό Δημόσιο. Στην πραγματικότητα, το ΙΣΝ καλύπτει σήμερα περίπου το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού του Κέντρου Πολιτισμού, σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύνουσας συμβούλου του ΚΠΙΣΝ Ελλης Ανδριοπούλου. Αυτό αντιστοιχεί σε μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου, ενώ καλύπτει και το συνολικό κόστος όλων των προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του. «Το υπόλοιπο 50% προέρχεται από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στην Εθνική Λυρική Σκηνή και ένα μικρό μέρος από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και από τα εμπορικά έσοδα, όπως η εστίαση και οι εκδηλώσεις τρίτων. Τυχόν έλλειψη της χρηματοδότησης του Ιδρύματος θα είχε συνέπειες στη λειτουργία του Κέντρου», είχε τονίσει η κυρία Ανδριοπούλου στο πλαίσιο της ίδιας επετειακής ημερίδας. Το ελληνικό κράτος επιχορηγεί το ΚΠΙΣΝ σταθερά από το 2018. Ενδεικτικά, τα πρώτα δύο χρόνια εκταμιεύθηκαν από τα δημόσια ταμεία από 500.000 ευρώ και από ένα εκατομμύριο ευρώ για τα επόμενα δύο. Το «παράδοξο» είναι ότι ο οργανισμός που «τρέχει» τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού, η ΚΠΙΣΝ Μονοπρόσωπη Α.Ε., ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο και εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο, τώρα, καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα αυξάνοντας, σημαντικά, πιθανότατα, την κρατική οικονομική ενίσχυση του ΚΠΙΣΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή