Open House: Ερχεται ξανά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου

Open House: Ερχεται ξανά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου

Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ των αρχιτεκτονικά σπουδαίων κτιρίων που θα ενταχθούν στο φετινό Open House στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, το κτίριο της ιταλικής πρεσβείας, το Μέγαρο Λοβέρδου, η Γκαλερί Γκαγκόσιαν, το Ζάππειο και το Ωδείο Αθηνών.

Το Open House, που η δέκατη έκδοσή του θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 1-2 Απριλίου, είναι ένας διεθνής θεσμός για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο, αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Η δράση Open House έχει πραγματοποιηθεί ήδη 7 συνεχόμενες χρονιές στην πόλη των Αθηνών (5-6 Απριλίου 2014, 16-17 Μαϊου 2015, 16-17 Απριλίου 2016, 1-2 Απριλίου 2017, 1-2 Απριλίου 2018, 6-7 Απριλίου 2019, 19 Σεπτεμβρίου 2020) με μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό.

Το 2019 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 550 εθελοντές, οι οποίοι επιμελήθηκαν τις ξεναγήσεις σε 119 χώρους, όπου σημειώθηκαν συνολικά περίπου 37.000 επισκέψεις. Το 2020 η εκδήλωση διεξήχθη διαδικτυακά, με μαγνητοσκοπημένες ξεναγήσεις που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 57.000 προβολές.

Το 9ο Open House Athens πραγματοποιήθηκε στις 9 & 10 Απριλίου 2022, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέψεις, και πλαισιώθηκε από πλήθος παράλληλων δράσεων, ενώ για πρώτη φορά ένα pop up event ταξίδεψε εκτός Αθηνών, στην πόλη των Χανίων, τον Ιούνιο του 2022.

Στις φετινές παράλληλες δράσεις περιλαμβάνονται το Made in Athens, που αφορά ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής της πόλης, το Open School, που περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής τη και σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων και σχολών και άλλα οργανωμένα γκρουπ εκπαιδευτικού χαρακτήρα, το Open Walks, που αφορά επιπλέον ξεναγήσεις, τον διαγωνισμό φωτογραφίας στο Instagram, Open Photo, το βραβείο κοινού Open Vote, αλλά και πάρτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή