Μια ανδρική φιλία και μια αιωνιότητα

Μια ανδρική φιλία και μια αιωνιότητα

Η κινηματογραφική μεταφορά ενός αγαπημένου ιταλικού μυθιστορήματος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οχτώ βουνά ★★★½
Δράμα (2022)
Σκηνοθεσία: Φελίξ βαν Γκρόνινγκεν, Σάρλοτ Βαντερμίς
Ερμηνείες: Λούκα Μαρινέλι, Αλεσάντρο Μπόργκι

«Εξερευνήσαμε πώς λειτουργούν οι αναμνήσεις, πώς φαινομενικά μικρά πράγματα που συμβαίνουν στην παιδική ηλικία κάποιου, μετά μένουν μαζί του και αυξάνεται η σπουδαιότητά τους όσο περνούν τα χρόνια».

Μεταφέροντας στην οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Πάολο Κονιέτι (στα ελληνικά από τις εκδ. Πατάκη), το ιταλικό φιλμ μας αφηγείται την ιστορία μιας σπουδαίας ανδρικής φιλίας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, δύο αγόρια συναντιούνται στα ορεινά των Ιταλικών Αλπεων: ο Πιέτρο είναι παιδί της πόλης, από το βιομηχανικό Τορίνο, ενώ ο πιο σκληραγωγημένος Μπρούνο μένει μόνιμα πάνω στα βουνά με τους κτηνοτρόφους συγγενείς του. Το καλοκαίρι που θα περάσουν μαζί θα είναι το πρώτο από πολλά, ενώ χρόνια αργότερα, στα 30 τους πια, οι δυο τους θα χτίσουν και ένα ορεινό καταφύγιο, το οποίο θα σφραγίσει τη φιλία τους. Η περιπετειώδης φύση του Πιέτρο, ωστόσο, θα τον οδηγήσει μακριά μέχρι τις κορυφές του Νεπάλ, την ώρα που ο Μπρούνο είναι απρόθυμος να αποχωριστεί τα βουνά όπου μεγάλωσε.

Οι δεκαετίες που περνούν δίνουν επικό χαρακτήρα στην ιστορία μιας, ούτως ή άλλως, επικής φιλίας. Ανδρες πια και με διαφορετικά βιώματα, οι δυο τους συναντιούνται μόνο τα καλοκαίρια, σε μια επανασύνδεση ωστόσο που δρα ευεργετικά, δημιουργώντας νέες εμπειρίες και επουλώνοντας τραύματα του παρελθόντος. Και όλα αυτά μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο, το οποίο είναι ξεκάθαρα και ο τρίτος «πρωταγωνιστής» της ταινίας. Οι Ιταλικές Αλπεις, στις οποίες το ζευγάρι των σκηνοθετών πέρασε οκτώ μήνες, κινηματογραφούνται εδώ μοναδικά καθρεφτίζοντας τη δύναμη και μαζί την ομορφιά της φύσης, την αλλαγή των εποχών και το αναπόδραστο πέρασμα του χρόνου, που αφήνει το σημάδι του πάνω σε έμβια και μη όντα.

«Θέλαμε να κάνουμε μια επική ταινία με λεπτές χειρονομίες. Μια ωδή στην ευθραυστότητα και στη δύναμη κάθε ζωντανού όντος, ενός ανθρώπου, ενός ζώου, ενός φυτού ή ενός βουνού. Χωρίς κυνισμό. Εξερευνήσαμε πώς λειτουργούν οι αναμνήσεις, πώς φαινομενικά μικρά πράγματα που συμβαίνουν στην παιδική ηλικία κάποιου, μετά μένουν μαζί του και αυξάνεται η σπουδαιότητά τους όσο περνούν τα χρόνια», σημειώνουν οι δημιουργοί.

Η ταινία τους, αρκετά μεγάλη σε διάρκεια (140 λεπτά), κυλάει πράγματι σαν ποτάμι, δίχως ιδιαίτερες κορυφώσεις ή ανατροπές, καταφέρνοντας όμως να συγκινήσει με την αμεσότητά της τον θεατή. Ιδιαίτερη μνεία, τέλος, πρέπει να γίνει στο δίδυμο των πρωταγωνιστών: οι Λούκα Μαρινέλι («Μάρτιν Ιντεν») και Αλεσάντρο Μπόργκι («Suburra»), από τους κορυφαίους Ιταλούς ηθοποιούς της γενιάς τους, είναι εδώ εξαιρετικοί σε ερμηνείες γεμάτες ευαισθησία και αφοσίωση στο πνεύμα του σεναρίου που υπηρετούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT