Τα βιβλία ξανά στη Θεσσαλονίκη

Τα βιβλία ξανά στη Θεσσαλονίκη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επιστρέφει για το ετήσιο ραντεβού της με τους φίλους του βιβλίου 4-7 Μαΐου, διευρύνοντας τις συμμετοχές, το πρόγραμμα, τους χώρους και τις συνεργασίες της με την ελληνική και τη διεθνή εκδοτική αγορά. Τέσσερα κτίρια και 14 αίθουσες των εγκαταστάσεων της Helexpo πρόκειται να φιλοξενήσουν περισσότερους από 600 Ελληνες και ξένους επαγγελματίες του χώρου και ταυτόχρονα σχεδόν 500 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.200 ομιλητών. Τιμώμενη δε φέτος θα είναι η αμερικανική λογοτεχνία, με το αμερικανικό περίπτερο να φιλοξενεί 22 εκδοτικούς οίκους και σημαντικούς συγγραφείς από τις ΗΠΑ, ανάμεσά τους η συγγραφέας Κλερ Μεσούντ· στόχος είναι να αναδειχθούν οι σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και γενικότερα η αγορά βιβλίου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σημαντική πάντως θα είναι αυτή τη χρονιά και η παρουσία της Γαλλίας, η οποία θα συμμετέχει με επτά συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και δύο (Μακένζι Ορσέλ και Μοχάμεντ Μουγκάρ-Σαρ) που έχουν κερδίσει το βραβείο Γκονκούρ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επιπλέον τα τμήματα «Ιστορίες από την Ευρώπη» και «Βαλκανικές Φωνές». Το πρώτο αναδεικνύει νέα λογοτεχνικά ταλέντα από τη Γηραιά Ηπειρο, προσκαλώντας βραβευμένους με το European Union Prize for Literature συγγραφείς, ενώ το δεύτερο φέρνει σημαντικούς λογοτέχνες από τη γειτονιά μας, όπως τον Βούλγαρο, υποψήφιο για το βραβείο Booker 2023, Γκιόργκι Γκοσποντίνοφ.

Με τα μάτια της κούριερ

Νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Πόλις και τον Χρήστο Οικονόμου, συγγραφέα μεταξύ άλλων των πολύ αξιόλογων «Το καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα» και «Κάτι θα γίνει, θα δεις», ο οποίος επιστρέφει με το «Πες της». Εδώ πρόκειται για την ιστορία «μιας κούριερ που περιπλανιέται σαν αερικό σε χιονισμένα βουνά και ασημένιες θάλασσες, σε δρόμους άδρομους, απέραντους, χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς σημάδια και χαρακιές, μπαινοβγαίνει σε μεζονέτες με εσωτερικό ασανσέρ και πολυκατοικίες χωρίς ασανσέρ, και κάνει παραδόσεις σε καλούς και κακούς ανθρώπους, αγενείς και ευγενικούς, βασανισμένους και καλοζωισμένους – σε ανθρώπους που μοιάζουν έτοιμοι να βάλουν τα κλάματα και άλλους που μοιάζουν να μην ξέρουν τι θα πει κλάμα. Μια ιστορία ειπωμένη με γλώσσα που πότε αντιλαλεί και πότε σωπαίνει, ευφραίνεται και συστέλλεται, κρύβεται και φανερώνεται, παλεύοντας ν’ ακολουθήσει τα ματωμένα χνάρια που αφήνουν οι άνθρωποι και τα πράγματα στο χιόνι», όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Ο Χρήστος Οικονόμου έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων και με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για τις προηγούμενες δουλειές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT