Το Ρεξ ξανά στο Εθνικό μετά 50 ημέρες

Το Ρεξ ξανά στο Εθνικό μετά 50 ημέρες

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς φθορές και απορρίμματα παραδόθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο Εθνικό Θέατρο το κτίριο του Ρεξ, το οποίο είχαν καταλάβει στις 8 Φεβρουαρίου εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών, διαμαρτυρόμενοι για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, η παράδοση του θεάτρου συνιστά «μια άνω τελεία» στις κινητοποιήσεις τους και δεν οφείλεται «στους εκβιασμούς και στα τελεσίγραφα του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου», το οποίο τους είχε διαμηνύσει ότι θα διέκοπτε χθες την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

«Ευτυχώς σεβάστηκαν τον χώρο και τον παρέδωσαν ακέραιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, Βασίλης Πουλαντζάς. Η καλή κατάσταση του Ρεξ επιβεβαιώθηκε και από αυτοψία της «Κ» το πρωί της Δευτέρας.

Μια «παρέμβαση» διαπιστώθηκε στον χώρο των ταμείων, στον πίνακα που αναγράφει τις σκηνές που στεγάζονται στο Ρεξ: το όνομα της Ελένης Παπαδάκη (1908-1944), που είχε δοθεί από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη στη σκηνή του Μικρού Εθνικού ως φόρος τιμής στην ηθοποιό που εκτελέστηκε από μέλη της ΟΠΛΑ, είχε αντικατασταθεί από εκείνο της ηθοποιού Ολυμπίας Παπαδούκα (1917-2011), η οποία ήταν στο ΕΑΜ, συμμετείχε στα Δεκεμβριανά και φυλακίστηκε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ.

Το Ρεξ αναμένεται να επανέλθει σήμερα στους κανονικούς εργασιακούς ρυθμούς του, ενώ στις σκηνές του θα επιστρέψουν και οι παραστάσεις που επηρεάστηκαν από την κατάληψη.

Συγκεκριμένα, το «Μια νύχτα στην Επίδαυρο» του Νίκου Καραθάνου κάνει πρεμιέρα στις 22 Απριλίου στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», το «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι επιστρέφει από την Πειραιώς 260 στην Πειραματική Σκηνή στις 3 Μαΐου, ενώ στις 7 και 8 Απριλίου αντίστοιχα ξεκινούν οι παιδικές και εφηβικές παραστάσεις «Το ξύπνημα της άνοιξης» και «Η Χάιντι και τα βουνά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT