500 ΛΕΞΕΙΣ με την Ευλαμπία Τσιρέλη

500 ΛΕΞΕΙΣ με την Ευλαμπία Τσιρέλη

H Ευλαμπία Τσιρέλη είναι συγγραφέας, εκπαιδευτικός και διδάκτωρ Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευλαμπία Τσιρέλη είναι συγγραφέας, εκπαιδευτικός και διδάκτωρ Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας. Διδάσκει επίσης δημιουργική γραφή στο σχολείο και στο εργαστήρι της. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι «Ο Εδουάρδος και η Μεγάλη Διάσωση» (εκδ. Ικαρος), η δεύτερη περιπέτεια του ομώνυμου ήρωα.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Τραγουδώ εγώ και το βουνό χορεύει» της Ιρένε Σολά, «Και με το φως του λύκου επανέρχονται» της Ζυράννας Ζατέλη, «Πούσι» του Νίκου Καββαδία, «Treasure Island» του R. L. Stevenson.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Εμαθα πολλά αδιανόητα πράγματα που δεν ήξερα για το Μπίρκεναου από το βιβλίο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζοντερκομάντο του Αουσβιτς» του Μαρσέλ Νατζαρή.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Ενα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» της Μπέτι Σμιθ.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Καλοκαίρι, διακοπές, τζιτζίκια, απογευματάκι κάτω απ’ το δέντρο.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Οχι. Αλλά με βάζετε σε πειρασμό να βρω να διαβάσω ένα τέτοιο βιβλίο.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Οταν αφήνει έντονα το αποτύπωμά του μέσα μου, σαν να επικοινωνώ με τον συγγραφέα, σαν να έχω τις ίδιες αναμνήσεις και εμπειρίες με τον ήρωα.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Πέρα από τα δοκίμια και τα άρθρα που πρέπει να μελετήσω λόγω της ακαδημαϊκής ιδιότητας, θέλω να ξεκινήσω το κλασικό «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» του Ρίτσαρντ Μπαχ.

Τι μηνύματα περνάει η ιστορία στα παιδιά;

Μέσα από τη δράση του Εδουάρδου και των υπόλοιπων ηρώων αναδεικνύεται πρωτίστως η δύναμη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ διαφορετικών ομάδων, καθώς και η συνύπαρξη αυτών. Αλλα μηνύματα είναι πως τίποτα δεν είναι τόσο φοβερό όταν τελικά το αντιμετωπίζεις, πως όλοι έχουμε ένα σκοπό για τον οποίο ίσως χρειάζεται να μπούμε στη… «μεγάλη σπηλιά» και πως μόλις βρούμε τον σκοπό μας μπορούμε να γίνουμε έμπνευση για τους άλλους.

Πώς θα αντιμετωπίσει ο ήρωας την άρνηση και τον φόβο κάποιων για βοήθεια στην περιπέτειά τους;

Αρχικά, ο Εδουάρδος θα δώσει πρώτος ο ίδιος το παράδειγμα μέσα από την άμεση κινητοποίησή του να βοηθήσει. Επειτα, θα δείξει κατανόηση στον φόβο κάποιων να συμμετάσχουν στην επιχείρηση διάσωσης. Τέλος, μέσα από έναν έξυπνο τρόπο θα καταδείξει, χωρίς καν να μιλήσει, ότι καθένας μας μπορεί να βρεθεί σε αντίστοιχη θέση ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT