Χώρος πολιτισμού το Παλαιό Τυπογραφείο

Χώρος πολιτισμού το Παλαιό Τυπογραφείο

Για 25 χρόνια παραχωρείται στον Δήμο Αθηναίων το κτίριο του Παλαιού Τυπογραφείου στη συμβολή των οδών Σταδίου και Σανταρόζα, με στόχο να μετατραπεί σε χώρο εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων του ΟΠΑΝΔΑ

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για 25 χρόνια παραχωρείται στον Δήμο Αθηναίων το κτίριο του Παλαιού Τυπογραφείου στη συμβολή των οδών Σταδίου και Σανταρόζα, με στόχο να μετατραπεί σε χώρο εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων του ΟΠΑΝΔΑ. Ο δήμος θα αναλάβει τη μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου με βάση τις εγκεκριμένες μελέτες του ΥΠΠΟΑ προκειμένου το κτίριο να καταστεί λειτουργικό, όπως και την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και τη σύνταξη των τευχών για τη δημοπράτηση του έργου.

Το κόστος της αποκατάστασης του Παλαιού Τυπογραφείου υπολογίζεται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, από πόρους του Δήμου Αθηναίων και από νέες πηγές χρηματοδότησης, εθνικών και ευρωπαϊκών.

Το κτίριο συνδέεται με την ιστορία του ελληνικού κράτους, διότι είναι ένα από τα πρώτα δημόσια οικοδομήματα που χτίστηκαν στην Αθήνα το 1834 από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Joseph Hoffer. Στέγασε το Βασιλικό και μετέπειτα το Εθνικό Τυπογραφείο και Λιθογραφείο. Το 1854 μια φωτιά κατέστρεψε τον δεύτερο του όροφο, ο οποίος χτίστηκε εκ νέου από τον αρχιτέκτονα Φοίβο Ζούκη το 1931. Αργότερα στον ίδιο χώρο λειτούργησε το Πρωτοδικείο, ενώ τα τελευταία 23 χρόνια παραμένει κλειστό.

Με ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα δημιουργηθεί και ένας χώρος για την «Ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή