Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Υπερήρωες στα άστρα και γάμος με το ζόρι

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Υπερήρωες στα άστρα και γάμος με το ζόρι

«Οι φύλακες του Γαλαξία 3», «Η Βαλέρια παντρεύεται». Το νέο σίκουελ της Marvel και δράμα από το Ισραήλ, στις νέες ταινίες

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φύλακες του Γαλαξία 3 ★★½
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023)
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκαν
Ερμηνείες: Κρις Πρατ, Ζόι Σαλντάνα, Ντέιβ Μπαουτίστα

Η γνώριμη ετερόκλητη ομάδα υπερηρώων, που έχουμε δει και σε άλλα μέρη του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, επιστρέφει με το δεύτερο δικό της σίκουελ, ξανά με τον χαρισματικό Τζέιμς Γκαν να υπογράφει σενάριο και σκηνοθεσία. Ο Πίτερ Κουίλ (Κρις Πρατ) πνίγει στο ποτό τον πόνο του για την απώλεια της αγαπημένης του Γκαμόρα (Ζόι Σαλντάνα), ωστόσο σύντομα θα πρέπει να ανασυνταχθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει μαζί με τους υπόλοιπους τον θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί τον Ρόκετ. Γενικώς η ιστορία του ιδιοφυούς ρακούν με την κοφτερή γλώσσα βρίσκεται εδώ στο επίκεντρο, πυροδοτώντας τη δράση και οδηγώντας τους πρωταγωνιστές στα άκρα προκειμένου να σώσουν τον φίλο τους.

Ο Τζέιμς Γκαν συνεχίζει στους γνώριμους ρυθμούς του, προτάσσοντας το χιούμορ ως περίβλημα της καθαρής δράσης, η οποία φυσικά είναι και εδώ χορταστική. Οι δυόμισι ώρες της διάρκειας είναι προφανώς υπερβολικές, ωστόσο διανθίζονται με αρκετές καλοστημένες σκηνές (κορυφαία η έφοδος σε έναν πλανήτη-ζωντανό κύτταρο) που δεν φοβούνται να φλερτάρουν ακόμη και με τα όρια του σουρεαλισμού. Φυσικά οι αναφορές σε θέματα οικολογίας και σεβασμού των έμβιων όντων είναι επιφανειακές και «κομίστικες», όμως και μόνο το γεγονός ότι υπάρχουν, όχι μόνο ως συμπλήρωμα, αποτελεί ευχάριστη αλλαγή για τις ταινίες του είδους.

Η Βαλέρια παντρεύεται ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Μιχάλ Βίνικ
Ερμηνείες: Λένα Φράιφελντ, Ντάσα Ιβορόνοβιτς

Βραβευμένο με τον Αργυρό Αλέξανδρο στο τμήμα Meet the Neighbors του πρόσφατου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αυτό το δράμα δωματίου από το Ισραήλ κρύβει μέσα του περισσότερα «δώρα» από όσα προοικονομεί η μικρή του διάρκεια. Η Βαλέρια, μια νεαρή κοπέλα από την Ουκρανία, φθάνει στο Ισραήλ προκειμένου να συναντήσει τον μέλλοντα σύζυγό της, τον οποίο γνωρίζει μόνο μέσω Διαδικτύου. Εκεί την υποδέχεται η μεγαλύτερη αδελφή της, Κριστίνα, η οποία είναι επίσης παντρεμένη εδώ και χρόνια με τον ίδιο τρόπο – ο άνδρας της μάλιστα είναι εκείνος που κανόνισε, έναντι αντιτίμου, και τον γάμο της Βαλέρια. Η τελευταία ωστόσο θα αρχίσει να κάνει δεύτερες σκέψεις…

Σχεδόν όλη η δράση της ταινίας εκτυλίσσεται μέσα στο διαμέρισμα της Κριστίνα και του συζύγου της, εκεί όπου η απρόθυμη (πλέον) Βαλέρια θα πρέπει να πειστεί να συμβιβαστεί με τη μοίρα της.

Ηδη από την αρχή η αμηχανία και οι σιωπές υπερκαλύπτουν τη φαινομενικά θετική διάθεση, η οποία ωστόσο βασίζεται φανερά σε σαθρά θεμέλια. Οι ξενιτεμένες από ανάγκη και όχι από έρωτα νύφες αποτελούν από μόνες τους σκληρό κοινωνικοπολιτικό σχόλιο, το οποίο γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν στο κάδρο μπαίνουν ζητήματα ισότητας φύλων κ.ά. Η σκηνοθέτις Μιχάλ Βίνικ φροντίζει όλα αυτά να περάσουν μέσα από ένα γενικώς χαμηλότονο φιλμ, το οποίο όμως ξέρει να διαχειρίζεται σωστά τις κορυφώσεις του.

Απλώς υπέροχη ★★
ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2022)
Σκηνοθεσία: Ράσμους Α. Σίβερτσεν
Ακούγονται: Βασιλική Σούτη, Κωνσταντίνος Κλαυδιανός

Το νορβηγικό κινούμενο σχέδιο ακολουθεί τη μόδα των υπερηρωικών αφηγήσεων, συστήνοντάς μας μια οικογένεια τέτοιων κομίστικων πρωταγωνιστών. Η ενδεκάχρονη Χέντβιχ προετοιμάζεται προκειμένου μια μέρα να πάρει τη θέση του πατέρα της, του Σούπερ Λιονταριού, στην υπεράσπιση της πόλης. Αυτή η μέρα όμως φτάνει νωρίτερα από όσο περίμενε, και ο πατέρας της, που τη θεωρεί ανέτοιμη, αποφασίζει να παραδώσει τη στολή στον ξάδελφό της. Πλέον η Χέντβιχ πρέπει να αντιδράσει γρήγορα και να αποδείξει την αξία της.

Saison morte
ΘΡΙΛΕΡ (2023)
Σκηνοθεσία: Θανάσης Τότσικας
Ερμηνείες: ∆ημήτρης Λάλος, Ορέστης Τζιόβας

Ενα θρίλερ μυστηρίου με αστεράτο καστ Ελλήνων ηθοποιών (Δημήτρης Λάλος, Ορέστης Τζιόβας, Τζένη Θεωνά, Μάνος Βακούσης, Τόνια Σωτηροπούλου) υπογράφεται σκηνοθετικά από τον Θανάση Τότσικα. Χειμώνας στη Μήλο και ένας άνδρας καλεί την αστυνομία από κάποιο ξενοδοχείο. Οταν φθάνουν οι Αρχές, βρίσκουν τον ίδιο τραυματισμένο και δύο ανθρώπους άγρια δολοφονημένους. Πλέον οι αστυνομικοί πρέπει να βασιστούν στη δική του εκδοχή της ιστορίας προκειμένου να ξεδιαλύνουν μια υπόθεση η οποία μοιάζει πάντως να γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.

Εμμονες ώρες στον τόπο της πραγματικότητας ★★½
ΣΙΝΕΦΙΛ (2022)
Σκηνοθεσία: Ρέα Βαλντέν
Ερμηνείες: Αντουανέττα Αγγελίδη

Η πρωτοπόρος φεμινίστρια σκηνοθέτις Αντουανέττα Αγγελίδη εξομολογείται σχετικά με τη ζωή και το έργο της μπροστά στην κάμερα της κόρης της, Ρέας Βαλντέν, σε ένα ιδιαίτερο φιλμ με έντονα στοιχεία περφόρμανς. Πράγματι η Αγγελίδη δεν αφηγείται εδώ απλώς τον βίο της, αλλά επιχειρεί να μας βάλει όσο είναι δυνατόν στη θέση του καλλιτεχνικού της βλέμματος. Τα οράματα και οι ταινίες της (όπως το πρωτοποριακό «Τόπος» του 1985) αποκαλύπτονται σαν μυστικά που μοιράζονται με προσοχή αλλά και γενναιοδωρία, σε ένα φιλμ που απευθύνεται στους «πιστούς» της τέχνης, όπως και η ίδια. Η ταινία θα προβάλλεται από σήμερα και για μία εβδομάδα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (7 μ.μ.), συνοδευμένη από συζητήσεις με τους συντελεστές.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Υπερήρωες στα άστρα και γάμος με το ζόρι-1
Η πρωτοπόρος φεμινίστρια σκηνοθέτις Αντουανέττα Αγγελίδη κάνει μια προσωπική εξομολόγηση μέσα από τον φακό της κόρης της, Ρέας Βαλντέν.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT