Πέθανε ο αμερικανός σκηνοθέτης Κένεθ Ανγκερ

Πέθανε ο αμερικανός σκηνοθέτης Κένεθ Ανγκερ

Γνωστός ως «ένας από τους πρώτους ανοιχτά ομοφυλόφιλους κινηματογραφιστές της Αμερικής» είχε γράψει το διάσημο «Hollywood Babylon»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο σκηνοθέτης πειραματικών ταινιών, ηθοποιός και συγγραφέας, Κένεθ Ανγκερ ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός για το βιβλίο του «Hollywood Babylon» (1959), στο οποίο εξέθετε κρυφά μυστικά και διαστροφές των σταρ του Χόλιγουντ, διατυπωμένα με καυστικό χιούμορ.

Γνωστός ως «ένας από τους πρώτους ανοιχτά ομοφυλόφιλους κινηματογραφιστές της Αμερικής», απέκτησε τη φήμη ότι εξερευνούσε θέματα ερωτισμού και ομοφυλοφιλίας δεκαετίες πριν νομιμοποιηθεί το ομοφυλοφιλικό σεξ στην Αμερική.

Ο Κένεθ Γουίλμπουρ Ανγκλμάιερ, όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε το 1927 σε μια μεσοαστική οικογένεια πρεσβυτεριανών (ο γερμανικής καταγωγής πατέρας του ήταν αεροναυπηγός). Το 1950 προσκλήθηκε στη Γαλλία από τον Ζαν Κοκτώ, τον καλλιτεχνικό του ήρωα, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί από το «Fireworks» (1947), ομοερωτική πειραματική ταινία που ο Ανγκερ είχε γυρίσει στα 17 του. Γυρισμένο στο πατρικό του σπίτι στο Μπέβερλι Χιλς, ενώ οι γονείς του έλειπαν για το Σαββατοκύριακο, θεωρείται ως η πρώτη γκέι ταινία που γυρίστηκε στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ασιζόμενος στις σκανδαλώδεις ιστορίες που είχε συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια, έγραψε μια σειρά άρθρων για το περιοδικό Cahiers du Cinéma και το 1959 τις έκανε βιβλίο, που δημοσιεύθηκε στα γαλλικά με τίτλο «Hollywood Babylone».

Κυκλοφόρησε μια συνέχεια του βιβλίου το 1984, αφού ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τον κινηματογράφο, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του να δημιουργήσει μια συνέχεια της ταινίας του 1972 “Lucifer Rising”. 

Ο Κένεθ Ανγκερ περιέγραφε τον εαυτό του ως παγανιστή που ασκεί τελετουργική μαγεία (είναι μέλος της οργάνωσης Ordo Templi Orientis, ΟΤΟ) και αναφέρεται στις ταινίες του ως «γητειές και ξόρκια». Τη δεκαετία του 1960 ήταν εξωτικό μέλος του κύκλου του γκαλερίστα Ρόμπερτ Φρέιζερ στο Λονδίνο και φίλος των Rolling Stones. 

Με πληροφορίες από Variety

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή