Ντέιβιντ Αλαν Τσίπερφιλντ: Ενα Πρίτσκερ στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Ντέιβιντ Αλαν Τσίπερφιλντ: Ενα Πρίτσκερ στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας σερ Ντέιβιντ Αλαν Τσίπερφιλντ παρέλαβε το βραβείο σε μια ειδική τελετή που διοργανώθηκε στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανώς συγκινημένος παρέλαβε χθες το βραβείο Πρίτσκερ ο Βρετανός αρχιτέκτονας σερ Ντέιβιντ Αλαν Τσίπερφιλντ σε μια ειδική τελετή που διοργανώθηκε στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας και έγινε το 52ο μέλος της μεγάλης οικογένειας των ομοτέχνων του που έχουν τιμηθεί με το λεγόμενο και «Νομπέλ» της αρχιτεκτονικής. «Το χρέος που νιώθω σε όλους αυτούς που με έχουν εμπνεύσει είναι τεράστιο. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό το βραβείο, αλλά περισσότερο για το ταξίδι που με έφερε εδώ», είπε ο 69χρονος αρχιτέκτονας στον χαιρετισμό του.

Ο Τσίπερφιλντ ευχαρίστησε την οικογένειά του και ειδικότερα τα παιδιά και τη σύζυγό του –«δεν θα είχα φθάσει εδώ αν δεν ήταν η γυναίκα μου», όπως είπε–, τους βετεράνους συνεργάτες του στα γραφεία του ανά τον κόσμο, αλλά και τους νεότερους, που φέρνουν τις καινούργιες ιδέες στην ομάδα του.

Σε ένα ετερόκλητο κοινό που αποτελούνταν από κορυφαίους αρχιτέκτονες διεθνούς βεληνεκούς, όπως τους Νόρμαν Φόστερ, Αλεχάντρο Αραβένα, Αν Λακατόν, Ιβόν Φαρέλ και Σέλεϊ Μακναμάρα, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, διευθυντές μουσείων και φορέων, ο Βρετανός αρχιτέκτονας ανέπτυξε το σκεπτικό του για την αρχιτεκτονική πράξη και την κοινωνική ευθύνη που συνεπάγεται. Αποκάλυψε, επίσης, μια εξομολόγηση του –επίσης κορυφαίου– αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, με τον οποίο συνομίλησε λίγες ημέρες πριν. Οπως φαίνεται οι δυο τους δεν νιώθουν ιδιαίτερα «ταλαντούχοι» ως μονάδες και αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Τσίπερφιλντ να υπογραμμίσει ότι ο «κοινός σκοπός» είναι σημαντικότερος από την «ατομική δημιουργικότητα».

«Το θέμα δεν είναι να πρυτανεύει ένας διαρκής ανταγωνισμός για το ποιος θα κάνει το καλύτερο κτίριο. Αντί να σχεδιάζουμε διαρκώς έναν καινούργιο κόσμο, να διασφαλίσουμε, να προστατέψουμε και να φροντίσουμε αυτόν που έχουμε».

O Βρετανός αρχιτέκτονας, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τα μουσεία που έχει σχεδιάσει –η αποκατάσταση του Neues Museum στο Βερολίνο είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του–, γίνεται σταδιακά οικείος και στα καθ’ ημάς. Οπως είναι γνωστό, ο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Τομπάζη ανέλαβαν το μεγάλο έργο της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στο βήμα της τελετής ανέβηκε νωρίτερα και ο πρόεδρος του θεσμού, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τομ Πρίτσκερ, ο οποίος, μαζί με την οικογένειά του, θεσμοθέτησε το βραβείο το 1979 σε μια προσπάθεια να ανυψώσει το επίπεδο της αρχιτεκτονικής τόσο από την πλευρά των αρχιτεκτόνων όσο και από εκείνη των πελατών τους. «Ιερουσαλήμ, Ρώμη και Αθήνα, σε αυτές τις τρεις πόλεις οφείλουμε τον δυτικό πολιτισμό», σημείωσε ο ίδιος.

Κάπως έτσι, η Αθήνα (θα) έχει το πρώτο δημόσιο έργο της από έναν νομπελίστα της αρχιτεκτονικής.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή