Το βραβείο που ακούστηκε μέχρι την Τουρκία

Το βραβείο που ακούστηκε μέχρι την Τουρκία

Στην ταινία «Ανατομία μιας πτώσης» της Ζιστίν Τριέ δόθηκε το Σάββατο ο Χρυσός Φοίνικας του 76ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ταινία «Ανατομία μιας πτώσης» της Ζιστίν Τριέ δόθηκε το Σάββατο ο Χρυσός Φοίνικας του 76ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Το γαλλικό δικαστικό δράμα αναλύει τις πτυχές ενός εγκλήματος και ενός γάμου αμφισβητώντας τα εύκολα συμπεράσματα, ενώ η 44χρονη σκηνοθέτρια, που στην ομιλία της στηλίτευσε την πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν, γίνεται με τη βράβευσή της η τρίτη γυναίκα στην ιστορία των Καννών που κατακτά τον Χρυσό Φοίνικα. Το Μέγα Βραβείο κέρδισε η «Ζώνη του ενδιαφέροντος» του Βρετανού Τζόναθαν Γκλέιζερ, μια λοξή προσέγγιση του Ολοκαυτώματος βασισμένη σε βιβλίο του Μάρτιν Εϊμις, ενώ το Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε το «Fallen Leaves» του Ακι Καουρισμάκι. Καλύτερος σκηνοθέτης αναδείχθηκε ο Βιετναμέζος Τραν Αν Χουνγκ για το «The Pot-au-Feu» και ως καλύτερο σενάριο ξεχώρισε εκείνο που έγραψε ο Ιάπωνας Γιούτζι Σακαμότο για το «Monster» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα. Αλλος ένας Βιετναμέζος, ο Τιεν Αν Φαμ, κράτησε τη «Χρυσή Κάμερα», ενώ στα βραβεία ερμηνειών το μεν ανδρικό δόθηκε στον επίσης Ιάπωνα Κότζι Γιακούσο για τον ρόλο του στο «Perfect Days» του Βιμ Βέντερς και το γυναικείο στην Τουρκάλα Μερβέ Ντιζντάρ για την ερμηνεία της στο «Πάνω σε ξερά χόρτα» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο η Ντιζντάρ αναφέρθηκε στον χαρακτήρα που υποδύεται («μια γυναίκα που παλεύει για τις πεποιθήσεις και την ίδια την ύπαρξή της – και το πληρώνει ακριβά»), ενώ αφιέρωσε τη νίκη της «σε όλες τις αδελφές μου που δεν σκύβουν το κεφάλι» και «σε εκείνες που προσδοκούν να ζήσουν τις καλύτερες ημέρες που δικαιούνται στην Τουρκία».

Η δήλωσή της ενόχλησε όπως φαίνεται τον Εμρέ Τζεμίλ Αϊβαλί, μέλος της Κεντρικής Επιτρο-πής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (του οποίου ηγείται ο Ερντογάν), ο οποίος της απέδωσε «διπροσωπία», «ασέβεια» και «μεγάλο στόμα», ενώ τη χαρακτήρισε «τιποτένια», «κομπλεξική» κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή