Οι πρωταγωνιστές μιας αόρατης ζωής

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «Συνοικισμοί A Festival», το διεθνές πολυμεσικό φεστιβάλ της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», που μόλις ξεκίνησε και απλώνεται από άκρο σε άκρο της πόλης, μοιάζουν με τις ρώσικες κούκλες. Καθώς ανοίγεται σε όλες τις μορφές τέχνης –εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά events, κινηματογραφικές συναντήσεις– τα Μυστήριά του «ανοίγουν» σε επιμέρους δράσεις, περφόρμανς, πρωτοβουλίες, συμμετοχικότητες, έτσι που από τη μια θεματική ξεπηδούν άλλες δύο, που μάλιστα εξελίσσονται στον χρόνο.

Ακριβώς αυτή είναι και η περίπτωση του Μυστηρίου 69 με «μυσταγωγό» τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη, κινηματογραφιστή και μέλος της ομάδας Documatism (GR). Οι Documatism είναι μια ομάδα καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, ερευνητών και κινηματογραφιστών που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν και να βρουν λύσεις σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα μέσω της δύναμης της κινούμενης εικόνας. Παρά την έμφαση στον κοινωνικό ακτιβισμό, η ικανότητα του Καραμαγγιώλη να βουτάει στην πιο παραγνωρισμένη πλευρά της ελληνικής πραγματικότητας και να τη μετατρέπει σε κινηματογράφο, παραμένει ενεργή και παρούσα.

Το έργο «Greekies», στο οποίο έχει την επιμέλεια, είναι και αυτό μία ακόμη ρώσικη κούκλα που στο εσωτερικό της κρύβει καλλιτεχνικές δράσεις και συνέργειες. Σκοπός της είναι η κοινωνική διάδραση με τους κατοίκους της περιοχής του Θριασίου Πεδίου πάνω σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Πυρήνας του Μυστηρίου 69 είναι τα παρατημένα και τραυματισμένα αδέσποτα στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή για υιοθεσία στο εξωτερικό παρά τις εμφανείς αναπηρίες τους: τα Greekies. Ο όρος παίρνει αλληγορική διάσταση περιλαμβάνοντας όποιον νιώθει απομονωμένος ή εγκαταλελειμμένος. Οι Greekies ζουν στον ευρύτερο ιστό της δικής μας πόλης, μιας πρωτεύουσας που επεκτείνεται άναρχα χωρίς να ενδιαφέρεται για το οικολογικό αποτύπωμα της ανάπτυξής της, δημιουργώντας παρίες που ζουν στα όριά της. Οι θεατές του έργου γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες άγνωστων τοπίων, κοινωνοί μιας αόρατης ζωής που ίσως θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Το έργο Greekies συμμετέχει αυτή την Κυριακή (8 μ.μ.) στο πρόγραμμα «Συνοικισμοί» με μια σύνθετη δράση που ζωντανεύει έναν υπαίθριο χώρο –στη συμβολή Νικολαΐδου και Ι. Δραγούμη– εγκαταλελειμμένο εδώ και μία δεκαετία. Είναι μια βραδιά γεμάτη κινηματογραφικές προβολές, μουσικοχορευτικά δρώμενα και δημόσιο διάλογο. Απρόβλεπτες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις παρεμβαίνουν στην πόλη δημιουργώντας ένα δυναμικό δημόσιο διάλογο με τους Ελευσίνιους: έφηβοι από προσφυγικούς καταυλισμούς που γίνονται εθελοντές συνδράμοντας τους ντόπιους σε φυσικές καταστροφές στη Μάντρα, ένας Αφροέλληνας με την ομάδα του εμπλουτίζει την ελληνική παραδοσιακή μουσική, Ελευσίνιοι που επαναπροσδιορίζουν την έννοια του «ξένου» παρεμβαίνοντας χορευτικά στην πόλη σε αξιοσημείωτες συμπράξεις με σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες. Το φεστιβάλ «Συνοικισμοί» διαρκεί έως τις 28/6.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT