Πνευστά σε ονειρικό σκηνικό

Πνευστά σε ονειρικό σκηνικό

Η Συμφωνική της Δρέσδης παρουσιάζει έργα γραμμένα ειδικά για την Ελευσίνα στο παλιό νεκροταφείο πλοίων της πόλης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η τέχνη έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Μάρκους Ριντ, καλλιτεχνικός διευθυντής της διεθνούς φήμης Συμφωνικής Ορχήστρας της Δρέσδης, που πρόκειται να εμφανιστεί στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αύριο Τετάρτη 28 Ιουνίου. Η Συμφωνική Ορχήστρα, που ίδρυσε ο Ριντ τo 1996, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ορχήστρες σύγχρονης μουσικής της Ευρώπης και θα εμφανιστεί στο διεθνές πολυμεσικό φεστιβάλ «Συνοικισμοί – Ενα φεστιβάλ», παρουσιάζοντας το «Μυστήριο 132 Sky Above Elefsina» στον χώρο της Βλύχας, στο νεκροταφείο πλοίων της Ελευσίνας.

Ο Μάρκους Ριντ είδε τον χώρο τον περασμένο Οκτώβριο, όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ελευσίνα. «Με συνάρπασε αυτό το κινηματογραφικό σκηνικό που σου κόβει την ανάσα», θυμάται, «είναι το ιδανικό φόντο για να παρουσιάσουμε τη μουσική μας στο κοινό με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο».

Οι μουσικοί θα ερμηνεύσουν συνθέσεις που διασκευάστηκαν ή δημιουργήθηκαν ειδικά για τη διοργάνωση, όπως κομμάτια της Κωνσταντίας Γουρζή και τα «Χρώματα του Σείκιλου» του Βίλαντ Ράισμαν, εμπνευσμένο από τον άνθρωπο που έγραψε το πρώτο τραγούδι της Ιστορίας, σε μια επιτύμβια στήλη περίπου το 200 μ.Χ. «Ο σκοπός είναι για λίγες ώρες να μεταφέρουμε το κοινό σε άλλους κόσμους», εξηγεί ο Μάρκους Ριντ. «Οι μουσικοί θα βρίσκονται σε τρεις σκηνές περιμετρικά του κοινού και μέσω του φωτισμού οι καλλιτέχνες και τα πλοία θα γίνουν μέρος της σκηνής όπως σε ένα θέατρο». Ολα τα όργανα που θα ερμηνεύσουν τα μουσικά κομμάτια θα είναι χάλκινα, όπως άλπχορν (κόρνα των Αλπεων), γαλλικά κόρνα, τρομπέτες και τούμπες, που θα δονούν τον ουρανό της Ελευσίνας.

Γνωστή για τους ευφάνταστους, πρωτοποριακούς, συχνά ανατρεπτικούς τρόπους που βρίσκει για να συνδέεται με το κοινό, η ορχήστρα θα ξεκινήσει το ταξίδι της στον ουρανό της Ελευσίνας από τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης, όπου στις 7 το απόγευμα οι μουσικοί, σε μια ιδιαίτερη pop-up συνάντηση με το «Μυστήριο 134 Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί», θα ερμηνεύσουν κάποιες συνθέσεις σε ένα είδος «πρόσκλησης» προς το κοινό. «Πρόκειται για μια πρόσκληση να μας ακολουθήσει στη Βλύχα, αλλά και να συνειδητοποιήσει τις πολιτιστικές δονήσεις της πόλης. Οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες θα διαπιστώσουν ότι τα πράγματα συνδέονται, ότι υπάρχει μια σύνδεση από την αρχαιότητα έως την εποχή της εκβιομηχάνισης της Ελευσίνας και το σήμερα. Τα καλλιτεχνικά πρότζεκτ συνδέουν τους ανθρώπους και τις μνήμες τους, είναι απαρχή εξελίξεων και ανοίγουν μια πύλη στο μέλλον. Μετά, τα πλοία στην παραλία θα αναχωρήσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT