Grand Tour στο Μουσείο Μπενάκη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ενδιαφέρουσα συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο Μπενάκη και την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα έδωσε την δυνατότητα να δημιουργηθεί η ιστορική έκθεση «Grand Tour», που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ μεθαύριο ξεκινά και η έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα.

Η έκθεση του Μουσείου στην Κουμπάρη περιλαμβάνει δεκαεπτά έργα τέχνης της βρετανικής πρεσβευτικής κατοικίας στην Αθήνα που έχουν παραχωρηθεί από την Κυβερνητική Συλλογή Τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου σε καθεστώς μακροχρόνιου δανεισμού προς έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Τα σημαντικά αυτά έργα από τον 19ο και τον 20ό αιώνα εντάσσονται στους χώρους των μόνιμων συλλογών του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού και της Πινακοθήκης Γκίκα και ακολουθούν τη θεματική της υπάρχουσας μουσειακής αφήγησης.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουν νέα και απρόσμενα συναπαντήματα και αναδεικνύουν τόσο τις κοινές ιστορίες όσο και τους ισχυρούς πολιτισμικούς και διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.

Grand Tour στο Μουσείο Μπενάκη-1

Ενα από τα πιο εξέχοντα έργα αυτής της αναδυόμενης έκθεσης είναι μια προσωπογραφία του λόρδου Βύρωνα από τον Τόμας Φίλιπς, που όποιος είχε επισκεφθεί την βρετανική πρεσβευτική κατοικία δεν μπορεί παρά να την θυμάται την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, τιμώντας την επέτειο των διακοσίων ετών από τον θάνατο του φιλέλληνα ποιητή.

Εργα των Γιόζεφ και Αντον Σράντζ προσφέρουν μια εικόνα των ελληνικών νησιών κατά τον 19ο αιώνα, ενώ οι ελαιογραφίες και υδατογραφίες του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Τζον Κράξτον που εκτίθενται στην μοντερνιστική αθηναϊκή κατοικία του πρώτου, όπου σήμερα στεγάζεται η Πινακοθήκη Γκίκα, ζωντανεύουν τη μακρόχρονη φιλία και τις καλλιτεχνικές αλληλοεπιδράσεις των δύο εξεχόντων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα.

Grand Tour στο Μουσείο Μπενάκη-2

Η Κυβερνητική Συλλογή Τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί έναν μοναδικό πολιτιστικό θεσμό, που προάγει τη βρετανική τέχνη μέσω της τοποθέτησης έργων σε βρετανικά κυβερνητικά κτίρια σε όλον τον κόσμο.

Τα δύο τρίτα της Συλλογής εκτίθενται σε γραφεία υπουργείων και διπλωματικές κατοικίες σχεδόν σε κάθε πρωτεύουσα του κόσμου.

Για πάνω από 120 χρόνια και με σχεδόν 15.000 έργα τέχνης που χρονολογούνται σε διάστημα έξι αιώνων, η Κυβερνητική Συλλογή Τέχνης εμπλουτίζεται διαρκώς με την απόκτηση νέων έργων, τα οποία αντανακλούν την ποικιλομορφία της βρετανικής κοινωνίας.

Grand Tour στο Μουσείο Μπενάκη-3Η Συλλογή στοχεύει στη διεύρυνση της πρόσβασης και συμμετοχής του κοινού στο απόθεμά της μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες και συνέργειες σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, κύριος Μάθιου Λοτζ, δήλωσε ότι η πρεσβευτική κατοικία θα κλείσει για τα επόμενα δύο χρόνια για εργασίες ανακαίνισης και έτσι δίνεται η δυνατότητα να δει το ευρύ κοινό τα έργα της συλλογής.

«Είναι μεγάλος ο ενθουσιασμός μας για τη συνεργασία μας με την ομάδα του Μουσείου Μπενάκη γι’ αυτή την έκθεση.  Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες γιατί επέδειξαν τη βαθιά τους γνώση αλλά και το πάθος τους από την πρώτη μέρα. Με την εξαίρεση του διάσημου πορτραίτου του Λόρδου Βύρωνα, το οποίο εντάχθηκε στην έκθεση που διοργάνωσε και πάλι το Μουσείο Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τα έργα για τα οποία μιλάμε σήμερα βγαίνουν για πρώτη φορά από τη Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, κύριος Γιώργης Μαγγίνης σημείωσε ότι ένα ζωντανό μουσείο χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε θεσμούς, τόπους και λαούς και θύμισε τους δεσμούς της Βρετανίας και της Ελλάδας με την δωρεά  από τον Πάτρικ και την Τζόαν Λι Φέρμορ στο μουσείο της Οικίας τους στην Καρδαμύλη.

«Ελπίζουμε η πρωτοβουλία αυτή να επιτρέψει στο ελληνικό και διεθνές κοινό που θα επισκεφθεί το Μουσείο τα ερχόμενα χρόνια να γνωρίσει και να εκτιμήσει το έργο του σημαντικού αυτού πολιτιστικού θεσμού της φίλης χώρας», σημείωσε.

  • Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Διάρκεια έκθεσης έως 01/06/2025
  • Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα. Διάρκεια έκεθσης από 07/07/2023 έως 01/06/2025
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT