Διάλογος μεταξύ κινεζικού και ελληνικού πολιτισμού στη Χανγκζού της Κίνας

Διάλογος μεταξύ κινεζικού και ελληνικού πολιτισμού στη Χανγκζού της Κίνας

Ξεκίνησε η σειρά δραστηριοτήτων «Πολιτιστική Ημέρα Χανγκζού Λιανγκζού» 2023 με ελληνικό ενδιαφέρον

6' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν ο κινεζικός πολιτισμός με ιστορία άνω των 5.000 ετών συναντά τον ελληνικό πολιτισμό, την πηγή του δυτικού πολιτισμού, και όταν η «όμορφη γη στο νερό», η Αρχαία πόλη Λιανγκζού συναντά την Ακρόπολη της Αθήνας, την «πόλη-κράτος στον ψηλό λόφο», κατά την κινεζική περιγραφή, πραγματοποιείται ένας διάλογος μεταξύ ανατολικών και δυτικών πολιτισμών για την προστασία και την αξιοποίηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η Ημέρα Χανγκζού Λιανγκζού, στη σύγχρονη πόλη της Χανγκζού της Κίνας, με τίτλο: «Η Λιανγκζού και ο Κόσμος: Αρχαία Πόλη Λιανγκζού και Ακρόπολη των Αθηνών- Διάλογος μεταξύ του Κινεζικού και Ελληνικού Πολιτισμού στην Λιανγκζού, Γιουχάνγκ, Χανγκζού».

Στην τελετή έναρξης την Πέμπτη, ο Λιου Γινγκ, Γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής της Περιφέρειας Γιουχάνγκ, ως οικοδεσπότης, ανέφερε στην ομιλία του ότι «η αρχαία πόλη Λιανγκζού και η Ακρόπολη της Αθήνας αποτελούν ενσαρκώσεις των αντίστοιχων υπέροχων πολιτισμών της Κίνας και της Ελλάδας και τα πολύτιμα μαργαριτάρια στα πολιτιστικά τους στέμματα. Τώρα και οι δυο αναζητούν τρόπους έρευνας, προστασίας και αξιοποίησης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και συνεισφέρουν στην πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού.

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την εκδήλωση ως μια ευκαιρία για ανταλλαγή, συναναστροφή και διδαχή από τους πολιτισμούς της Κίνας και της Ελλάδας. Η Γιουχάνγκ και η Αθήνα βελτιώνουν συνεχώς το επίπεδο πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και από κοινού διευρύνουν το μονοπάτι της προόδου του ανθρώπινου πολιτισμού», πρόσθεσε.

Προτεραιότητα στον άνθρωπο

«Οι πολιτισμοί της Ελλάδας και της Κίνας είναι πραγματικοί πολιτισμοί των οποίων η ουσία έγκειται στο να βάζουν τους ανθρώπους σε προτεραιότητα. Πρέπει να τους αξιοποιήσουμε και να συνεισφέρουμε στην προώθηση του παγκόσμιου πολιτισμού μέσω του διαλόγου μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του που προβλήθηκε στην τελετή έναρξης του Διαλόγου. Δήλωσε ότι το πιο σταθερό στήριγμα για τους πολιτισμούς είναι ο διάλογος.

«Η Ελλάδα και η Κίνα είναι και οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί με χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Πώς μπορούν οι δύο χώρες να συμβάλουν στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και στην προστασία της ανθρωπότητας και των δικαιωμάτων της; Ο διάλογος μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών μπορεί να δώσει την καλύτερη απάντηση».

Την περασμένη Δευτέρα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον «Τρίτο Διάλογο για τις Ανταλλαγές και την Αμοιβαία Μάθηση μεταξύ των Πολιτισμών» και την «Πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη Σινολόγων» ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να προωθήσει τις κοινές αξίες της ειρήνης, της ανάπτυξης και της δικαιοσύνης, του δικαίου, της δημοκρατίας και της ελευθερίας για όλη την ανθρωπότητα, να εφαρμόσει την Πρωτοβουλία Παγκόσμιου Πολιτισμού και να εργαστεί από κοινού για να προωθηθεί η πρόοδος του ανθρώπινου πολιτισμού αντικαθιστώντας την αποξένωση με τις ανταλλαγές, τις συγκρούσεις με την αμοιβαία μάθηση και την ανωτερότητα με τη συνύπαρξη.

Διάλογος μεταξύ κινεζικού και ελληνικού πολιτισμού στη Χανγκζού της Κίνας-1

Ο Γεώργιος Παρθενίου, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη, τόνισε ότι η αρχαία πόλη Λιανγκζού και η Ακρόπολη εκφράζουν συστήματα πεποιθήσεων και πρότυπα αστικού πολιτισμού. Επίσης, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας εποικοδομητικής συγκριτικής ανάλυσης και μελέτης ενός πολυδιάστατου πολιτισμικού σύμπαντος. «Αυτά ουσιαστικά μας παρέχουν το μοναδικό πλεονέκτημα της βαθύτερης κατανόησης, των ανταλλαγών και των κοινών πολιτιστικών γνώσεων για τον κινεζικό και τον ελληνικό πολιτισμό. Επιπλέον, όπως και ο πολιτισμός, έτσι και η συνεργασία των δύο χωρών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων στο ίδιο πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και ανάπτυξης», συμπλήρωσε. 

Απόσταση

Σχεδόν 8.500 χιλιόμετρα μακριά και με 2.000 χρόνια να τους χωρίζουν, πώς μπορούν η αρχαία πόλη και η Ακρόπολη, η Λιανγκζού και η Αθήνα, η Κίνα και η Ελλάδα, να συνυπάρχουν με αρμονία και κάλλος;

«Οπως αναφέρει ένα παλιό κινεζικό ρητό, ούτε τα βουνά ούτε και οι θάλασσες μπορούν να απομακρύνουν τους ανθρώπους με κοινές φιλοδοξίες. Η Κίνα είναι η πηγή του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Και οι δύο χώρες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ανθρώπινη ανάπτυξη και πρόοδο με λαμπρά πολιτιστικά επιτεύγματα. Αν και απέχουν χιλιάδες μίλια, οι ανταλλαγές και η αμοιβαία μάθηση μεταξύ των δύο αρχαίων πολιτισμών δεν σταμάτησαν ποτέ εδώ και χιλιάδες χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιανγκ Τζιανβού, Διευθυντής του Επαρχιακού Γραφείου Πολιτιστικών Κειμηλίων της Ζετζιάνγκ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτός ο διάλογος θα αφήσει ένα ισχυρό σημάδι στην ιστορία της ανάπτυξης του πολιτισμού και στις δύο πλευρές, προωθώντας περαιτέρω τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και χτίζοντας γέφυρες και δεσμούς αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων.

Διάλογος μεταξύ κινεζικού και ελληνικού πολιτισμού στη Χανγκζού της Κίνας-2

Το πρωί της Πέμπτης, ο Γουάνγκ Γουέι, Πρόεδρος της Κινεζικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, η πρώην υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Τζιανγκ Γουέιντονγκ, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διοικητικής Επιτροπής Διαχείρισης Αρχαιολογικού Χώρου Χανγκζού Λιανγκζού, η Βασιλική Ελευθερίου, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Αναστηλώσεων Ακρόπολης υπό το Υπουργείο Πολιτισμού, και ο ακαδημαϊκός και πρώην Αναπληρωτής Πρύτανης του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, μαζί με άλλους Κινέζους και Έλληνες προσκεκλημένους, «μοιράστηκαν» τον κινεζικό και τον ελληνικό πολιτισμό, εμβαθύνοντας την κατανόηση και την εκτίμηση των δύο πολιτισμών σε συνδυασμό με την πρακτική εμπειρία στους αντίστοιχους τομείς. 

Στη στρογγυλή τράπεζα, γύρω από το θέμα «Διατήρηση και Ερμηνεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από μια διεπιστημονική σκοπιά», η Λούο Τονγκ, ειδική στο ελληνικό δράμα και εμπειρογνώμονας της Ακαδημίας Θεάτρου της Σαγκάης, ο Σουν Χαϊμπό, Διευθυντής του Κέντρου Παρακολούθησης και Διαχείρισης Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Χανγκζού Λιανγκζού, και η Εφη Μεραμβελιωτάκη, αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού, με ειδίκευση στην Κινεζική Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, είχαν επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να μοιραστούν ο καθένας τις σχετικές τους γνώσεις και εμπειρίες.

Προκειμένου να σηματοδοτήσει την επιτυχημένη ένταξη της Αρχαίας Πόλης Λιανγκζού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το Δημοτικό Λαϊκό Κογκρέσο της Χανγκζού ψήφισε από το 2020 νόμο για να οριστεί η 6η Ιουλίου ως η «Πολιτιστική Ημέρα Χανγκζού Λιανγκζού» με σκοπό να προωθηθεί ο πολιτισμός της Λιανγκζού και να γίνει γνωστός σε περισσότερους ανθρώπους. Την Πέμπτη εορτάστηκε επίσης η τέταρτη επέτειος από την επιτυχή αίτηση για το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αρχαίας Πόλης Λιανγκζού και πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης για την εκδήλωση «Πολιτιστική Ημέρα Χανγκζού Λιανγκζού» για το 2023. 

Kατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων «Πολιτιστική Ημέρα Χανγκζού Λιανγκζού» 2023, παρουσία και των Ελλήνων προσκεκλημένων, θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες θεματικές δραστηριότητες με ποικίλες μορφές, επαγγελματικά πρότυπα και κοινωνική συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένης της ακαδημαϊκής έρευνας, του διαλόγου, της έρευνας, της έκθεσης και της δημόσιας εμπειρίας. Σκοπός είναι να εκλαϊκευτεί η σημαντική αξία του πολιτισμού Λιανγκζού και τα σημαντικά επιτεύγματα της κληρονομιάς και η αξιοποίηση της έρευνας για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου στο κοινό, και να επιδιωχθεί η διαμόρφωση ενός ευρέος φάσματος κοινωνικής συμμετοχής και μιας ισχυρής ατμόσφαιρας ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών μεταξύ των ανθρώπων και η περαιτέρω ενίσχυση της αναγνώρισης, της πολιτιστικής ηγεσίας και της παγκόσμιας διάδοσης της Λιανγκζού.

Εκθεση για την Ακρόπολη

Η Εκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Σμίλη και Μνήμη» – Η Συμβολή της Μαρμαροτεχνίας στην Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης με θέμα την προστασία και αποκατάσταση πολιτιστικών κειμηλίων εκτίθεται στο Μουσείο Λιανγκζού από τις 5 έως τις 12 Ιουλίου και στη συνέχεια στα αρχαιολογικά ερείπια της πόλης Λιανγκζού από τις 14 Ιουλίου έως τις 14 Οκτωβρίου.

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η έκθεση παρουσιάζει 102 πολύτιμες αρχειακές φωτογραφίες που συγκέντρωσε η Υπηρεσία Αποκατάστασης της Ακρόπολης, οι οποίες αναδεικνύουν τη συμβολή των Ελλήνων τεχνιτών μαρμάρου στο έργο αποκατάστασης της Ακρόπολης.

Διάλογος μεταξύ κινεζικού και ελληνικού πολιτισμού στη Χανγκζού της Κίνας-3

Ο Γιανγκ Σιάοπινγκ, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διοικητικής Επιτροπής Διαχείρισης Αρχαιολογικού Χώρου Χανγκζού Λιανγκζού, δήλωσε ότι ο χώρος της αρχαίας πόλης είναι ένας ιερός τόπος για την ανάδειξη της ιστορίας των 5.000 ετών του πολιτισμού της Κίνας. «Η αρχαία Ελλάδα είναι η σημαντική γενέτειρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και διαθέτει επίσης παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά όπως η Ακρόπολη της Αθήνας. Ο σκοπός της διεξαγωγής αυτής της εκδήλωσης διαλόγου είναι να οικοδομηθεί ένα ευρύ πεδίο αφιερωμένο στην προώθηση των ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ του κινεζικού και ελληνικού πολιτισμού και στην προώθηση της ανάπτυξης των πολιτισμών σε διάφορες χώρες. Είναι επίσης ένα πρακτικό πεδίο όπου μπορούμε να εξερευνήσουμε την αναζήτηση κοινού εδάφους, διαφυλάσσοντας τις διαφορές, το άνοιγμα και τη συμμετοχή μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών».

Ο Διάλογος μεταξύ Κινεζικού και Ελληνικού Πολιτισμού: Λιανγκζού και ο Κόσμος – «η Αρχαία Πόλη Λιανγκζού – η Ακρόπολη Αθηνών» συνδιοργανώθηκε από τον Διεθνή Ομιλο Επικοινωνίας China News Service, τις τοπικές αρχές της Χανγκζού και της περιφέρειας Γιουχάνγκ, και το Μουσείο Λιανγκζού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή