Στην Ακρόπολη, αλλά τι ώρα;

Την 1η Αυγούστου ή την 1η Σεπτεμβρίου θα εισαγάγει πιλοτικά στην Ακρόπολη τις πολυσυζητημένες εσχάτως «ζώνες επισκεψιμότητας» ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την 1η Αυγούστου ή την 1η Σεπτεμβρίου και όχι εντός του Ιουλίου, όπως αναμενόταν, θα εφαρμοστούν πιλοτικά στην Ακρόπολη οι ζώνες επισκεψιμότητας, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού. Η ακριβής ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου θα κριθεί από τη συνεχιζόμενη διαβούλευση του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων με τους φορείς του τουρισμού. Για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης έχει τεθεί ως χρονικό όριο η 21η Ιουλίου.

Το μέτρο συζητήθηκε εκτενώς τη Δευτέρα, σε σύσκεψη του ΟΔΑΠ με τους εκπροσώπους του τουρισμού, στην οποία συμμετείχε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ενδεχόμενο άμεσης εφαρμογής του μέτρου δυσκόλεψε κυρίως τα τουριστικά πρακτορεία, καθώς έχουν ήδη κλείσει μεγάλο αριθμό «ελεύθερων» εισιτηρίων για την Ακρόπολη, τα οποία θα πρέπει να απορροφηθούν.

Πάντως, η μελέτη για τη λειτουργία του μέτρου είναι έτοιμη, ενώ ο ΟΔΑΠ έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες άμεσης εφαρμογής του νέου συστήματος, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τροποποιήσεις στον έλεγχο των εισιτηρίων, ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος των επισκεπτών σε άλλη ζώνη επισκεψιμότητας από εκείνη που έχουν επιλέξει.

Τα λεπτομερή χαρακτηριστικά των ζωνών επισκεψιμότητας παρουσιάστηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη από την εταιρεία που ανέλαβε τη μελέτη εφαρμογής του μέτρου (η οποία υλοποιεί συστήματα ξενάγησης και πληροφόρησης επισκεπτών) και βασίζονται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι η αυξανόμενη επισκεψιμότητα της Ακρόπολης κατέγραψε πρόσφατα ως ημερήσιο ρεκόρ τους 23.000 επισκέπτες. Ο αριθμός των επισκεπτών που η μελέτη αναφέρει ως ιδανικό στο πλαίσιο μιας προστατευτικής πολιτικής για το μνημείο είναι 21.000 ημερησίως, ενώ η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι μια ολοκληρωμένη προστασία της Ακρόπολης δεν επιτρέπει το όριο αυτό να ξεπερνάει τα 20.000 άτομα.

Στην Ακρόπολη, αλλά τι ώρα;-1
AP Photo / Thanassis Stavrakis

Το μέτρο έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τον μεγάλο όγκο των επισκεπτών στο μνημείο, που έχει αγγίξει τις 23.000 ημερησίως.

Ειδικότερα, η μελέτη προτείνει κατ’ αρχήν να δημιουργηθούν στην Ακρόπολη τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, από τις 8 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι, με «χωρητικότητα» 8.000 ατόμων συνολικά, τα οποία θα κατανέμονται ως εξής: 3.000 την πρώτη ώρα, 2.000 τη δεύτερη, 1.000 την τρίτη και 2.000 την τέταρτη. Η πρόταση βασίζεται στη διαπίστωση ότι περίπου 50% των επισκεπτών της Ακρόπολης επιλέγουν τις συγκεκριμένες ώρες για να ανεβούν στο μνημείο.

Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ. προτείνεται η δημιουργία άλλων οκτώ ωριαίων ζωνών, με δυνατότητα επίσκεψης 13.000 επισκεπτών συνολικά, αριθμός που πιθανόν να μειωθεί κατά μία χιλιάδα, ώστε να μην ξεπερνιέται το όριο των 20.000 ατόμων που συνέστησε η υπουργός Πολιτισμού.

Προβλέπονται ακόμα ποσοστώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως εκείνες των ομαδικών επισκέψεων από οργανωμένα γκρουπ τουριστών και από κρουαζιερόπλοια, που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν για πρακτικούς λόγους μια προτεραιότητα στις πρωινές ώρες. Οι μεμονωμένοι επισκέπτες θα οδηγούνται κυρίως στις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες, ενώ καμία από όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις δεν θα ισχύει για όσους έχουν ήδη εισιτήρια. Οι ζώνες επισκεψιμότητας δεν θα ισχύουν επίσης για τα άτομα με αναπηρία, που θα επισκέπτονται την Ακρόπολη με βάση τον δικό τους προγραμματισμό.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή των ζωνών επισκεψιμότητας και αφού εντοπιστούν τα σημεία που το όλο σύστημα «στρεσάρεται» και επιδέχεται βελτιώσεις, το μέτρο θα λειτουργήσει πλήρως από την 1η Απριλίου 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT