Μαθηματικά μετά μουσικής

Ο μαέστρος Διονύσης Δερβής - Μπουρνιάς μιλάει στην «Κ» για το φεστιβάλ «Festum π»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι η σχέση των μαθηματικών με τη μουσική; Αμεση, λένε οι επιστήμονες καθώς πολλοί μαθηματικοί είναι ταυτόχρονα και μουσικοί ενώ η πλειονότητα των μουσικών έχει μαθηματικές δεξιότητες.

Στη Σάμο, η επιστήμη συναντά την τέχνη μέσα από το φεστιβάλ «Festum π», το οποίο φέτος διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στο Καρλόβασι και το Πυθαγόρειο Σάμου. Από τις 18 έως τις 28 Αυγούστου, το νησί του Πυθαγόρα θα φιλοξενήσει μια σειρά συναυλιών, εκπαιδευτικών δράσεων και την προβολή μιας βωβής ταινίας συνοδείας μουσικής. Και όλα αυτά με Ελληνες και διεθνείς προσκεκλημένους από ελληνικά και γαλλικά πανεπιστήμια, ανάμεσά τους οι μαθηματικοί Βασίλης Κουκουλογιάννης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Πολίν Λαφίτ (CentraleSupélec), Μπερτράν Μόρι (Orsay Laboratory), Φρανκ Γεντζεγέφσκ και οι μουσικοί Κλόντ Αμπρομόντ, Αριελ Μπεκ, Δήμος Γκουνταρούλης κ.α. Στόχος, να μετατραπεί η Σάμος σε διεθνές κέντρο μουσικής και μαθηματικών.

Ιδρυτής του «Festum π» είναι ο Ελληνόγαλλος μαέστρος Διονύσης Δερβής – Μπουρνιάς ο οποίος υλοποίησε αυτή την ιδέα μαζί με τον Γάλλο – βραβευμένο με Νόμπελ – μαθηματικό Σεντρίκ Βιλανί. «Θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ζωή Γάλλος μαθηματικός, μια μυθική προσωπικότητα στη Γαλλία», λέει ο Δερβής – Μπουρνιάς στην «Κ» εξηγώντας ότι ο Βιλανί έχει σημαντική επιρροή στα κοινά, «σε αυτόν παρήγγειλε ο Μακρόν την περίφημη έκθεση Βιλανί (Rapport Villani) του 2018 πάνω στο οποίο στηρίχθηκε ο προσανατολισμός της Γαλλίας σε θέματα Τεχνικής Νοημοσύνης».

Οι φοιτητές από όλα τα τμήματα μαθηματικών της Ελλάδας, με τη συμμετοχή του τμήματος μαθηματικών του σπουδαίου γαλλικού Πανεπιστημίου Paris-Saclay και του Conservatoire de Paris θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σημαντικές διαλέξεις, να ανταλλάξουν ιδέες για το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει και να συμβάλλουν ενεργά σε αυτή την πρωτοβουλία που ενώνει δύο πολιτισμούς. «Το ευρύ κοινό θα παραστεί σε δωρεάν συναυλίες, η πανεπιστημιακή κοινότητα θα παρακολουθήσει δωρεάν μαθήματα κι αυτό χάρη στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή Βασίλη Μεταφτσή», τονίζει ο μαέστρος.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί ένα τόσο σημαντικό φεστιβάλ με επισκέπτες από το εξωτερικό δεν διοργανώνεται στην Αθήνα. Ο κ. Δερβής – Μπουρνιάς εξηγεί ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι ο φυσικός χώρος για αυτού του είδους το εγχείρημα. «Δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κέντρο Πυθαγορείων σπουδών που θα προσελκύσει τα μεγαλύτερα μαθηματικά και μουσικά μυαλά στα ακριτικά νησιά, υπενθυμίζουμε την πραγματική τους ταυτότητα: γη αδιάκοπης επιστημονικής έρευνας των Ελλήνων, από την Αρχαιότητα (Πυθαγόρας της Σάμου, Γέμινος της Ρόδου, Οινοπίδης της Χίου) μέχρι τις μέρες μας».

Η περυσινή πρώτη διοργάνωση, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απήχηση για την πρωτοτυπία της. Μετά τη δεύτερη έκδοση, το φεστιβάλ θα επεκταθεί «στη Σύρο ή στη Χίο όπου πλέον θα είναι ανοιχτό σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια». Οσο για τη σύνδεση μαθηματικών και μουσικής, «η έρευνα βρίσκεται μόλις σε αρχικό στάδιο και αξίζει να συνεχιστεί γιατί μπορεί να υπάρξουν εξαιρετικά ευρήματα σε ό,τι αφορά την AI».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή